czwartek, 20 kwietnia 2017

pudding chia


Ostatnio wpadły mi w ręce nasiona Chia.
Robiłam z ich dodatkiem koktajle na śniadanie, a dzisiaj miałam ochotę na pudding.
W związku z tym, że jedna z naszych córek nie może jeść nabiału, użyłam do tego "mleka" kokosowego, a właściwie napoju kokosowego z kartonika.

Składniki (5 małych  porcji):
- 500 ml napoju kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 7 łyżek nasion Chia
- konfitura z porzeczki ( oczywiście można użyć dowolnych świeżych owoców)

Napój kokosowy dokładnie miksujemy z syropem i nasionami.
Przelewamy do małych szklanek lub słoiczków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dokładamy konfiturę lub świeże owoce.

Smacznego!

ps. Nasiona należy bardzo dokładnie wymieszać, żeby na dnie słoiczków nie zrobił się zbity "glut" ;)
Polecam pomieszać kolejny raz w czasie chłodzenia.







2 komentarze: