wtorek, 3 września 2013
sól smakowa
W kuchni często używamy soli i w bardzo prosty sposób możemy wzbogacić jej smak.
Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja przygotowałam sól selerową i gorąco polecam ją również Wam.
Często suszę liście selera i dodaję je do zup czy sosów, a tym razem zmieszałam je z solą :)
Składniki:
- 4 pełne łyżki soli gruboziarnistej
- 2 łyżki suszonych listków selera
- 1 łyżka suszonej cebuli
Sól, skruszone listki selera i suszoną cebulę mieszamy w miseczce i przesypujemy do słoiczka.
Można wszystko zmielić w młynku, jeżeli wolicie bardziej sproszkowaną wersję.
Jeżeli chcecie możecie również dodać inne zioła i stworzyć własną sól smakową:)
Pozdrawiam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
U mnie w kuchni prym wiedzie sól czosnkowa :)
OdpowiedzUsuńooo muszę zrobić!
UsuńNo i proszę, jaki świetny, prosty pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł, soli smakowej jeszcze nie robiłam, do tej pory chyba tylko oliwę:)
OdpowiedzUsuńja też robiłam oliwę, świetna jest:)
UsuńTo coś w sam raz dla mnie bo uwielbiam seler:)
OdpowiedzUsuńo widzisz, to jesteśmy dwie;)
UsuńNie wpadłabym na to!! Zaraz biorę się za sól pietruszkową :)
OdpowiedzUsuńooo czemu nie, w sumie mam też pietruszkę:))
Usuńfajny pomysł,nie mam tylko nic ususzonego,ale to można zmienić:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo warto :)
Usuńsuper pomysł! muszę i ja kiedyś tak przygotować sól :)
OdpowiedzUsuńLatem , po odwiedzeniu ogrodu warzywnego często pozostaje mi nadmiar "zieleniny" ... nie zawsze udaje mi się wykorzystać całą natkę pietruszki lub selera wyrwanego z ziemi ... zazwyczaj ten nadmiar mroziłam , ale Twój pomysł jest świetny - trochę dodatków i nie będę musiała kupować ziołowej soli :)
OdpowiedzUsuńKarmel , a cebulę też sama suszysz ? pomyślałam by do jej suszenia wykorzystać suszarkę do grzybów , ale może masz inny , lepszy "patent" na to ? :)
my też mamy suszarkę i raczej tego się trzymam, bo szybko i sprawnie, no i dobrze wysuszone:) cebulkę kupiłam już suszoną, ale zastanawiam się na wysuszeniem jabłek, bo znajoma tak robiła, może Ty suszyłaś jabłka?
Usuńjabłka suszyłam wielokrotnie ale nad blachą tradycyjnego pieca chlebowego ... rozkładamy na nim wielka suszarkę piętrową ...
Usuńw taki sposób suszymy również grzyby gdy jesteśmy latem na podkarpackiej wsi ...
Myślę , że w suszarce elektrycznej też świetnie uda się wysuszyć jabłka w plastrach ...
dzięki za odpowiedź:) kiedyś Babcia suszyła jabłka i grzyby na piecu, szkoda, że takiego nie mamy:)
Usuńjesteś genialna:) super pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńJeszcze nie udało mi się trafić na tak grubą sól. Owszem kupuję gruboziarnistą morską, ale i tak to nie jest to;-) Świetny pomysł, nawet na prezent gwiazdkowy:-)
OdpowiedzUsuńja kupiłam swoją w delikatesach, zapakowaną w woreczek płócienny, oznaczona była symbolem jako produkt naturalny, szukałam takiej specjalnie do młynka i jest świetna:)
UsuńŚwietny pomysł! Na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za wiadomość o tych zdjęciach... To okropne, wygląda na to, że ta strona kradnie przepisy wielu bloggerów. Zamierzam zrobić coś w tej sprawie.
OdpowiedzUsuńCo do soli smakowej, to coś dla mnie. Mam skłonności do przesalania, wiec tym bardziej jestem chętna na spróbowanie nowych aromatów. :)
niestety wiele jest takich stron, ludzie są bezczelni, ale trzeba coś z tym robić..
UsuńSuper pomysł! kupuję :)
OdpowiedzUsuńNo prosze ! super pomysł :)
OdpowiedzUsuńnatchnęłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTez lubię sol smakowa. Super sprawa:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietna! Ja kupuję gotową sól ziołową, która idealnie komponuje się z pomidorami :) W tym roku ususzyłam warzywa i zioła i wymieszałam je z solą,
OdpowiedzUsuńtaki domowy, prosty sposób najlepszy:)
Usuń