sobota, 30 marca 2013
mazurek z życzeniami Wesołych Świąt!
Dzisiaj u mnie mazurki :) Takie jakie lubię najbardziej, czyli z masą kajmakową!
Zrobiłam je na podstawie przepisu z zeszłego roku, który znajdziecie tutaj .
Kochani, z okazji Świąt Wielkanocnych chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego,
miłej i rodzinnej atmosfery przy świątecznym stole oraz dużo radości i uśmiechu!
Dziękuję, że ze mną jesteście:)
Karmel
środa, 27 marca 2013
(smutny;) klops z jajkami przepiórczymi
Dzisiaj mięso pieczone, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno podane na kanapkach. Tym razem upiekłam je z jajkami przepiórczymi, bo taka wersja bardziej podoba się moim córkom:) A poza tym, przed Wielkanocą wszystko kręci się wokół jajek ;))
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie z szynki )
- 2 marchewki
- 8 jajek przepiórczych
- 2 jajka kurze
- bułka tarta ok. 3 łyżek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
Do mięsa dodajemy jajka kurze, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i marchewki starte na grubych lub drobnych oczkach ( według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie wyrabiamy.
Foremkę keksową natłuszczamy i wykładamy połowę mięsa, układamy jajka przepiórcze i przykrywamy resztą mięsa.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Smacznego!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie z szynki )
- 2 marchewki
- 8 jajek przepiórczych
- 2 jajka kurze
- bułka tarta ok. 3 łyżek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
Do mięsa dodajemy jajka kurze, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i marchewki starte na grubych lub drobnych oczkach ( według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie wyrabiamy.
Foremkę keksową natłuszczamy i wykładamy połowę mięsa, układamy jajka przepiórcze i przykrywamy resztą mięsa.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Smacznego!
wtorek, 26 marca 2013
jabłko pieczone
Prosty i smaczny deser :)
Jabłko pieczone z bezą dla dorosłych i dla dzieci, polecam!
Składniki:
- duże twarde jabłka
- miód
- płatki migdałowe
- białko
- łyżeczka cukru pudru
Z jabłek ścinamy wierzch z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne ( ale uważamy, żeby nie uszkodzić spodu). W powstałe otworki wsypujemy po trochu płatków migdałowych i wlewamy po łyżeczce miodu. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25-30 minut.
Białko ubijamy z cukrem na sztywno. Na każde jabłko nakładamy łyżkę piany i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy, aż beza się zarumieni.
Smacznego!
poniedziałek, 25 marca 2013
tiramisu
Weekend upłynął słodko i przyjemnie:) Na prośbę córek zrobiłam w końcu tiramisu, bo miały ochotę na ten deser już od jakiegoś czasu :)
W związku z tym, że przeznaczony był głównie dla dzieci, zamiast kawy użyłam herbaty i zrezygnowałam z żółtek. Wyszedł bardzo smacznie i lekko, polecam!
Składniki ( moja forma 22x32):
- opakowanie podłużnych biszkoptów 400g ( kilka sztuk zostało)
- herbata ( zwykła czarna, zaparzona i wystudzona)
- ok. 500ml kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 2/3 szkl cukru pudru
- kakao dziecięce słodkie
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
Biszkopty zanurzamy w herbacie i układamy na dnie formy. Przykrywamy połową kremu śmietanowego, posypujemy kakao, a następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
Smarujemy kremem i ponownie posypujemy kakao.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Pomimo tego, że kakao było słodkie, całość wyszła w sam raz:)
Smacznego!
W związku z tym, że przeznaczony był głównie dla dzieci, zamiast kawy użyłam herbaty i zrezygnowałam z żółtek. Wyszedł bardzo smacznie i lekko, polecam!
Składniki ( moja forma 22x32):
- opakowanie podłużnych biszkoptów 400g ( kilka sztuk zostało)
- herbata ( zwykła czarna, zaparzona i wystudzona)
- ok. 500ml kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 2/3 szkl cukru pudru
- kakao dziecięce słodkie
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
Biszkopty zanurzamy w herbacie i układamy na dnie formy. Przykrywamy połową kremu śmietanowego, posypujemy kakao, a następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
Smarujemy kremem i ponownie posypujemy kakao.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Pomimo tego, że kakao było słodkie, całość wyszła w sam raz:)
Smacznego!
piątek, 22 marca 2013
ekologiczna mąka z żołędzi i omlet
Mąka z żołędzi to mój najnowszy zakup. Mieszkam tyle lat na Podlasiu, a trafiłam na nią dopiero teraz - ale lepiej późno niż wcale :)
Skusiłam się na nią ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i zawartość cennych składników, ponieważ w porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, zawiera witaminy z grupy B, błonnik i ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Według opisu na etykiecie mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej i wypiekać między innymi chleb, bułki czy ciastka.
U mnie dzisiaj omlet, na próbę smaku :)
Wyszedł bardzo smaczny i puszysty. Mąka z żołędzi jest gorzkawa w smaku, ale omlet - w połączeniu z mąką pszenną i doprawiony solą i pieprzem był bardzo smaczny!
Następnym razem dodam wędlinę lub pieczarki:)
Składniki na jeden omlet:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki z żołędzi
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy obie mąki i doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Smacznego!
środa, 20 marca 2013
zapiekanka z brokułami
Zapiekanki uwielbiam:) Są sycące, smaczne i mało skomplikowane, a co najważniejsze, większą zapiekanką najada się cała rodzina i nie muszę gotować dodatkowo czegoś innego.
Chyba nie muszę dodawać, że pięknie pachnie ? :)
Składniki:
- kilka ziemniaków
- połowa dużego brokuła lub jeden mały
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonej cebulki
- kilka plastrów wędliny ( to co akurat jest w lodówce)
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18%
- 120 g sera żółtego utartego na grubych oczkach
- sól, pieprz
- masło
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i kroimy w plastry.
Brokuła dzielimy na różyczki i obgotowujemy.
Wędlinę kroimy w paseczki.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, układamy ziemniaki, posypujemy cebulką, następnie obkładamy wędliną, a potem brokułami.
Jajka mieszamy ze śmietaną i połową sera, doprawiamy i polewamy brokuły.
Posypujemy resztą sera i zapiekamy 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
poniedziałek, 18 marca 2013
zupa marchewkowa z curry
Zupy bardzo lubię, szczególnie takie rozgrzewające i gęste.
A kiedy chorujemy, gotuję takich zup najwięcej, ponieważ stawiają na nogi i po prostu łatwiej wtedy nakarmić dzieci aromatyczną zupą niż kotletem:)
Z chorowaniem wychodzimy już na prostą, ale zupa musi być;)
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 kg marchewki ( może być mniej)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- pietruszka, koperek
- śmietana ( może być 18%)
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy curry. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i razem chwilę smażymy, a potem marchewki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
(Jeżeli lubicie zupy kremy, to zmiksujcie całość. Ja tym razem odjęłam 3 chochelki zupy, zmiksowałam je i dolałam z powrotem dla zagęszczenia.)
Następnie dodajemy pietruszkę, koperek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem dekorujemy śmietaną.
Smacznego!
A kiedy chorujemy, gotuję takich zup najwięcej, ponieważ stawiają na nogi i po prostu łatwiej wtedy nakarmić dzieci aromatyczną zupą niż kotletem:)
Z chorowaniem wychodzimy już na prostą, ale zupa musi być;)
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 kg marchewki ( może być mniej)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- pietruszka, koperek
- śmietana ( może być 18%)
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy curry. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i razem chwilę smażymy, a potem marchewki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
(Jeżeli lubicie zupy kremy, to zmiksujcie całość. Ja tym razem odjęłam 3 chochelki zupy, zmiksowałam je i dolałam z powrotem dla zagęszczenia.)
Następnie dodajemy pietruszkę, koperek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem dekorujemy śmietaną.
Smacznego!
sobota, 16 marca 2013
wieniec delikatnie kawowy
Ostatnio widziałam wiele ciast i babek wielkanocnych na blogach, więc nie mogłam pozostać obojętna na te wszystkie pyszności :) Co prawda do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, ale dlaczego nie zrobić sobie przyjemności już teraz? ;)
Polecam Wam to ciasto, jeśli lubicie wilgotne i lekko kawowe smaki!
Składniki na dużą formę wieńcową:
- 3 szkl mąki
- 1/2 kostki miękkiej margaryny ( 125g)
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 - 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w szkl wrzątku i wystudzone
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałowe do dekoracji
*na lukier: szkl cukru pudru, gorąca woda ( ilość w zależności od wymaganej konsystencji)
Kawę zaparzamy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, a następnie stopniowo dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodajemy po trochu mąkę i przestudzoną kawę( na przemian).
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.
Smacznego!
środa, 13 marca 2013
jajka przepiórcze
W związku z tym, że przed nami Wielkanoc, chciałam polecić Wam jajeczka przepiórcze:)
Przyzwyczajeni jesteśmy do jaj kurzych, ale może warto byłoby od czasu do czasu coś zmienić.
Jaja przepiórcze są zdrowsze i smaczniejsze od kurzych, zawierają mniej cholesterolu i posiadają wiele składników odżywczych, aminokwasów i witamin ! Dużą ich zaletą jest też to, że raczej nie wywołują reakcji alergicznych. Są polecane między innymi dla osób chorujących na astmę, cukrzycę i anemię.
Możemy je wykorzystywać tak, jak jajka kurze:)
U mnie dzisiaj po prostu z sosem majonezowym i rzeżuchą.
Składniki:
- opakowanie jajek przepiórczych ( 18 szt)
- 3 łyżki majonezu
- 1 ogórek konserwowy
- rzeżucha
Jajka gotujemy na twardo 4 minuty.
Majonez łączymy z posiekanym ogórkiem i rzeżuchą ( troszkę zostawiamy do dekoracji).
Jajka kroimy na połówki i nakładamy łyżeczkę sosu. Posypujemy rzeżuchą:)
Smacznego!
wtorek, 12 marca 2013
bułeczki z marmoladą różaną
Za oknem śnieg i mróz.... Gdzie ta wiosna?? Chyba się jej nie doczekam:)
Tak więc dzisiaj bułeczki drożdżowe, do gorącej herbaty lub mleka, na miłe rozgrzanie:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 28 g drożdży świeżych
- 40 g masła stopionego
- 50 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
* marmolada różana ( twarda)
*jajko do posmarowania przed pieczeniem
Mąkę wsypujemy do naczynia, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Czekamy chwilę. Następnie dodajemy jajka, sól, masło i wodę. Zagniatamy ciasto. Będzie kleiło się do rąk, ale nie należy zbyt mocno podsypywać mąką, żeby potem bułeczki nie były za twarde. Mają być miękkie i puszyste. Najlepiej zagniatać na blacie dobrych kilka minut.
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz.).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z naczynia i dzielimy na 12 części. Każdą spłaszczamy, układamy marmoladę i sklejamy formując bułeczkę.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 18 minut.
Smacznego!
piątek, 8 marca 2013
tort śmietanowy dla moich córeczek:)
9 lat ....i 3 latka ! Kiedy ten czas zleciał?
Moje córeczki mają dzisiaj urodziny, a ten tort jest specjalnie dla nich:) Tak się złożyło, że nasze trzy pociechy są z marca, a że najmłodsza nie może się już doczekać swoich, więc świętuje również dzisiaj;)
Tort zrobiony zgodnie z zamówieniem, czyli miały być serduszka i czekolada i owoce :) Więc są!
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Po upieczeniu tort kroimy na 3 blaty.
Składniki na masę śmietanową:
- ok. 400ml śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- 1 szkl cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Śmietankę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach.
dodatkowo:
- 1/2 tabliczki białej czekolady startej na drobnych oczkach
- płatki migdałów
- brzoskwinie z puszki
- kiwi
- serduszka cukrowe
- posypka z wafelków ( opłatków)
Blat ciasta blat nasączamy wodą z cukrem, smarujemy masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i obkładamy brzoskwiniami. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności. Przykrywamy trzecim blatem ciasta.Wierzch tortu i jego boki również smarujemy śmietaną.
Boki obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch posypką z opłatka. Dekorujemy owocami i serduszkami .
Smacznego!
poniedziałek, 4 marca 2013
karkówka prawie jak z grilla:)
Na sezon grillowy musimy jeszcze troszkę poczekać, ale dzięki patelni grillowej możemy w kilka minut mieć pyszne mięso:)
Karkówka wychodzi soczysta, w domu apetycznie pachnie, a co najważniejsze obiad jest gotowy bardzo szybko!
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 1/2 opakowania przyprawy do karkówki ( u mnie Appetita)
- 4 łyżki oliwy
W miseczce mieszamy przyprawę z oliwą i nacieramy nią mięso. Zamykamy w pojemniczku i odstawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny. Najlepiej zamarynować mięso wieczorem, a smażyć następnego dnia.
Patelnię grillową rozgrzewamy ( nie używamy już tłuszczu do smażenia) i układamy mięso. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
sobota, 2 marca 2013
rzeżucha
W pobliskim sklepie pojawiły się nasionka rzeżuchy więc długo się nie zastanawiałam i kupiłam kilka paczuszek:) Gorąco zachęcam Was do tego samego, ponieważ rzeżucha to źródło witamin, białka i soli mineralnych!
A co najważniejsze rośnie w ekspresowym tempie:)
Jest świetna jako dodatek do kanapek i sałatek, ma dużo witaminy C , a olejki eteryczne w niej zawarte wpływają pobudzająco na apetyt i trawienie.
Jedzenie rzeżuchy zalecane jest także osobom cierpiącym na cukrzycę ( obniża poziom cukru), anemię, osteoporozę i wiele innych chorób.
Bardzo łatwo się ją hoduje, a nasionka można wysiać choćby na talerzyku czy w plastikowym pojemniczku, na wacie, ligninie lub bibule nasączonej wodą.
A więc do dzieła! Będzie również ozdobą na Wielkanocnym stole:))
A co najważniejsze rośnie w ekspresowym tempie:)
Jest świetna jako dodatek do kanapek i sałatek, ma dużo witaminy C , a olejki eteryczne w niej zawarte wpływają pobudzająco na apetyt i trawienie.
Jedzenie rzeżuchy zalecane jest także osobom cierpiącym na cukrzycę ( obniża poziom cukru), anemię, osteoporozę i wiele innych chorób.
Bardzo łatwo się ją hoduje, a nasionka można wysiać choćby na talerzyku czy w plastikowym pojemniczku, na wacie, ligninie lub bibule nasączonej wodą.
A więc do dzieła! Będzie również ozdobą na Wielkanocnym stole:))
piątek, 1 marca 2013
kotleciki z kalafiora
Dzisiaj kotleciki z kalafiora , czyli propozycja piątkowego obiadu:)
Oczywiście polecam te kotlety również w inne dni, bo są smaczne i łatwo można je przygotować!
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 cebulka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek kaszy manny( lub bułki tartej)
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, następnie rozgniatamy widelcem. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Dodajemy ją do kalafiora. Następnie dodajemy jajko, kaszkę manną, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, doprawiamy i wyrabiamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej kaszki lub bułki tartej.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto.
Smacznego!
Oczywiście polecam te kotlety również w inne dni, bo są smaczne i łatwo można je przygotować!
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 cebulka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek kaszy manny( lub bułki tartej)
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, następnie rozgniatamy widelcem. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Dodajemy ją do kalafiora. Następnie dodajemy jajko, kaszkę manną, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, doprawiamy i wyrabiamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej kaszki lub bułki tartej.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto.
Smacznego!