Ostatnio ciężko mi wygospodarować więcej czasu na gotowanie. Pogoda jest całkiem ładna więc dzieci chcą spędzać czas na dworze, co skutecznie odciąga mnie od kuchni:)
Dlatego obiady ostatnio szybkie i najlepiej " na dwa dni" ;)
Dzisiaj proponuję szybką wersję kurczaka korma, dzięki użyciu gotowej pasty i przepisu z jej opakowania. Cóż, trzeba sobie jakoś to życie ułatwiać;)
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie pasty Korma 80g ( Patak's)
- podwójna pierś z kurczaka
- ok. 100 ml wody
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
* dodatkowo np. ryż
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pastę, mieszamy z cebulą i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażymy 10 minut.
Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy i gotowe!
Świetnie smakuje z ryżem:)
Smacznego!
też czasem korzystam z półproduktów, gdy brak czasu:) danie wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki, polecam:))
UsuńA ja nawet nie wiem co to za pasta,,,hm??o jakim to smaku?nie kupuję gotowców pewnie dlatego nie wiem nic,,,
OdpowiedzUsuńto mieszanka przypraw, którą można zrobić samemu, jak się znajdzie w sklepie wszystkie składniki;) kiedyś w książce Jamiego Olivera znalazłam taką pastę w jednym z przepisów i kupiłam:) bardzo smaczne danie wyszło:)
Usuńdorzucę zdjęcie opakowania tej pasty:)
Usuńo!super!,,poszukam u siebie,skoro mówisz że dobre!!dzięki!
Usuńteż mnie ta pasta zaciekawiła, nigdy takiej nie jadłam ani nawet o takiej nie słyszałam :)
Usuńu nas w delikatesach były różne rodzaje i stopnie ostrości, ta była najmniej ostra, więc wybrałam ją ze względu na to, że jadły to danie również dzieci:)
Usuńdzisiaj piątek i widzę apetycznego kurczaka... ;(
OdpowiedzUsuńO rany, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjadłam wczoraj baaardzopodobne danie ;) a dzisiaj usmazylam w papirusie;D
OdpowiedzUsuńPewnie, że trzeba sobie życie ułatwiać:) Szkoda ładnej pogody hehe;) Wprawdzie takiej pasty nie widziałam jeszcze ale także zdarza mi się przyrządzać coś z "gotowców";)
OdpowiedzUsuńpogoda na wagę złota;))
Usuńbardzo fajne danie, jak ryż mogę jeść codziennie b. lubię , i kurczak apetyczny bardzo mmmm
OdpowiedzUsuńCzasem można sobie odpuścić gotowanie i użyć gotowych produktów:)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie strzał w 10! uwielbiam takie szybkie, aromatyczne dania!
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba się wspomagać, zwłaszcza jeśli musimy szybko coś przygotować do jedzenia:-)
OdpowiedzUsuńTakiej pasty nie widziałam jeszcze.
Mniaaaam lubimy :) !
OdpowiedzUsuń