niedziela, 2 września 2012

placek "amerykański"

Bardzo smaczne cisto, pełne jabłek, orzechów i rodzynek....takie , które trochę może się kojarzyć ze Świętami, ale zapewniam, że bez względu na porę roku warto je upiec :) Do ciasta możemy dodać bakalie według uznania i zawsze będzie pysznie, bardzo polecam!
Tym razem ciasto piekły moje córeczki wspólnie z babcią:)) Nie mogło być inaczej - ciasto jest mega pyszne! :)

Składniki ( na dużą blachę, ale można zrobić również z połowy porcji):
- 5 jajek
- 2 szkl cukru
- 4 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 szkl oleju
- łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- orzechy, rodzynki, jabłka....

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę i resztę sypkich składników, dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy orzechy, rodzynki i jabłka pokrojone w kostkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości formy.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mm, świetny ten placek. : Taki typowo jesienny... Można się zajadać, przy kubku ciepłej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł;]
    A zapach pieczonego ciasta na pewno rozchodzi się po całym domu :)
    Kocham takie jesienne pieczenie.
    Bo w sumie to już chyba jesień,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie początek roku szkolnego równa się - jesień:) dzieci do szkoły, pogoda różna....Trzeba się przestawić na inne tory po wakacjach:) Ale będziemy poprawiać sobie nastroje wypiekami;)

      Usuń
  3. jedno z moich ulubionych ciast:) piekę go bardzo często:) jest wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ja dodaję do niego jeszcze trochę przyprawy do szarlotki, albo do piernika, a jego zapach kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia!:D aaa i u nas nazwa ciasta jest taka sama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, to ja też spróbuję z przyprawą! :)

      Usuń
  4. uwielbiam to ciasto! i popieram komentarz wyżej :D ja zawsze dodaje przyprawy do piernika i jest pyszne! zawsze na Święta u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no skoro tak, to przy najbliższych zakupach dodam do listy przyprawy:) koniecznie:)

      Usuń
  5. Zapomniałaś dodać proszek do pieczenia, chyba 2 łyżeczki...

    OdpowiedzUsuń