sobota, 4 maja 2013
domowy olej czosnkowy
Dzisiaj coś prostego, a bardzo przydatnego :)
Domowy olej czosnkowy jest świetny do sałatek i różnych dań np. kuchni włoskiej.
Oczywiście różnego rodzaju oliwy można kupić w sklepie, ale taki sposób jest o wiele tańszy i można przygotować olej o dowolnym aromacie, według własnych upodobań.
Składniki:
- 400 ml oleju rzepakowego
- 3- 4 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- 2 listki laurowe
Do czystego, suchego słoika wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku, majeranek i listki laurowe. Zalewamy olejem, zakręcamy i potrząsamy, żeby wszystko się wymieszało.
Odstawiamy słoik w chłodne , ciemne miejsce na 5 dni. Codziennie należy wstrząsnąć słoikiem, żeby wymieszały się aromaty.
Po tym czasie przecedzamy olej i wlewamy go do ciemnej butelki. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to prawda domowe oliwy smakowe są o wiele tańsze:)
OdpowiedzUsuńja robię troszkę inaczej, fajnie bo akurat przygotowałam już karafki na oliwkę smakową :)
OdpowiedzUsuńchętnie poznam Twój sposób:)
UsuńZgadzam się z Tobą- tańszy i lepszy sposób. Zawsze bardziej cieszy to, co się zrobi samodzielnie. Ja używam oliwy, ale olej rzepakowy jest baaaaardzo dobry! Nigdy nie dodawałam listka laurowego i innych przypraw, ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńno tak, satysfakcja zawsze jest:) można kombinować z przyprawami , kolejnym razem spróbuję z bazylią:)
UsuńTaki olej jest idealny do sałatek, z dodatkiem czosnku na pewno pyszny:-)
OdpowiedzUsuńdzięki:) ja bardzo lubię taki czosnkowy posmak!
Usuńzrobię! :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńTeż taki robię :) Podoba mi się w oleju rzepakowym to, że ma bardziej neutralny smak od oliwy z oliwek, dzięki czemu znacznie lepiej czuć przyprawy, które do niego wrzucimy :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, masz rację, dlatego nie robię z oliwą tylko z olejem:)
Usuńniedawno właśnie myślałam o zrobieniu takiego domowego czosnkowego oleju :) super!
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe oliwy smakowe
OdpowiedzUsuńProste przydatne na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńProste i genialne zarazem!!
OdpowiedzUsuńZrobię, bo rzeczywiście to tanszy sposób niż kupowanie gotowych smakowych oliw. :)
OdpowiedzUsuńtaki olej zawsze się przyda:)
OdpowiedzUsuńw kuchni niezastąpiony:)
super sprawa:)
dziękuję, polecam! pozdrawiam kobitki!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić taki olej!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam.. bede czekać te 5 dni już nie moge się doczekać.. a sezon grillowania otwarty... świetnie się zda na grillowe sałatki:D
OdpowiedzUsuńja chyba zrobię kolejny :) pozdrawiam!
Usuń