piątek, 26 lipca 2013
fasolka szparagowa w cieście francuskim
Fasolka rośnie w ogródku jak na drożdżach i gościła na naszym stole w różnych wersjach. Dzisiaj postanowiłam zapakować ją do ciasta, tak żeby dzieci mogły zjeść coś smacznego na dworze.
Prosto, smacznie i szybko!
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego ( po 275 g)
- 10 małych plasterków sera żółtego
- fasolka ( u mnie "na oko" po kilka sztuk na bułeczkę, w sumie mała miseczka)
- jajko
Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości.
Każdy płat ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 5 pasków.
Na połowę każdego paseczka nakładamy fasolkę, przykrywamy serem, boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i składamy. Dociskamy boki widelcem, żeby się zlepiły.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Smacznego!
no ja nie lubię ciasta francuskiego, ale pomysł na fasolkowe bułeczki b. fajny :)
OdpowiedzUsuńdzięki:) ja za to ciasto francuskie bardzo lubię i ze słodkim nadzieniem i z warzywkami:)
Usuńsuper na przyjecia jako starter <3
OdpowiedzUsuńmasz rację , myślę, że gościom by smakowało:)
UsuńSuper pomysł ,nigdy tak nie jadłam!A dzisiaj nawet zakupiłam fasolkę na targu rolnym,,ale zjedzona,,za późno to dałaś,,hihi,,!Taką z marketu to raczej nie mam smaka zakupić,,,więc może za tydzień :)
OdpowiedzUsuńA bardzo lubię ciasto francuskie!
hehe no cóż, nic straconego, następnym razem nie zjedz całej ;))
UsuńFajny pomysł :) Lubię i fasolkę i ciasto francuskie. To musi być ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńpolecam, smacznie i szybko się robi, no i można zabrać ze sobą:)
UsuńCzego to ludzie nie wymyślą! :-) Nie wpadłabym na pomysł zapakowania fasolki w ciasto francuskie, co nie znaczy, że poczęstowana nie wcinałabym z przyjemnością...
OdpowiedzUsuńhehe, częstuj się Kochana:))
Usuńpysznie wyglądają:) fajny pomysł, lubię szparagi więc na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńOoo, ale mnie zaskoczyłaś. Bardzo pozytywnie.
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie,smacznie i efektownie;) falbanki ładnie wyszły;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńświetne!:) lubię ciasto francuskie na słono:)
OdpowiedzUsuńsuper, fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńdzięki! polecam:)
OdpowiedzUsuńto jest naprawdę bardzo fajny pomysł na fasolkę:) nie wpadłabym na to:)
OdpowiedzUsuńJakiż wspaniały pomysł, pycha :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim połączeniu, no ale brzmi fajnie ;)
OdpowiedzUsuńw dodatku to niewiele pracy, polecam:))
Usuńdobrze mieć ciasto francuskie pod ręką :)fajne!
OdpowiedzUsuńPyszna i szybka przekąska!
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Fasolka i ciasto francuskie pycha!
OdpowiedzUsuń