sobota, 4 maja 2013

domowy olej czosnkowy


Dzisiaj coś prostego, a bardzo przydatnego :)
Domowy olej czosnkowy jest świetny do sałatek i różnych dań np. kuchni włoskiej.
Oczywiście różnego rodzaju oliwy można kupić w sklepie, ale taki sposób jest o wiele tańszy i można przygotować olej o dowolnym aromacie, według własnych upodobań.

Składniki:
- 400 ml oleju rzepakowego
- 3- 4 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- 2 listki laurowe

Do czystego, suchego słoika wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku, majeranek i listki laurowe. Zalewamy olejem, zakręcamy i potrząsamy, żeby wszystko się wymieszało.
Odstawiamy słoik w chłodne , ciemne miejsce na 5 dni. Codziennie należy wstrząsnąć słoikiem, żeby wymieszały się aromaty.
Po tym czasie przecedzamy olej i wlewamy go do ciemnej butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Gotowe!

23 komentarze:

  1. to prawda domowe oliwy smakowe są o wiele tańsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię troszkę inaczej, fajnie bo akurat przygotowałam już karafki na oliwkę smakową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z Tobą- tańszy i lepszy sposób. Zawsze bardziej cieszy to, co się zrobi samodzielnie. Ja używam oliwy, ale olej rzepakowy jest baaaaardzo dobry! Nigdy nie dodawałam listka laurowego i innych przypraw, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, satysfakcja zawsze jest:) można kombinować z przyprawami , kolejnym razem spróbuję z bazylią:)

      Usuń
  4. Taki olej jest idealny do sałatek, z dodatkiem czosnku na pewno pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) ja bardzo lubię taki czosnkowy posmak!

      Usuń
  5. Też taki robię :) Podoba mi się w oleju rzepakowym to, że ma bardziej neutralny smak od oliwy z oliwek, dzięki czemu znacznie lepiej czuć przyprawy, które do niego wrzucimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, masz rację, dlatego nie robię z oliwą tylko z olejem:)

      Usuń
  6. niedawno właśnie myślałam o zrobieniu takiego domowego czosnkowego oleju :) super!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe oliwy smakowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste przydatne na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i genialne zarazem!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię, bo rzeczywiście to tanszy sposób niż kupowanie gotowych smakowych oliw. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. taki olej zawsze się przyda:)
    w kuchni niezastąpiony:)
    super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję, polecam! pozdrawiam kobitki!

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie zrobiłam.. bede czekać te 5 dni już nie moge się doczekać.. a sezon grillowania otwarty... świetnie się zda na grillowe sałatki:D

    OdpowiedzUsuń