poniedziałek, 25 czerwca 2012

dżem porzeczkowy

Na krzaczku zaczerwieniły się porzeczki i żałowałabym, gdyby się zmarnowały.... :) Nie było ich wiele, ale każdy dodatkowy  słoiczek się liczy. Żeby było szybciej  wspomogłam się "fix-em". Wyszedł pyszny, lekko kwaskowaty dżem i już są chętni na jego zjedzenie ! A do zimy jeszcze czas.....;)

Składniki:
- ok 1 kg porzeczek
- 2 szkl cukru
- 1 żel-fix

Porzeczki myjemy, umieszczamy w garnku i wsypujemy żel - fix. Mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i jeszcze kilka minut gotujemy na wolnym ogniu. Porzeczki dosyć szybko zrobią się miękkie, a całość się zagęści. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. nie robiłam jeszcze takiego dżemiku, ale na pewno będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek i deserów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:) jest naprawdę bardzo smaczny, polecam z bułeczką i białym serem!

      Usuń