poniedziałek, 24 marca 2014
sałatka z selerem naciowym
Bardzo lubię seler naciowy i ostatnio co raz częściej go kupuję.
Najbardziej smakuje mi w sałatkach, a ta dzisiejsza jest jedną z moich ulubionych.
Prosta, z kilku składników i co najważniejsze - szybka w przygotowaniu! :)
Składniki:
- opakowanie selera naciowego ( u mnie było to ok.400g)
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- sól, pieprz
- majonez
Seler myjemy i kroimy w niewielkie kawałeczki, jajka gotujemy na twardo i również kroimy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Potem pozostaje już tylko przyjemność jedzenia :)
Ja lubię tą sałatkę zjeść do obiadu, na przykład do ryby, albo jako samodzielną przekąskę w ciągu dnia.
Smacznego!
piątek, 21 marca 2014
zapiekanka z makaronem, mięsem i warzywami
Zapiekanki makaronowe są doskonale wszystkim znane, dlatego nie muszę chyba tego dania specjalnie opisywać :)
Każdy może ją przyrządzić po swojemu, z warzywami jakie lubi i doprawić według własnego uznania.
Moja zapiekanka wyszła bardzo smaczna i co najważniejsze dziewczynki prosiły o dokładki :))
Dla mnie to największa radość!
Składniki:
- 350g makaronu ( u mnie fusilli)
- 500 g mięsa mielonego
- sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki ( suszona lub świeża)
- 2 puszki krojonych pomidorów ( po 400g każda)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mała cukinia
- ząbek czosnku
- tarty ser
- olej
Makaron gotujemy tak, żeby był lekko twardy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, potem dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Następnie dokładamy pomidory, całość dobrze doprawiamy , posypujemy natką pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez parę minut, od czasu do czasu mieszając.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną marchewkę i cukinię ( np. w półplasterki), lekko solimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy makaron, następnie mięso w sosie pomidorowym i na to przesmażone warzywa. Na koniec wszystko posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 na 30 minut.
Smacznego!
wtorek, 18 marca 2014
pulpeciki pieczone z ryżem, kukurydzą i papryką
Smaczne, proste danie, które robi się samo w dodatku w jednym naczyniu!
Idealnie, bo mało zmywania, a najada się cała rodzina:)
Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv , na której zawsze można znaleźć coś pysznego!
Ja zmieniłam nieco proporcje i przyprawy, ze względu na dzieci.
Dla osób lubiących ostrzejszy smak odsyłam na stronę kotlet.tv, tam znajdziecie dokładny przepis :)
Składniki:
- 1,5 - 2 szkl suchego ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka ( u mnie czerwona)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Zalewa:
- 800 ml wody
- 100 g masła
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
-sól, pieprz
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz, jajko i mąkę. Wyrabiamy i formujemy pulpeciki.
Pulpeciki układamy na ryżu, posypujemy kukurydzą i pokrojoną w kosteczkę papryką.
W naczyniu odmierzamy wodę, dodajemy do niej stopione masło i przyprawy.
Wlewamy do naczynia z pulpecikami.
Płyn przykryje wszystkie składniki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę ( pieczemy bez przykrycia).
Smacznego!
poniedziałek, 17 marca 2014
bułeczki drożdżowe z marmoladą
Wieje okropnie, rano pada śnieg, potem deszcz...
Po słoneczku, które jeszcze nie tak dawno świeciło i zapowiadało wiosnę, ani śladu.
W tej sytuacji musiałam upiec drożdżówki:)
To mój sposób na przetrwanie takiej pogody.
A dzieci i męża, którzy wracają do domu wita miły, słodki zapach świeżych bułeczek :)
Przepis wielokrotnie już sprawdzany, dla mnie niezawodny. Jedynie kształt bułeczek nieco inny.
Składniki na 12 bułeczek:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży świeżych
- 250ml ciepłego mleka
- 70g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50g masła stopionego
*marmolada twarda
*jajko do posmarowania przed pieczeniem
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem.
Po kilku minutach dodajemy jajko, sól i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i całkowicie odejdzie od miski.
Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( na ok. godzinę).
Po tym czasie ciasto zagniatamy kilka razy i dzielimy na 12 porcji.
Każdą wałkujemy na kształt kółka, smarujemy marmoladą i rolujemy.
Jeden bok nacinamy, ale nie przecinając całkiem, następnie zwijamy w kółeczko i łączymy końce.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 16 minut.
Smacznego!
poniedziałek, 10 marca 2014
penne z warzywami i rybą
Nadszedł czas na wykorzystanie makaronu z kolorowej paczki od omnomnom :)
Przedstawiam przepis na moje danie i dodaję go do akcji na stronie durszlak.pl.
Polecam to danie wszystkim wielbicielom makaronu i nie tylko:)
Składniki :
- 400 g penne omnomnom + łyżeczka kurkumy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- pół małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 l przecieru pomidorowego w kartoniku
- sól, pieprz, papryka słodka
- filety z dorsza lub innej ryby ( podzielone na kilka kawałków)
- świeża natka pietruszki
Warzywa kroimy w cienkie słupki.
W dużym, wysokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekany czosnek i podsmażamy.
Następnie kolejno dorzucamy pokrojone warzywa i całość smażymy chwilę na średnim ogniu.
Zalewamy przecierem pomidorowym i dobrze doprawiamy.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby warzywa zmiękły.
Pokrojoną w kawałki rybę wkładamy do sosu z warzywami i gotujemy do momentu, aż będzie gotowa.
W między czasie gotujemy makaron, według instrukcji na opakowaniu. Ja dosypałam trochę kurkumy do wody, w której go gotowałam, dzięki czemu wyszedł zółciutki.
Makaron podajemy z sosem z warzywami i rybą, udekorowany natką pietruszki.
Smacznego!
środa, 5 marca 2014
omnomnom :)
Dotarła do mnie kolorowa paczka omnomnom !
Niedługo na stronie durszlak.pl rusza konkurs i jestem bardzo ciekawa jakie będzie nasze zadanie:)
Zawartość paczki bardzo mnie ucieszyła, bo makaron uwielbiam i chętnie coś z niego wyczaruję!
A do dyspozycji są jego różne rodzaje!
Kto z Was jeszcze bierze udział w kolorowej akcji?
Pozdrawiam kolorowo:)
sobota, 1 marca 2014
warsztaty z lukru plastycznego , w których wzięły udział moje córki
Dzisiaj mam przyjemność pochwalić się pracą moich córek :)
Wzięły one udział w warsztatach z lukru plastycznego, które odbyły się w Białymstoku , w sympatycznym miejscu " Zmokła Kura dla Zgłodniałych" :)
Dla dzieci to wielka frajda i okazja do poznania sekretów kuchni.
Dziewczynki wróciły mega zadowolone i dumne z siebie!
Zresztą co tu dużo mówić - mama również pęka z dumy ! :)
Z niecierpliwością czekamy na kolejne warsztaty!