sobota, 27 września 2014
żeberka z szybkowaru
Stałam się szczęśliwą posiadaczką szybkowaru :)
Dosyć długo nie mogłam podjąć decyzji czy go kupić, ale w końcu stało się i na pierwszy ogień poszły żeberka.
Jestem bardzo zaskoczona, że w tak krótkim czasie (25 minut gotowania właściwego) mogłam podać rodzinie aromatyczne, soczyste i delikatne mięso!
Muszę przyznać, że trochę się bałam bo nigdy w takim garnku nie gotowałam, jednak na straży stał mąż i dzielnie we wszystkim pomagał i nadzorował pracę szybkowaru :))
Myślę, że nie będę żałowała tego wydatku. W garnku tym można dusić mięso, gotować zupy czy warzywa na parze.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 marchewki
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 szklanki bulionu
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Żeberka kroimy na kawałki , posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni, następnie przekładamy je do szybkowaru.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę ( pod koniec dorzucamy posiekany czosnek) i dodajemy do żeberek.
Marchewki kroimy w kawałki i również dorzucamy do żeberek.
Całość podlewamy bulionem, dodajemy listki i ziele.
Szybkowar zamykamy i stawiamy na kuchence.
Są dwie opcje ustawienia ciśnienia. Wybieramy tą do mięsa i włączamy gaz/ rozgrzewamy płytę (zależy od kuchenki).
Czas gotowania liczymy od momentu, kiedy para zacznie się wydostawać równym strumieniem z zaworu.
Wtedy zmniejszamy płomień na średni lub nawet mniejszy i odliczamy 25 minut.
Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i ustawiamy zawór na odprowadzenie pary. Kiedy przełącznik wskaże, że w urządzeniu nie ma już ciśnienia możemy bezpiecznie otworzyć garnek.
Mięso wychodzi bardzo soczyste!
Smacznego!
Hmmm nie używałam szybkowaru. Ale takie żeberka to ja bym ino migiem zjadła <3
OdpowiedzUsuńhehe no myślę:)
Usuńkupiłem szybkowar i nie żałuję 1-go dnia trzy potrawy i pychota. ( bigos, wołowe i zerka )
UsuńJa swój szybkowar uważam za jeden z najlepszych zakupów do kuchni :)
UsuńPysznie wyglądają :-) szybkowar chodzi za mną od jakiegoś już czasu :-) może napisze list do mikołaja :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńco my byśmy bez tego mikołaja zrobiły ;))
UsuńŻeberka, palce lizać. A szybkowar, jak widać doskonały. Muszę i ja dojrzeć do decyzji, żeby go kupić :)
OdpowiedzUsuńKrysiu po ugotowaniu kilkunastu potraw stwierdzam, że to najlepszy garnek jaki kupiłam:)
UsuńBardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNiestety szybkowaru na razie nie posiadam, ale Twoje żeberka wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńMam szybkowar i myślę, że to mój najlepszy garnek:-) Ale żeberek to nigdy w nim nie robiłam. Koniecznie do nadrobienia, narobiłaś mi apetytu:-)
OdpowiedzUsuńUgotuj Marzenka, nie pożałujesz:))
Usuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajne te żeberka! Zapraszam do siebie, gdzie gotuję w szybkowarze praktycznie wszystko! www.szybkoszybkowar.com
OdpowiedzUsuńdziękuję:) z chęcią Cię odwiedzę !
UsuńJa w szybkowarze gotuje wszystko, a najczęściej zupy:). Karolina.
OdpowiedzUsuńSZYBKOWAR - to najlepszy mój przyjaciel w kuchni!!
OdpowiedzUsuńJa tez posiadam i uwielbiam,robiłam jak do tej pory, zeberka, golonka, kurczaka, golabki, i mięso na galaretkę ;) Wszystko pycha
OdpowiedzUsuń