piątek, 17 października 2014

zapiekanka z ziemniaków, kalafiora i kabaczka


Dzisiaj obiad prosty, smaczny i sycący.
Jak nie wiadomo co ugotować, to zawsze można przyrządzić taką zapiekankę :)
Pasuje na piątkowy, bezmięsny obiad.

Składniki:
- 5 ziemniaków
- mały kalafior
- pół średniej wielkości kabaczka
- 250 g cheddara
- 4 jajka
- 6 łyżek śmietany 12%
- sól, pieprz
- masło

Ziemniaki gotujemy 10 minut, następnie obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Kalafiora dzielimy na różyczki i również podgotowujemy.
Kabaczka obieramy ze skórki (wykrawamy pestki) i kroimy w niewielką kostkę.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem.

Formę żaroodporną ( z wyższymi bokami) smarujemy dokładnie masłem.
Na dnie układamy ziemniaki, posypujemy je solą, pieprzem i częścią sera.
Następnie wykładamy kabaczka, również solimy i posypujemy serem.
Ostatnią warstwą są różyczki kalafiora.
Posypujemy je solą i całość polewamy masą jajeczną i posypujemy pozostałym serem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy, aż wierzch się zezłoci.

*Przed podaniem można posypać koperkiem:)

Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Pyszna zapiekanka :-) super wygląda :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zmyślne przemycenie warzyw dla dzieci...choć pewnie Twoje uwielbiają kuchnię swojej pomysłowej Mamy ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanka bardzo pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny, sycący a zarazem delikatny obiad. Bardzo lubię cheddar dodawany do różnych zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Takiej jeszcze nie robiłam, ale pewnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałem jeszcze o takim połączeniu, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione warzywa umieściłaś w pysznej zapiekance, świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko robię zapiekanki, bo nie przepadam za nimi, ale na Twoją skusiłabym się...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pomysłowa i zdrowa zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna zapiekanka! Chętnie wykorzystam Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za miłe słowa:)) pozdrawiam ciepło!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm zmacznie!!! Lubie takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała, mój mąż twierdzi, że nie lubi warzyw, a Twoją zapiekankę pochłonął, zanim zapytał, co to jest!!! Dziękuję Super Mamo!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję za tak miłe słowa! pozdrawiam Was serdecznie :)

      Usuń
  14. pozwoliłem sobie ją poddać lekkiemu tuningowi... ☺ do masy jajecznej dodałem przeciśnięty czosnek, a na ziemniaki podsmażoną cebulę... hmmm... petarda.... 😎👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! chętnie też podrasuję następnym razem ;)

      Usuń