czwartek, 6 kwietnia 2017

golonka duszona w piwie


Dzisiaj konkretny obiad dla amatorów golonki :)
Zwykle przygotowuję golonkę pieczoną, ale tym  razem postanowiłam zrobić duszoną w piwie z cebulą.
Przepis jest bardzo prosty, wymaga jedynie trochę czasu.
Bardzo polecam!

Składniki:
- 3 małe golonki ( oczywiście ilość dowolna, wg ilości osób)
- sól,pieprz
- tymianek
- szklanka piwa jasnego
- szklanka bulionu warzywnego
- 2- 3 cebule
- odrobina oleju

Golonki myjemy, osuszamy.
Nacinamy skórę w kratkę i nacieramy je solą, pieprzem i tymiankiem.
W garnku rozgrzewamy  olej i obsmażamy golonki z każdej strony.
Wyjmujemy je na talerz, a  w tym samym garnku podsmażamy posiekane w piórka cebule.
Golonki wkładamy ponownie do garnka z cebulą , zalewamy je piwem i po chwili również bulionem.
Zmniejszamy ogień i całość dusimy ok 2 godzin.

Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym :)

Smacznego!

3 komentarze: