piątek, 12 września 2014
bardzo prosty chleb pszenny
Przymierzam się do wyhodowania zakwasu na chleb, bo według mnie nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Jednak póki co upiekłam bardzo fajny chleb na drożdżach :)
Inspiracja pochodzi z bloga mojewypieki.com ( niezawodnego, na którym zawsze można znaleźć ciekawe przepisy).
Ja użyłam mąki pełnoziarnistej i dodałam trochę przypraw:)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- trochę czarnuszki zmieszanej z suszonymi pomidorami
- 150 ml mleka ciepłego
- 350 ml ciepłej wody
Drożdże posypujemy cukrem, dolewamy trochę mleka i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawy, dodajemy masło, rozpuszczone drożdże, resztę mleka, wodę i zagniatamy ciasto( powinno być gładkie i elastyczne).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny.
Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i ponownie zagniatamy -składając je kilkakrotnie.
Formujemy bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby podrósł.
Następnie ostrym nożem nacinamy chlebek kilka razy, posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni . Pieczemy tak 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu skórka powinna być brązowa, a chleb po uderzeniu od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Studzimy go na kratce.
Smacznego!
Domowe pieczywo jest takie pyszne :) Świetny ten chlebek!
OdpowiedzUsuńto prawda, domowe najlepsze:)
Usuńno po prostu woow! pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńWyszedł cudnie ;) ciekawe, jak długo zachowa świeżość ;)
OdpowiedzUsuńciężko powiedzieć bo prawie nic nie zostało na jutro :))
UsuńTak myślałam;)
Usuńteż miałam taką myśl z zakwasem, ale jakoś ciągle brak mi czasu:(
OdpowiedzUsuńno właśnie, to zawsze główny powód także u mnie:)
UsuńWspaniały chlebek :) Ja ciągle jakoś nie potrafię się zebrać, żeby piec sama chleb :(
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, te chlebki na drożdżach są proste do upieczenia:)
Usuńmmm... prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż domowy chlebek :) Chciałabym wreszcie upiec swój własny :)
OdpowiedzUsuńnie ma co zwlekać ;))
UsuńBardzo pyszny, domowy chleb. Miałam kiedyś zakwaś. I piekłam chlebek. Pachniało w całym domu. Ale wyjechałam na wakacje i nie mogłam już "opiekować się" zakwasem i już od tej pory nie piekę chleba na zakwasie. A szkoda :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, szkoda, byłam w podobnej sytuacji i zrezygnowałam z zakwasu, a teraz chciałabym wrócić i piec takie chleby:)
UsuńUwielbiam domowe chlebki i bułki, są pyszne. A najbardziej ich zapach unoszący się po całym domu :-) bardzo fajny przepis na chlebek :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie! ten zapach jest cudowny:)
Usuńdomowy chleb jest po prostu niezastąpiony
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być pyszny! Nie ma jak zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu... :)
OdpowiedzUsuńpyszny, pieczony teraz regularnie;)
Usuńpycha! kocham taki chlebek!
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuń