Potrzebowałam na obiad czegoś sycącego i najlepiej jednogarnkowego:) Miałam akurat ładne pieczarki więc padło na zupę pieczarkową. Ale żeby było treściwiej dodałam do niej klopsiki....Wyszło pysznie!
Składniki ( u mnie 3 l zupy) :
- pół kg mięsa mielonego przyprawionego jak na mielone
- pół kg pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- natka pietruszki do posypania
- trochę oleju
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, a pora siekamy na cieniutkie plasterki i dodajemy do ziemniaków. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni i kiedy woda odparuje dorzucamy do pogotowanych warzyw. Z mięsa mielonego formujemy małe klopsiki i na niewielkiej ilości oleju chwilę obsmażamy. Następnie dorzucamy je do zupy. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną, posypujemy natką pietruszki i gotowe!
Smacznego!
Ciekawe - nigdy nie jadłam domowej zupy pieczarkowej. ;) Z chęcią bym spróbowała, mam wrażenie, że jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńo tak, jest smaczna i nie jest trudna w przygotowaniu:)) polecam, bo warto ugotować!
Usuńpieczarkową to ja lubię i jadam, ale z klopsami? nie jadłam, ale od razu mi się takiej zachciało!:)
OdpowiedzUsuńPolecam, to pyszna zupa i bardziej sycąca:))
UsuńWygląda bardzo bardzo apetycznie - choć w takiej wersji nie jadłem ale bardzo kusi swym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)) jest smaczna i można się obejść bez drugiego dania, jak jest mało czasu na gotowanie:)
UsuńBardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej zupki:)
Ale nigdy nie jadłam z pulpecikami:)
ja robię taką zupę dosyć często, w różnych wersjach i szczerze polecam, bo świetnie smakuje:)
Usuń