Potrzebowaliśmy odmiany od kurczaków i wieprzowiny, dlatego chętnie sięgnęłam po przepis na królika.
Jest to mięso chude i delikatne, w sam raz dla dzieci.
Według mnie, tak przygotowany królik jest świetnym pomysłem na obiad!
Wzorowałam się na przepisie Pascala z kuchni Lidla i nie żałuję, bo sos wyszedł bardzo smaczny, a mięso miękkie - po prostu w sam raz!
Szkoda tylko, że nic nie zostało na następny dzień:)
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 1 cebula
- 250 ml bulionu ( może być z kostki)
- 250 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki musztardy z gorczycą
- sól, pieprz
- olej
- łyżka masła
Z tuszki królika odkrawamy tłuszcz i sprawdzamy, czy w środku nic już nie ma, np. płucek czy serca. Jeżeli są, należy je usunąć.
Następnie dzielimy go na części. Ostrym nożem odcinamy tylne łapki. Należy wyczuć stawy i najpierw naciąć mięso, a potem ręką oddzielić chrząstki - "ukręcić".
Potem comber dzielimy na mniejsze kawałki. Najlepiej zrobić to tasakiem, ale można też większym nożem.
Pozostaje nam jeszcze górna część królika. Musimy naciąć mięso pod łopatkami , przeciąć stawy i oddzielić górne nóżki.
Część z żebrami dzielimy przecinając nożem między nimi.
Przygotowane części królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Cebulę siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy masło i w momencie, kiedy zacznie się pienić, układamy kawałki królika i obsmażamy na złoto z każdej strony ( na dużym ogniu).
Następnie do mięsa wrzucamy cebulkę, mieszamy. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. ( co jakiś czas mieszamy)
Po tym czasie dolewamy śmietanę, a następnie dodajemy musztardę. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą, po prostu z czym lubimy:)
Smacznego!