wtorek, 18 marca 2014

pulpeciki pieczone z ryżem, kukurydzą i papryką




Smaczne, proste danie, które robi się samo w dodatku w jednym naczyniu!
Idealnie, bo mało zmywania, a najada się cała rodzina:)

Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv , na której zawsze można znaleźć coś pysznego!
Ja zmieniłam nieco proporcje i przyprawy, ze względu na dzieci.
Dla osób lubiących ostrzejszy smak odsyłam na stronę kotlet.tv, tam znajdziecie dokładny przepis :)

Składniki:
- 1,5 - 2 szkl suchego ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka ( u mnie czerwona)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Zalewa:
- 800 ml wody
- 100 g masła
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
-sól, pieprz

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz, jajko i mąkę. Wyrabiamy i formujemy pulpeciki.
Pulpeciki układamy na ryżu, posypujemy kukurydzą i pokrojoną w kosteczkę papryką.
W naczyniu odmierzamy wodę, dodajemy do niej stopione masło i przyprawy.
Wlewamy do naczynia z pulpecikami.
Płyn przykryje wszystkie składniki.

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę ( pieczemy bez przykrycia).

Smacznego!


21 komentarzy:

  1. fajny pomysł na danie jednogarnkowe :) i do tego rewelacyjnie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, też mi się bardzo spodobało i posmakowało:)

      Usuń
  2. Świetny, prosty przepis. Bardzo mi się podoba. Na pewno skorzystam, bo aż żal tego nie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, moje córki jadły jeszcze na kolację to co zostało z obiadu:) wkrótce robię powtórkę:)

      Usuń
  3. Uwielbiam kukurydzę i paprykę! Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię gdy obiad sam się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniam mniam! pysznie, szybko,zdrowo i kolorowo!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwłaszcza w tygodniu najlepsze są takie dania jednogarnkowe:-) Dla mnie super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na obiad! Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie dania są bardzo wygodne i do tego smaczne:) A przemycić można więcej warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No świetny ten przepis ! Szybki, prosty i konkretny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piekłam surowego ryżu;) bardzo ciekawy przepis;) zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie dania. Mało zmywania i nie trzeba stać i pilnować:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł bardzo apetyczny, a przy tym iście wiosenny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować. Uwielbiam takie dania "jednogarnkowe".
    / zapisuję proporcje /
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję, polecam Wam to danie bo ja już wiem, że u mnie będzie często na stole :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności!! Takie proste rzeczy sa najlepsze!!
    PS. Dawno mnie nie było, ale juz nadrabiam zaległości w Twoich pomysłach :)

    OdpowiedzUsuń