Na krzaczku zaczerwieniły się porzeczki i żałowałabym, gdyby się zmarnowały.... :) Nie było ich wiele, ale każdy dodatkowy słoiczek się liczy. Żeby było szybciej wspomogłam się "fix-em". Wyszedł pyszny, lekko kwaskowaty dżem i już są chętni na jego zjedzenie ! A do zimy jeszcze czas.....;)
Składniki:
- ok 1 kg porzeczek
- 2 szkl cukru
- 1 żel-fix
Porzeczki myjemy, umieszczamy w garnku i wsypujemy żel - fix. Mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i jeszcze kilka minut gotujemy na wolnym ogniu. Porzeczki dosyć szybko zrobią się miękkie, a całość się zagęści. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Smacznego!
nie robiłam jeszcze takiego dżemiku, ale na pewno będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek i deserów.
OdpowiedzUsuńOj tak:) jest naprawdę bardzo smaczny, polecam z bułeczką i białym serem!
Usuń