sobota, 23 maja 2015
kurczak w pysznym sosie
Dzisiaj obiad, który podpatrzyłam na blogu u Kasi gotujzcukiereczkiem.blogspot.com.
Bardzo smaczny i dosyć szybki w wykonaniu, a to zdecydowany plus!
Sos delikatny i kremowy, szczerze polecam:)
Przepis podaję nie zmieniony, choć użyłam nieco większej ilości składników.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 250 g mascarpone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 800g krojonych pomidorów ( 2 puszki)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej
*makaron lub ryż do podania
Cebulę drobno siekamy, kurczaka kroimy w niewielką kostkę i posypujemy solą i pieprzem.
Paprykę również kroimy w kostkę.
Na większej patelni ( lub w rondlu) podsmażamy na niedużej ilości oleju cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zrumieni.
Następnie dokładamy paprykę, chwilę smażymy i wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat.
Całość dusimy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy.
Pod koniec dokładamy mascarpone i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut.
Jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i gotowe!
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż z piersią kurczaka z różnymi sosami! Coś dla mnie. :D
OdpowiedzUsuńMasz rację, ten przepis jest i łatwy i szybko można zrobić pyszny obiad. Chętnie sam go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmmm sosik delikatny i pyszny :)
OdpowiedzUsuńNo nareszcie wróciłaś ;-) Przepis już widziałam i fajne są takie propozycje na szybki obiad, zwłaszcza w tygodniu jak czasu mało na pichcenie;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smaki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos, idealnie trafia w moje smaki. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiad, uwielbiam kurczaka z sosem :)
OdpowiedzUsuńten przepis oryginalnie pochodzi z filozofii smaków, kasia go ukradła i podpisała się pod nim, nie wymyśliła go sama (jak zresztą zwykle). To tak w ramach sprostowania bloga gotuj z cukiereczkiem. Autorka usunęła kilka komentarzy odnośnie prawdziwego autorstwa przepisu, gdzie kilka osób sygnalizowało nagięcie praw autorskich, no cóż....
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację, właśnie byłam na filozofii smaku i faktycznie jest ten przepis, zamieszczony w już w listopadzie 2013 r... czy to była kradzież to już nie mi oceniać, ja ten przepis znalazłam na blogu Kasi , więc takie źródło podałam.
UsuńUwielbiam drób, tak podany musi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńpycha *.*
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sosik, przepis zapisuję do ulubionych i przy najbliższej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń