niedziela, 10 lutego 2013
golonka w piwie
Dzisiaj obiad szczególnie lubiany przez Panów ale oczywiście nie tylko :)
Jego przygotowanie wymaga czasu, ale efekt końcowy jest tego absolutnie wart!
Składniki:
- 2 małe golonki
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól
- 1/2 szklanki keczupu
- 1 duża puszka jasnego piwa
- 1 łyżka miodu
Golonki myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy, dorzucamy pieprz, listki laurowe i gotujemy około 2 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z garnka, studzimy i nacinamy skórkę.
W między czasie przygotowujemy marynatę, mieszając keczup, miód i 1 szkl piwa i ewentualnie doprawiając solą i pieprzem.
Golonki nacieramy marynatą i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Polewamy resztką marynaty, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie (już bez przykrycia) wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.
Co jakiś czas polewamy golonki pozostałym piwem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmmm, męskie jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko męskie ja też uwielbiam goloneczkę mmmm :-)
OdpowiedzUsuńsuper:) w takim razie polecam!
UsuńCoś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję:)
Usuńcoś dla mojego taty, który jest fanem golonki :D
OdpowiedzUsuńo widzisz, może zrobisz tacie przyjemność;)
Usuńod dawna się przymierzam do golonki, bo mój A. to mięsożerca. Twoja jest cudowna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńgolonka z chrzanemmmmmm :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuńmoja mama by się za taką dała pokroić :P
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, ale to była golona a nie golonka i gotowałam ją w garze pół dnia :D
OdpowiedzUsuńno to musiała być wielka;))) ja kupuję takie małe golonki przednie:)
UsuńFajny pomysł na domowe żarełko;)i do tego z piwkiem!
OdpowiedzUsuńi pojeść i popić;)))
UsuńPiwo to już lepiej z butelki, po co smakować aluminium?
OdpowiedzUsuń