piątek, 7 czerwca 2013

szybki kurczak korma


Ostatnio ciężko mi wygospodarować więcej czasu na gotowanie. Pogoda jest całkiem ładna więc dzieci chcą spędzać czas na dworze, co skutecznie odciąga mnie od kuchni:)
Dlatego obiady ostatnio szybkie i najlepiej " na dwa dni" ;)
Dzisiaj proponuję szybką wersję kurczaka korma, dzięki użyciu gotowej pasty i przepisu z jej opakowania. Cóż, trzeba sobie jakoś to życie ułatwiać;)

Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie pasty Korma 80g ( Patak's)
- podwójna pierś z kurczaka 
- ok. 100 ml wody
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
* dodatkowo np. ryż

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pastę, mieszamy z cebulą i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażymy 10 minut. 
Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy i gotowe!

Świetnie smakuje z ryżem:)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. też czasem korzystam z półproduktów, gdy brak czasu:) danie wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nawet nie wiem co to za pasta,,,hm??o jakim to smaku?nie kupuję gotowców pewnie dlatego nie wiem nic,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mieszanka przypraw, którą można zrobić samemu, jak się znajdzie w sklepie wszystkie składniki;) kiedyś w książce Jamiego Olivera znalazłam taką pastę w jednym z przepisów i kupiłam:) bardzo smaczne danie wyszło:)

      Usuń
    2. dorzucę zdjęcie opakowania tej pasty:)

      Usuń
    3. o!super!,,poszukam u siebie,skoro mówisz że dobre!!dzięki!

      Usuń
    4. też mnie ta pasta zaciekawiła, nigdy takiej nie jadłam ani nawet o takiej nie słyszałam :)

      Usuń
    5. u nas w delikatesach były różne rodzaje i stopnie ostrości, ta była najmniej ostra, więc wybrałam ją ze względu na to, że jadły to danie również dzieci:)

      Usuń
  3. dzisiaj piątek i widzę apetycznego kurczaka... ;(

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam wczoraj baaardzopodobne danie ;) a dzisiaj usmazylam w papirusie;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że trzeba sobie życie ułatwiać:) Szkoda ładnej pogody hehe;) Wprawdzie takiej pasty nie widziałam jeszcze ale także zdarza mi się przyrządzać coś z "gotowców";)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne danie, jak ryż mogę jeść codziennie b. lubię , i kurczak apetyczny bardzo mmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem można sobie odpuścić gotowanie i użyć gotowych produktów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie strzał w 10! uwielbiam takie szybkie, aromatyczne dania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasami trzeba się wspomagać, zwłaszcza jeśli musimy szybko coś przygotować do jedzenia:-)
    Takiej pasty nie widziałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń