wtorek, 3 września 2013

sól smakowa


W kuchni często używamy soli i w bardzo prosty sposób możemy wzbogacić jej smak.
Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja przygotowałam sól selerową i gorąco polecam ją również Wam.
Często suszę liście selera i dodaję je do zup czy sosów, a tym razem zmieszałam je z solą :)

Składniki:
- 4 pełne łyżki soli gruboziarnistej
- 2 łyżki suszonych listków selera
- 1 łyżka suszonej cebuli

Sól, skruszone listki selera i suszoną cebulę mieszamy w miseczce i przesypujemy do słoiczka.
Można wszystko zmielić w młynku, jeżeli wolicie bardziej sproszkowaną wersję.
Jeżeli chcecie możecie również dodać inne zioła i stworzyć własną sól smakową:)

Pozdrawiam!

32 komentarze:

  1. U mnie w kuchni prym wiedzie sól czosnkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i proszę, jaki świetny, prosty pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł, soli smakowej jeszcze nie robiłam, do tej pory chyba tylko oliwę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś w sam raz dla mnie bo uwielbiam seler:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wpadłabym na to!! Zaraz biorę się za sól pietruszkową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł,nie mam tylko nic ususzonego,ale to można zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł! muszę i ja kiedyś tak przygotować sól :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Latem , po odwiedzeniu ogrodu warzywnego często pozostaje mi nadmiar "zieleniny" ... nie zawsze udaje mi się wykorzystać całą natkę pietruszki lub selera wyrwanego z ziemi ... zazwyczaj ten nadmiar mroziłam , ale Twój pomysł jest świetny - trochę dodatków i nie będę musiała kupować ziołowej soli :)
    Karmel , a cebulę też sama suszysz ? pomyślałam by do jej suszenia wykorzystać suszarkę do grzybów , ale może masz inny , lepszy "patent" na to ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też mamy suszarkę i raczej tego się trzymam, bo szybko i sprawnie, no i dobrze wysuszone:) cebulkę kupiłam już suszoną, ale zastanawiam się na wysuszeniem jabłek, bo znajoma tak robiła, może Ty suszyłaś jabłka?

      Usuń
    2. jabłka suszyłam wielokrotnie ale nad blachą tradycyjnego pieca chlebowego ... rozkładamy na nim wielka suszarkę piętrową ...
      w taki sposób suszymy również grzyby gdy jesteśmy latem na podkarpackiej wsi ...
      Myślę , że w suszarce elektrycznej też świetnie uda się wysuszyć jabłka w plastrach ...

      Usuń
    3. dzięki za odpowiedź:) kiedyś Babcia suszyła jabłka i grzyby na piecu, szkoda, że takiego nie mamy:)

      Usuń
  9. jesteś genialna:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie udało mi się trafić na tak grubą sól. Owszem kupuję gruboziarnistą morską, ale i tak to nie jest to;-) Świetny pomysł, nawet na prezent gwiazdkowy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam swoją w delikatesach, zapakowaną w woreczek płócienny, oznaczona była symbolem jako produkt naturalny, szukałam takiej specjalnie do młynka i jest świetna:)

      Usuń
  11. Świetny pomysł! Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Ci bardzo za wiadomość o tych zdjęciach... To okropne, wygląda na to, że ta strona kradnie przepisy wielu bloggerów. Zamierzam zrobić coś w tej sprawie.

    Co do soli smakowej, to coś dla mnie. Mam skłonności do przesalania, wiec tym bardziej jestem chętna na spróbowanie nowych aromatów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety wiele jest takich stron, ludzie są bezczelni, ale trzeba coś z tym robić..

      Usuń
  13. dzięki dziewczyny, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez lubię sol smakowa. Super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna! Ja kupuję gotową sól ziołową, która idealnie komponuje się z pomidorami :) W tym roku ususzyłam warzywa i zioła i wymieszałam je z solą,

    OdpowiedzUsuń