piątek, 26 lipca 2013

fasolka szparagowa w cieście francuskim



Fasolka rośnie w ogródku jak na drożdżach i gościła na naszym stole w różnych wersjach. Dzisiaj postanowiłam zapakować ją do ciasta, tak żeby dzieci mogły zjeść coś smacznego na dworze.
Prosto, smacznie i szybko!

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego ( po 275 g)
- 10 małych plasterków sera żółtego
- fasolka ( u mnie "na oko" po kilka sztuk na bułeczkę, w sumie mała miseczka)
- jajko

Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości.
Każdy płat ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 5 pasków.
Na połowę każdego paseczka nakładamy fasolkę, przykrywamy serem, boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i składamy. Dociskamy boki widelcem, żeby się zlepiły.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. no ja nie lubię ciasta francuskiego, ale pomysł na fasolkowe bułeczki b. fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) ja za to ciasto francuskie bardzo lubię i ze słodkim nadzieniem i z warzywkami:)

      Usuń
  2. super na przyjecia jako starter <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację , myślę, że gościom by smakowało:)

      Usuń
  3. Super pomysł ,nigdy tak nie jadłam!A dzisiaj nawet zakupiłam fasolkę na targu rolnym,,ale zjedzona,,za późno to dałaś,,hihi,,!Taką z marketu to raczej nie mam smaka zakupić,,,więc może za tydzień :)
    A bardzo lubię ciasto francuskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no cóż, nic straconego, następnym razem nie zjedz całej ;))

      Usuń
  4. Fajny pomysł :) Lubię i fasolkę i ciasto francuskie. To musi być ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, smacznie i szybko się robi, no i można zabrać ze sobą:)

      Usuń
  5. Czego to ludzie nie wymyślą! :-) Nie wpadłabym na pomysł zapakowania fasolki w ciasto francuskie, co nie znaczy, że poczęstowana nie wcinałabym z przyjemnością...

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają:) fajny pomysł, lubię szparagi więc na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, ale mnie zaskoczyłaś. Bardzo pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalnie,smacznie i efektownie;) falbanki ładnie wyszły;)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję i pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne!:) lubię ciasto francuskie na słono:)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest naprawdę bardzo fajny pomysł na fasolkę:) nie wpadłabym na to:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, no ale brzmi fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką :)fajne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna i szybka przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje smaki! Fasolka i ciasto francuskie pycha!

    OdpowiedzUsuń