Naleśniki z pieczarkami są moimi ulubionymi ( zaraz po tych z serem) ;))
Są smaczne, można je podać na obiad, kolację lub kiedy spodziewamy się gości. Można zrobić większą ilość i śmiało zamrozić, bo nie tracą wcale na smaku. Po prostu bardzo Wam polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe ( 16-18 placków) :
- 2 i 1/2 - 3 szkl mąki
- 1 jajko
- 1/2 szkl wody
- mleko ( dolewamy po trochu, aż ciasto będzie lejące)
- sól
- odrobina oleju
Składniki na farsz:
- ok. 1,3 kg pieczarek (odgotowanych i zmielonych na dużych oczkach)
- 2 cebule
- sól, pieprz
Cebule siekamy i podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
*dodatkowo jajka i bułka tarta do panierowania
Składniki na ciasto miksujemy na gładką, lejącą masę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki, następnie napełniamy je farszem pieczarkowym i zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
niedziela, 30 grudnia 2012
piątek, 28 grudnia 2012
keks
Moje ulubione cisto do podjadania po kawałeczku to właśnie keks.
A że po Świętach został mi zapas, to jeszcze przez jakiś czas będzie mnie kusiło :)
Przygotowując to ciasto wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, zmniejszając jednak ilość bakalii. Z podanej porcji wychodzą dwa keksy, więc jeden można sobie śmiało zamrozić na potem :)
Składniki:
- 260g mąki
- 200 g bakalii ( u mnie mieszanka studencka)
- 200 g margaryny lub masła
- 1 szkl cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do margaryny dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dorzucamy bakalie, lekko przesypane mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
A że po Świętach został mi zapas, to jeszcze przez jakiś czas będzie mnie kusiło :)
Przygotowując to ciasto wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, zmniejszając jednak ilość bakalii. Z podanej porcji wychodzą dwa keksy, więc jeden można sobie śmiało zamrozić na potem :)
Składniki:
- 260g mąki
- 200 g bakalii ( u mnie mieszanka studencka)
- 200 g margaryny lub masła
- 1 szkl cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do margaryny dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dorzucamy bakalie, lekko przesypane mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
środa, 26 grudnia 2012
książka DEKOROWANIE POTRAW
Mikołaj w tym roku obdarował mnie wieloma książkami kulinarnymi, z czego baaaardzo się cieszę!
Jedna z nich to "Dekorowanie potraw" Joanny Góźdź.
Książka bardzo ładnie wydana, z pięknymi zdjęciami różnych cudeniek, które można wyczarować z warzyw, owoców i czekolady. Przyznam się, że nie przypuszczałam , że można przygotować takie fajne dekoracje małym kosztem i będą one takie śliczne. Prawdziwe ozdoby dań od święta i na co dzień!
Wszystko jest dokładnie pokazane i objaśnione, a co najważniejsze nie potrzebujemy wymyślnego, specjalistycznego sprzętu, żeby zaskoczyć domowników czy gości pięknymi dekoracjami :)
Jest tu wiele zdjęć, które bardzo zachęcają do pracy i szczerze mówiąc, mogłabym zacząć nawet zaraz ;))
Bardzo polecam tą książkę! Choćby po to, żeby nacieszyć oczy :)
niedziela, 23 grudnia 2012
Wesołych Świąt!
Kochani, życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt ,
mam nadzieję, że spełnią się Wasze marzenia
i nie zabraknie Wam radości i natchnienia do gotowania:)
Wszystkiego smacznego!
Dziękuję, że jesteście ze mną!
Karmel
mam nadzieję, że spełnią się Wasze marzenia
i nie zabraknie Wam radości i natchnienia do gotowania:)
Wszystkiego smacznego!
Dziękuję, że jesteście ze mną!
Karmel
sobota, 22 grudnia 2012
makowiec
Kolejne ciasto na Święta, czyli makowiec:)
Przepis sprawdzony i niezawodny, pochodzi ze strony Kotlet.tv. Szczerze polecam, bo wszystko jest tam pokazane i dokładnie wyjaśnione, dzięki czemu nie popełniłam wielu błędów ;) Oczywiście mój makowiec nie wyszedł taki idealny, ale jeden został zjedzony zaraz po upieczeniu, w związku z tym mam podstawy sądzić, że wyszedł smaczny!
Składniki:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 2/3 szkl cukru
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
*masa makowa ok. 700g - użyłam gotowej + 2 białka
*lukier - szkl cukru pudru + ok. 2 łyżki wody z sokiem cytrynowym
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową, ale nie za grubo, żeby nie porobiły nam się potem tunele:) Następnie zwijamy, układamy łączeniem do dołu, a boki zlepiamy i zakładamy pod spód. Układamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia ( utworzy się kopułka).
Potem smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy makowce wystygną lukrujemy je.
Smacznego!
Przepis sprawdzony i niezawodny, pochodzi ze strony Kotlet.tv. Szczerze polecam, bo wszystko jest tam pokazane i dokładnie wyjaśnione, dzięki czemu nie popełniłam wielu błędów ;) Oczywiście mój makowiec nie wyszedł taki idealny, ale jeden został zjedzony zaraz po upieczeniu, w związku z tym mam podstawy sądzić, że wyszedł smaczny!
Składniki:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 2/3 szkl cukru
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
*masa makowa ok. 700g - użyłam gotowej + 2 białka
*lukier - szkl cukru pudru + ok. 2 łyżki wody z sokiem cytrynowym
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową, ale nie za grubo, żeby nie porobiły nam się potem tunele:) Następnie zwijamy, układamy łączeniem do dołu, a boki zlepiamy i zakładamy pod spód. Układamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia ( utworzy się kopułka).
Potem smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy makowce wystygną lukrujemy je.
Smacznego!
piątek, 21 grudnia 2012
piernik
Dzisiaj u mnie pachnie piernikiem:)
Piernik jest z tych szybkich, takich na ostatnią chwilę, ale pyszny i pachnący! Zrobiłam go na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv , ale zamiast różnych bakalii dodałam tylko suszone śliwki. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, a chcieliby upiec własny, pyszny piernik!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych suszonych śliwek
* dodatkowo czekolada stopiona do polania piernika po upieczeniu i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugim naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, żółtka, mleko, miód, stopione masło, przyprawę, proszek do pieczenia, kakao i posiekane śliwki. Miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach.
Formę keksową ( moja 25 x 12) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy stopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
Piernik jest z tych szybkich, takich na ostatnią chwilę, ale pyszny i pachnący! Zrobiłam go na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv , ale zamiast różnych bakalii dodałam tylko suszone śliwki. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, a chcieliby upiec własny, pyszny piernik!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych suszonych śliwek
* dodatkowo czekolada stopiona do polania piernika po upieczeniu i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugim naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, żółtka, mleko, miód, stopione masło, przyprawę, proszek do pieczenia, kakao i posiekane śliwki. Miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach.
Formę keksową ( moja 25 x 12) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy stopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
niedziela, 16 grudnia 2012
ciastka z kaszy manny - wersja czekoladowa :)
Pyszne ciasteczka z kaszką manną, ale tym razem czekoladowe:)
Fantastyczne w parze ze szklanką mleka!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 2/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- kilka kostek pokruszonej czekolady
- 2 jajka
- 190 g masła stopionego
Wszystkie składniki mieszamy, a potem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 19 minut.
Smacznego!
Fantastyczne w parze ze szklanką mleka!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 2/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- kilka kostek pokruszonej czekolady
- 2 jajka
- 190 g masła stopionego
Wszystkie składniki mieszamy, a potem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 19 minut.
Smacznego!
czwartek, 13 grudnia 2012
łatwa szarlotka
Tak jak w tytule, dzisiaj przepis na łatwą i szybką w przygotowaniu szarlotkę.
Nie miałam ochoty na kombinacje i wymyślne ciasto, tylko na coś sprawdzonego, co zawsze się udaje:)
Przepis ten pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, mocno już sfatygowanej po 9 latach korzystania z jej zawartości :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 150g masła lub margaryny
- niepełna szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
* jabłka z cukrem i cynamonem ( ja wykorzystałam zrobione latem w słoiczki, ale można je szybko przygotować, wystarczy pokroić na kawałeczki i podsmażać w rondelku z cukrem i cynamonem, aż się zeszklą i całość zgęstnieje)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. (Żeby było łatwiej masło wcześniej stopiłam i wystudziłam.)
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka i przykrywamy mniejszą częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego!
Nie miałam ochoty na kombinacje i wymyślne ciasto, tylko na coś sprawdzonego, co zawsze się udaje:)
Przepis ten pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, mocno już sfatygowanej po 9 latach korzystania z jej zawartości :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 150g masła lub margaryny
- niepełna szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
* jabłka z cukrem i cynamonem ( ja wykorzystałam zrobione latem w słoiczki, ale można je szybko przygotować, wystarczy pokroić na kawałeczki i podsmażać w rondelku z cukrem i cynamonem, aż się zeszklą i całość zgęstnieje)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. (Żeby było łatwiej masło wcześniej stopiłam i wystudziłam.)
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka i przykrywamy mniejszą częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego!
wtorek, 11 grudnia 2012
łosoś pieczony z koperkiem
Smaczne i zdrowe danie na obiad! Tej ryby nikomu przedstawiać nie trzeba:) Łosoś pieczony w folii, soczysty, lekko cytrynowy, po prostu pyszny!
Składniki:
- dwa filety z łososia ( moje miały po 300 g)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- masło
- koperek
*folia aluminiowa
Łososia solimy z obu stron, obsypujemy przyprawą do ryb, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie filety przekładamy na folię aluminiową, na wierzchu układamy kawałeczki masła, zawijamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut.
Smacznego!
niedziela, 9 grudnia 2012
sernik domek
Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 1 szkl cukru pudru
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- aromat rumowy
- 4 paczki herbatników
Ser mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, aromat rumowy i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2/3 i 1/3. Mniejszą część zabarwiamy kakao.
Herbatniki układamy na prostokąt: 3 herbatniki na 6 herbatników. Smarujemy je częścią kakaową ( najlepiej nakładać porcjami na każde ciastko i rozsmarowywać delikatnie nożem) i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na rząd środkowy wykładamy masę serową ( w kształcie wałka) i części zewnętrzne herbatników składamy do góry, żeby powstał trójkąt.
Smacznego!
piątek, 7 grudnia 2012
ciastka pachnące Świętami...
W oczekiwaniu na Święta przyjemnie będzie podjadać takie ciasteczka :) Pachnące, smaczne, wprowadzające w dobry nastrój.....W szkole, w pracy, gdzie tylko chcecie możecie mieć przy sobie kilka takich słodkości i zjeść bez wyrzutów sumienia:) W końcu idą Święta!
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szkl musli
- garść suszonych śliwek, posiekanych drobno
- 1 jajko
- 180 g masła
Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy śliwki, jajko i stopione masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szkl musli
- garść suszonych śliwek, posiekanych drobno
- 1 jajko
- 180 g masła
Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy śliwki, jajko i stopione masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17 minut.
Smacznego!
czwartek, 6 grudnia 2012
domowe cheeseburgery
Dzisiaj domowe cheeseburgery, czyli taki zdrowszy fast food :)
Staram się unikać miejsc, w których podaje się takie szybkie jedzenie, ale nie oszukujmy się, od czasu do czasu chce się zjeść coś innego. Moje dzieci lubią zjeść hot-doga czy hamburgera i jeżeli mam je nakarmić takiego rodzaju jedzeniem, to wybieram domowy sposób jego przygotowania.
Idealnie byłoby upiec bułki do hamburgerów samodzielnie, jednak dzisiaj nie miałam na to czasu, więc przyznaję się, że użyłam gotowych :)
W każdym razie mięso jest o wiele lepsze od tego gotowego, wiem co w nim jest i doprawiłam je po swojemu, a do tego świeże warzywa i ser....Bardzo smacznie!
Nie robię tego często, więc się dzisiaj rozgrzeszam;)
Składniki na 8 cheesburgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 8 bułek
- 8 plasterków sera topionego
- sałata
- pomidory
- ogórki konserwowe
- keczup lub ulubiony sos
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i wyrabiamy. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i smażymy.
Połówki bułek smarujemy masłem i podgrzewamy chwilkę w piekarniku.
Na jednej połówce umieszczamy sałatę, mięso, przykrywamy serem, polewamy sosem, i obkładamy plasterkami pomidora i ogórka. Przykrywamy drugą połową bułeczki.
Smacznego!
Staram się unikać miejsc, w których podaje się takie szybkie jedzenie, ale nie oszukujmy się, od czasu do czasu chce się zjeść coś innego. Moje dzieci lubią zjeść hot-doga czy hamburgera i jeżeli mam je nakarmić takiego rodzaju jedzeniem, to wybieram domowy sposób jego przygotowania.
Idealnie byłoby upiec bułki do hamburgerów samodzielnie, jednak dzisiaj nie miałam na to czasu, więc przyznaję się, że użyłam gotowych :)
W każdym razie mięso jest o wiele lepsze od tego gotowego, wiem co w nim jest i doprawiłam je po swojemu, a do tego świeże warzywa i ser....Bardzo smacznie!
Nie robię tego często, więc się dzisiaj rozgrzeszam;)
Składniki na 8 cheesburgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 8 bułek
- 8 plasterków sera topionego
- sałata
- pomidory
- ogórki konserwowe
- keczup lub ulubiony sos
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i wyrabiamy. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i smażymy.
Połówki bułek smarujemy masłem i podgrzewamy chwilkę w piekarniku.
Na jednej połówce umieszczamy sałatę, mięso, przykrywamy serem, polewamy sosem, i obkładamy plasterkami pomidora i ogórka. Przykrywamy drugą połową bułeczki.
Smacznego!
środa, 5 grudnia 2012
mini misie
Dzisiaj małe misie:) Przy okazji robienia porządków w szafce kuchennej odnalazłam blaszkę kupioną w zeszłym roku przed Świętami :) Z prostego ciasta na muffinki wyszły mi dwie blaszki misiaczków, czyli 24 sztuki.
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 80 g masła stopionego
- kilka kostek czekolady pokruszonych
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy łyżką. Dorzucamy czekoladę i jeszcze raz chwilkę mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonych masłem foremek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 80 g masła stopionego
- kilka kostek czekolady pokruszonych
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy łyżką. Dorzucamy czekoladę i jeszcze raz chwilkę mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonych masłem foremek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!
wtorek, 4 grudnia 2012
kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Dzisiaj obiad bez mięsa, co mnie akurat cieszy :) chociaż wiem, że mięsożercy woleliby zobaczyć na talerzu jakieś konkretniejsze danie:) Ale mogę Wam obiecać, że dzisiejsze kotleciki są bardzo smaczne, a w połączeniu z sosem pieczarkowym i surówką, po prostu super!
Składniki na kotlety:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę
- 2 cebule
- 2- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pietruszka
- sól, pieprz
* dodatkowo jajko i bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Ziemniaki przekładamy do miski. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy, dorzucamy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowujemy bulion i studzimy, a następnie dolewamy mleko i mieszamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni do odparowania wody.W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy, a potem wlewamy bulion z mlekiem i gotujemy kilka minut, mieszając energicznie, żeby nie było "klusek". Następnie dodajemy pieczarki i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i gotowe!
Smacznego!
Składniki na kotlety:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę
- 2 cebule
- 2- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pietruszka
- sól, pieprz
* dodatkowo jajko i bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Ziemniaki przekładamy do miski. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy, dorzucamy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowujemy bulion i studzimy, a następnie dolewamy mleko i mieszamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni do odparowania wody.W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy, a potem wlewamy bulion z mlekiem i gotujemy kilka minut, mieszając energicznie, żeby nie było "klusek". Następnie dodajemy pieczarki i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i gotowe!
Smacznego!
niedziela, 2 grudnia 2012
ciastka z kaszy manny
Co zrobić z nadmiarem kaszki manny? Najszybciej i najprościej - ciasteczka :) Ja zużyłam kaszkę, a dzieci ucieszyły się z małych słodkości!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła roślinnego stopionego
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy jajka i masło, wyrabiamy ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w niewielkich odstępach. (Wyszło mi 35 ciasteczek)
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 18-19 minut.
Gotowe ciasteczka można posypać pudrem, ale ja dla odmiany posypałam słodkim kakao, ku radości moich dzieci:))
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła roślinnego stopionego
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy jajka i masło, wyrabiamy ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w niewielkich odstępach. (Wyszło mi 35 ciasteczek)
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 18-19 minut.
Gotowe ciasteczka można posypać pudrem, ale ja dla odmiany posypałam słodkim kakao, ku radości moich dzieci:))
Smacznego!
piątek, 30 listopada 2012
ciasto drożdżowe z cynamonem
W chłodny, deszczowy wieczór miałam ochotę poczuć w domu zapach ciasta z cynamonem....Pomyślałam o mięciutkim i ciepłym cieście drożdżowym :) W sam raz na kolację i jeśli coś zostanie to również na śniadanie ;)
Składniki na dwie keksówki:
- 700 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 270 ml mleka ciepłego
- 25 g drożdży świeżych
* na kruszonkę: 4 łyżki masła, 5 łyżek cukru pudru, 7 łyżek mąki ( najpierw składniki siekamy nożem, a potem pocieramy palcami, aż utworzą się kuleczki)
* jajko do posmarowania przed pieczeniem
* 2 łyżki masła stopionego, cukier brązowy, cynamon
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem brązowym i cynamonem, następnie rolujemy. Wkładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 - 50 minut, aż podrosną i będą widoczne kopułki.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Pyszne również z domowym dżemem!
Smacznego!
czwartek, 29 listopada 2012
szybki kurczak z ryżem
Jak jest nie wiele czasu na gotowanie, to ten kurczak jest jak znalazł :) W czasie, kiedy gotuje nam się ryż przygotowujemy resztę składników, a potem mieszamy wszystko na jednej patelni. Takie dania lubię i zawsze ratuję się nimi kiedy czas nagli :)
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 2 papryki ( u mnie żółta i czerwona)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- curry
- olej
- 2 łyżki masła
Ryż gotujemy według instrukcji. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy przetarty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i curry i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy z patelni.
Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę. Chwilkę podsmażamy, dodajemy paprykę i smażymy aż lekko zmięknie. Potem dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka, jeszcze doprawiamy , wszystko razem mieszamy i trzymamy jeszcze kilka minut na patelni pod przykryciem. Gotowe!
Smacznego!
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 2 papryki ( u mnie żółta i czerwona)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- curry
- olej
- 2 łyżki masła
Ryż gotujemy według instrukcji. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy przetarty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i curry i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy z patelni.
Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulkę. Chwilkę podsmażamy, dodajemy paprykę i smażymy aż lekko zmięknie. Potem dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka, jeszcze doprawiamy , wszystko razem mieszamy i trzymamy jeszcze kilka minut na patelni pod przykryciem. Gotowe!
Smacznego!
poniedziałek, 26 listopada 2012
szarlotka sypana
Co zrobić, kiedy chce się zjeść ciasto , a nie chce się go zagniatać?
Upiec szarlotkę sypaną ze złocistym, chrupiącym wierzchem ! Prosto i smacznie :) Jest tylko jeden mały problem.....zbyt szybko znika potem z blaszki:)
Składniki:
- 1 szkl kaszy manny
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do jabłecznika
- 150 g zimnego masła
- 1 i 1/2 - 2 kg jabłek
Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dzielimy na dwie porcje.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy jedną część sypkich składników, układamy połowę jabłek, posypujemy przyprawą. Następnie posypujemy to drugą częścią sypkich składników, znowu układamy jabłka i posypujemy przyprawą. Wszystko przykrywamy trzecią częścią sypkich składników.
Na wierzch równomiernie ścieramy masło.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
Pod tortownicę najlepiej podstawić większą formę, ponieważ stopione masło razem z sokiem z jabłek może troszkę wypływać od spodu.
Smacznego!
Upiec szarlotkę sypaną ze złocistym, chrupiącym wierzchem ! Prosto i smacznie :) Jest tylko jeden mały problem.....zbyt szybko znika potem z blaszki:)
Składniki:
- 1 szkl kaszy manny
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do jabłecznika
- 150 g zimnego masła
- 1 i 1/2 - 2 kg jabłek
Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dzielimy na dwie porcje.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy jedną część sypkich składników, układamy połowę jabłek, posypujemy przyprawą. Następnie posypujemy to drugą częścią sypkich składników, znowu układamy jabłka i posypujemy przyprawą. Wszystko przykrywamy trzecią częścią sypkich składników.
Na wierzch równomiernie ścieramy masło.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
Pod tortownicę najlepiej podstawić większą formę, ponieważ stopione masło razem z sokiem z jabłek może troszkę wypływać od spodu.
Smacznego!
niedziela, 25 listopada 2012
pierniczki na choinkę
Dzisiejsza niedziela okazała się być bardzo pracowitą dla mnie i moich trzech pociech :) Tak pięknie zapachniało Świętami.....ach! Co roku pieczemy razem pierniczki i to jest taki stały element przygotowań do Świąt:)
Tym razem skorzystałam z przepisu ze strony Kotlet.tv i ciasto wyszło rewelacyjne, pięknie się wałkowało, a pierniczki wyszły takie jak chciałam! W dodatku wyszło ich 5 blaszek! Bardzo polecam:)
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl miodu
- 150 g masła
- 2/3 szkl cukru
- 500 g mąki pszennej ( lub troszkę więcej)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
W rondelku podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aby połączyły się nam składniki.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wlewamy przestudzoną masę i dodajemy jako. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Może być nieco luźne, ale należy je odstawić na 30 minut, bo po tym czasie zgęstnieje. Jeśli uznacie, że nadal jest zbyt luźne, podsypcie więcej mąki pod wałkowanie.
Ciasto wałkujemy fragmentami, wycinamy ciasteczka, słomką wycinamy otworki na wstążkę i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
Przechowujemy w puszce. Na potem zostaje jeszcze przyjemna czynność dekorowania:)
Smacznego podjadania!
Tym razem skorzystałam z przepisu ze strony Kotlet.tv i ciasto wyszło rewelacyjne, pięknie się wałkowało, a pierniczki wyszły takie jak chciałam! W dodatku wyszło ich 5 blaszek! Bardzo polecam:)
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl miodu
- 150 g masła
- 2/3 szkl cukru
- 500 g mąki pszennej ( lub troszkę więcej)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
W rondelku podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aby połączyły się nam składniki.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wlewamy przestudzoną masę i dodajemy jako. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Może być nieco luźne, ale należy je odstawić na 30 minut, bo po tym czasie zgęstnieje. Jeśli uznacie, że nadal jest zbyt luźne, podsypcie więcej mąki pod wałkowanie.
Ciasto wałkujemy fragmentami, wycinamy ciasteczka, słomką wycinamy otworki na wstążkę i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut w zależności od grubości ciasteczek.
Przechowujemy w puszce. Na potem zostaje jeszcze przyjemna czynność dekorowania:)
Smacznego podjadania!
piątek, 23 listopada 2012
pulpeciki z kaszką manną
Dzisiaj na obiad pulpeciki :) Miękkie, delikatne w sosie pomidorowym. W sam raz dla dzieci ale nie tylko!
Danie proste, smaczne i jeśli zrobicie większą ilość będzie na dwa dni :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek kaszy manny
- duża marchewka starta na drobnych oczkach
- sól, pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka mąki pszennej i 3 łyżki wody zimnej
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszkę manną, marchewkę, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy.
W garnku zagotowujemy bulion, z mięsa robimy niewielkie kulki i wrzucamy je kolejno do garnka.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, koncentrat i gotujemy na nie dużym ogniu.
Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką rozrobioną w wodzie i jeszcze chwilę podgotowujemy. Jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Smacznego!
Danie proste, smaczne i jeśli zrobicie większą ilość będzie na dwa dni :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek kaszy manny
- duża marchewka starta na drobnych oczkach
- sól, pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżka mąki pszennej i 3 łyżki wody zimnej
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszkę manną, marchewkę, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy.
W garnku zagotowujemy bulion, z mięsa robimy niewielkie kulki i wrzucamy je kolejno do garnka.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, koncentrat i gotujemy na nie dużym ogniu.
Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką rozrobioną w wodzie i jeszcze chwilę podgotowujemy. Jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Smacznego!
środa, 21 listopada 2012
ciastka z czekoladą
Dzisiaj słodkie ciastka z czekoladą, takie w sam raz na poprawę nastroju, do kawy i oczywiście ku radości dzieci :) Nie ma co się rozpisywać, pyszne są i tyle!
Wzorowałam się na przepisie z tej strony , ale wprowadziłam drobne zmiany :) Polecam serdecznie!
Składniki:
- 250 g margaryny ( użyłam Kasi)
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady ( mlecznej, gorzkiej, jak lubicie)
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy w kawałeczki, dorzucamy do ciasta.
Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18 -20 minut.
Smacznego!
Wzorowałam się na przepisie z tej strony , ale wprowadziłam drobne zmiany :) Polecam serdecznie!
Składniki:
- 250 g margaryny ( użyłam Kasi)
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 6 łyżek mleka
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady ( mlecznej, gorzkiej, jak lubicie)
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy w kawałeczki, dorzucamy do ciasta.
Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18 -20 minut.
Smacznego!
poniedziałek, 19 listopada 2012
szybkie ciasto ze śliwkami
Weszłam dzisiaj do sklepu i uśmiechnęły się do mnie piękne śliwki:)
Nie mogłam ich nie kupić, bo od razu pomyślałam o tym żeby upiec ciasto. Ale takie szybkie, bez konieczności umazania dodatkowych naczyń.....takie wymieszane w jednej misce i już!
No i jest:) Pyszne i pachnące.....
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru białego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 4 jajka
- śliwki wypestkowane i podzielone na ćwiartki
Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem białym oraz cukrem z wanilią ( najlepiej, żeby margaryna i jajka miały temperaturę pokojową). Następnie dodajemy składniki sypkie, mieszamy, a potem przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy 27 cm. Na wierzchu układamy śliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. Ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
Nie mogłam ich nie kupić, bo od razu pomyślałam o tym żeby upiec ciasto. Ale takie szybkie, bez konieczności umazania dodatkowych naczyń.....takie wymieszane w jednej misce i już!
No i jest:) Pyszne i pachnące.....
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru białego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 4 jajka
- śliwki wypestkowane i podzielone na ćwiartki
Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem białym oraz cukrem z wanilią ( najlepiej, żeby margaryna i jajka miały temperaturę pokojową). Następnie dodajemy składniki sypkie, mieszamy, a potem przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy 27 cm. Na wierzchu układamy śliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. Ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
niedziela, 18 listopada 2012
gulasz wieprzowy
Prosta potrawa, a bardzo smaczna! Można ugotować większy garnek i mieć obiad na dwa dni, co akurat bardzo do mnie przemawia :) Mięso jest miękkie, a sosem dodatkowo można sobie polać ziemniaki. Na chłodny dzień jest w sam raz!
Ja do obsmażania mięsa i zrobienia zasmażki używam prawdziwego smalcu. W tym wypadku nie uznaję zamienników, bo dla mnie to już nie byłoby to samo. Ale oczywiście każdy zrobi według własnego uznania :)
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 duże marchewki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie
- listki selera świeże lub suszone
- smalec
- 2-3 łyżki mąki
- zagotowana woda ( to zależy od ilości składników, ponieważ przygotowany sos ma je przykryć)
Mięso kroimy w niewielkie kawałki, a marchew i pieczarki w plasterki.
Na dużej patelni rozpuszczamy trochę tłuszczu i na dużym ogniu obsmażamy mięso.
Przekładamy je do garnka, a na tej samej patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Następnie powoli dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż rozprowadzimy zasmażkę i utworzy się sos.
Takim sosem zalewamy mięso w garnku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli sosu jest za mało, dolewamy więcej wody. Dodajemy pokrojoną marchew i pieczarki, a także listki laurowe i listki selera, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. Pod koniec gotowania doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste.
Smacznego!
Ja do obsmażania mięsa i zrobienia zasmażki używam prawdziwego smalcu. W tym wypadku nie uznaję zamienników, bo dla mnie to już nie byłoby to samo. Ale oczywiście każdy zrobi według własnego uznania :)
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2-3 duże marchewki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 listki laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie
- listki selera świeże lub suszone
- smalec
- 2-3 łyżki mąki
- zagotowana woda ( to zależy od ilości składników, ponieważ przygotowany sos ma je przykryć)
Mięso kroimy w niewielkie kawałki, a marchew i pieczarki w plasterki.
Na dużej patelni rozpuszczamy trochę tłuszczu i na dużym ogniu obsmażamy mięso.
Przekładamy je do garnka, a na tej samej patelni przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Następnie powoli dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż rozprowadzimy zasmażkę i utworzy się sos.
Takim sosem zalewamy mięso w garnku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli sosu jest za mało, dolewamy więcej wody. Dodajemy pokrojoną marchew i pieczarki, a także listki laurowe i listki selera, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. Pod koniec gotowania doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste.
Smacznego!
piątek, 16 listopada 2012
ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Dzisiejsze cudo upiekły moje córki razem z babcią :) Podejrzewam, że większość z nas w dzieciństwie stawiała pierwsze kroki w kuchni właśnie z babciami, które pozwalały umazać się mąką, wylizać miski i podjadać nadzienie ;)
Babcia jak to babcia, cierpliwości ma więcej niż ja i dzięki jej za to!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 120 g czekolady
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie z puszki
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masło ucieramy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy z żółtkami do ucieranego masła.
Orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i razem z pianą z białek dodajemy do masy czekoladowej.
Wlewamy do formy ( natłuszczonej i wysypanej bułką) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, należy odkroić wierzch i drobno pokruszyć.
Spód ciasta obkładamy owocami. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na brzoskwinie. Przykrywamy warstwą pokruszonego ciasta.
Smacznego!
Babcia jak to babcia, cierpliwości ma więcej niż ja i dzięki jej za to!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 120 g czekolady
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie z puszki
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masło ucieramy z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Czekoladę topimy i dodajemy z żółtkami do ucieranego masła.
Orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i razem z pianą z białek dodajemy do masy czekoladowej.
Wlewamy do formy ( natłuszczonej i wysypanej bułką) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Gdy ciasto wystygnie, należy odkroić wierzch i drobno pokruszyć.
Spód ciasta obkładamy owocami. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na brzoskwinie. Przykrywamy warstwą pokruszonego ciasta.
Smacznego!
czwartek, 15 listopada 2012
muffinki z wiśniami
Korzystam ze słoiczków, a co mi tam! Nie mogę tak czekać nie wiadomo na co, skoro ochota jest ogromna na coś słodkiego i to już! :) A jeśli już i szybko, to muffinki właśnie....
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szkl mleka
- 80 g masła stopionego i wystudzonego
* wiśnie ze słoiczka
* cukier puder do posypania po upieczeniu
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy łyżką.
Do foremek muffinkowych nakładamy po łyżce ciasta, następnie układamy wiśnie i przykrywamy jeszcze ciastem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szkl mleka
- 80 g masła stopionego i wystudzonego
* wiśnie ze słoiczka
* cukier puder do posypania po upieczeniu
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy łyżką.
Do foremek muffinkowych nakładamy po łyżce ciasta, następnie układamy wiśnie i przykrywamy jeszcze ciastem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
wtorek, 13 listopada 2012
chałki jak malowane ;)
Miałam ochotę na świeżą, pachnącą chałkę z pysznym domowym dżemem.
Znalazłam przepis na fantastycznej stronie pracowniawypiekow.blogspot.com i nie zawiodłam się! Chałki wyszły smaczne, pięknie wyrosły i aż trudno było się doczekać kiedy wystygną :)
Bardzo polecam Wam tą stronkę, bo przepisy są świetne !
W przepisie zmieniłam tylko ilość cukru, dodałam go nieco więcej.
Składniki na dwie chałki :
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 100 g cukru
- 1 łyżka soli
- 850 g mąki + 150 g mąki
- 3 jajka lekko roztrzepane
- 100 g masła roztopionego i wystudzonego
- do posmarowania 1 jajko i 1 łyżeczka wody
Drożdże kruszymy do miski, zalewamy wodą i mieszamy, żeby się rozpuściły.
Następnie dosypujemy 850 g mąki, cukier i sól. Mieszamy i dodajemy jajka, a potem stopniowo masło. Wyrabiamy ciasto, a potem stopniowo dodajemy jeszcze 150 g mąki ( może być mniej lub więcej, po prostu ciasto ma być elastyczne, nie zbyt klejące i też nie za twarde, sami ocenicie w trakcie wyrabiania).
Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski, wyjmujemy na blat i wyrabiamy dokładnie przez kilka minut.
Formujemy kulę, lekko smarujemy olejem i odstawiamy na 2 godziny, pod przykryciem.
W tym czasie ciasto 2 razy odgazowujemy, wbijając w nie pięść ( taki miły akcent odstresowujący:)
Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich na 4 lub 6.
Formujemy wałeczki i zaplatamy w chałkę.
( na stronie, z której pochodzi ten przepis jest dokładna instrukcja zaplatania)
Chałki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut.
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. W razie potrzeby można przykryć folią aluminiową, żeby się nie spiekły.
Smacznego!
poniedziałek, 12 listopada 2012
jagodzianki
Latem udało mi się zrobić słoik jagód i właśnie nadszedł czas na ich wykorzystanie!
W ramach kuracji i walki z wirusami postanowiłam upiec jagodzianki moim dziewczynkom :)
Słodkie i bardzo smaczne bułeczki na poprawę nastroju!
Skorzystałam z przepisu znajdującego się na tej stronie gdyż skusiło mnie zdjęcie pięknie nadzianych bułeczek , ale zrobiłam troszkę po swojemu:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1 szkl mleka ciepłego
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1/4 szkl oleju
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
* jagody
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną mleka i łyżką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę cukru, cukier z wanilią, jajko, olej i mleko. Wyrabiamy cisto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy kilka razy, a następnie dzielimy na 12 części. Każdą spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i dobrze zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte bułeczki na 45 minut.
Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Smacznego!
W ramach kuracji i walki z wirusami postanowiłam upiec jagodzianki moim dziewczynkom :)
Słodkie i bardzo smaczne bułeczki na poprawę nastroju!
Skorzystałam z przepisu znajdującego się na tej stronie gdyż skusiło mnie zdjęcie pięknie nadzianych bułeczek , ale zrobiłam troszkę po swojemu:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1 szkl mleka ciepłego
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1/4 szkl oleju
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
* jagody
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną mleka i łyżką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę cukru, cukier z wanilią, jajko, olej i mleko. Wyrabiamy cisto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy kilka razy, a następnie dzielimy na 12 części. Każdą spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i dobrze zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte bułeczki na 45 minut.
Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Smacznego!
sobota, 10 listopada 2012
muffiny marchewkowe
Coś szybkiego i pysznego!
Muffinki marchewkowe, mięciutkie i nie za słodkie małe przyjemności:)
Polecam na sobotnie popołudnie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- nie cała łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju
- 4 duże marchewki starte na grubych oczkach
Składniki sypkie umieszczamy w misce, dodajemy jajka, olej i marchewkę, następnie mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Smacznego!
Muffinki marchewkowe, mięciutkie i nie za słodkie małe przyjemności:)
Polecam na sobotnie popołudnie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- nie cała łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju
- 4 duże marchewki starte na grubych oczkach
Składniki sypkie umieszczamy w misce, dodajemy jajka, olej i marchewkę, następnie mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Smacznego!
Liebster Blog
Otworzyłam dzisiaj pocztę i zostałam bardzo mile zaskoczona przez Małą Kuchareczkę , która nominowała mnie do Liebster Blog ! Serdecznie dziękuję i pozdrawiam:)
Zabawa polega na podaniu odpowiedzi na 11 pytań otrzymanych od osoby, która cię nominowała. Potem ty nominujesz kolejnych 11 osób, informujesz je o tym i zadajesz im pytania :)
Nie nominujemy osoby, która nominowała nas.
Pytania Małej Kuchareczki:
1. Skąd pomysł na założenie bloga?
Pomysł podsunęła mi moja sąsiadka, która stwierdziła, że mogłabym pisać własnego bloga i wstawiać zdjęcia, skoro tak dużo piekę i gotuję:)
2. Twoja ulubiona potrawa?
Hmm... chyba makaron z serem:)
3. Ulubiona książka kucharska?
"Kuchnia Polska " Ewa Aszkiewicz
4. Na bezludną wyspę co byś zabrała?
Rodzinę! i duży garnek:)
5. Skąd czerpiesz pomysły na swoje przepisy do bloga?
Głównie z zeszytu, bardzo starego, w którym mam przepisy od mamy i babci, a także z innych blogów i książek.
6. Ulubiony kolor?
Niebieski.
7. Czy słuchasz, lubisz disco polo?
No nie bardzo.
8. Co sądzisz o moim blogu?
Bardzo mi się podoba i często do Ciebie zaglądam:)
9. Jakie jest Twoje ulubione ciasto?
Szarlotka i sernik mojej mamy.
10. Ulubiony aktor, aktorka?
Anthony Hopkins.
11. Czego byś nigdy nie zjadła?
Jest wiele potraw, których nie jem , np. flaczki, ble:)
Blogi, które nominuję:
1. http://mish-mash-mission.blogspot.com/
2. http://smaacznykasek.blogspot.com/
3. http://kuchniaaleex.blogspot.com/
4. http://chocochoco-freak.blogspot.com/2012/11/babeczki-czekoladowo-mietowe.html
5. http://siksowna.blogspot.com/
6. http://coffekitchen.blogspot.com/
7. http://cudaicudenka.blogspot.com/
8. http://emcia-pichci.blogspot.com/
9. http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/
10. http://kokilka.blogspot.com/
11. http://shiralkucharzy.blogspot.com/
Moje pytania:
1. Kiedy upiekłaś swoje pierwsze ciasto?
2. Czy lubisz mięso?
3. Czy lubisz fast - foody?
4. Wolisz kawę czy herbatę?
5. Kto jest dla Ciebie kulinarnym autorytetem?
6. Ile masz książek kucharskich?
7. Czy lubisz zupy?
8. Pracujesz czy jeszcze się uczysz?
9. Twój ulubiony deser?
10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny?
11. Czy lubisz owoce morza?
Pozdrawiam!
czwartek, 8 listopada 2012
sałatka jarzynowa
Dzisiaj klasycznie, czyli dobrze znana sałatka jarzynowa:)
W takiej wersji warzywa smakują moim dzieciom i nie muszę ich namawiać do jedzenia. Sałatka znika szybko aż miło:)) A przygotowanie jej to łatwizna!
Składniki ( na dużą miskę):
- 1 kg marchwi
- 1 kg ogórków kiszonych
- 2 puszki groszku
- 6 jajek
- 5 jabłek
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
Marchew i jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ogórki i jabłka obieramy i również drobno kroimy.
Groszek odsączamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.
Smacznego!
W takiej wersji warzywa smakują moim dzieciom i nie muszę ich namawiać do jedzenia. Sałatka znika szybko aż miło:)) A przygotowanie jej to łatwizna!
Składniki ( na dużą miskę):
- 1 kg marchwi
- 1 kg ogórków kiszonych
- 2 puszki groszku
- 6 jajek
- 5 jabłek
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
Marchew i jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ogórki i jabłka obieramy i również drobno kroimy.
Groszek odsączamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.
Smacznego!
wtorek, 6 listopada 2012
zupa - krem z brokułów
Pogoda nie rozpieszcza, w domu wszyscy chorzy, a na kuchennym blacie jak w aptece...
Jedyne, na co miałam dzisiaj ochotę to gorąca, pyszna zupa... Dlatego ugotowałam krem z brokułów:) Takie zupy świetnie rozgrzewają, są aromatyczne i bardzo smaczne!
Polecam gorąco:)
Składniki:
- 2 cebule
- 8-9 ziemniaków
- 1 świeży brokuł
- 3 marchewki
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- duża łyżka masła
- bulion warzywny (1,5 l)
- śmietana 18%
* dla mięsożerców proponuję dodatkowo podawać z wysmażonym boczkiem :)
W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Przez chwilkę przesmażamy wszystko razem. Zmniejszamy ogień, zalewamy całość bulionem i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, listki laurowe, doprawiamy. Gotujemy wszystko do miękkości.
Następnie zupę miksujemy i jeżeli jeszcze trzeba doprawiamy.
Nalewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną:)
Smacznego!
Jedyne, na co miałam dzisiaj ochotę to gorąca, pyszna zupa... Dlatego ugotowałam krem z brokułów:) Takie zupy świetnie rozgrzewają, są aromatyczne i bardzo smaczne!
Polecam gorąco:)
Składniki:
- 2 cebule
- 8-9 ziemniaków
- 1 świeży brokuł
- 3 marchewki
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- duża łyżka masła
- bulion warzywny (1,5 l)
- śmietana 18%
* dla mięsożerców proponuję dodatkowo podawać z wysmażonym boczkiem :)
W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Przez chwilkę przesmażamy wszystko razem. Zmniejszamy ogień, zalewamy całość bulionem i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, listki laurowe, doprawiamy. Gotujemy wszystko do miękkości.
Następnie zupę miksujemy i jeżeli jeszcze trzeba doprawiamy.
Nalewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną:)
Smacznego!
niedziela, 4 listopada 2012
bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie
Dzisiaj bardzo pyszne, maślane bułeczki z przepisu znalezionego tutaj , czyli ze strony Kotlet.tv, którą uwielbiam i często odwiedzam:)
Moje bułeczki upiekłam w formie do mini chlebków, czy jak kto woli - mini keksików i zrezygnowałam z dodatkowego smarowania masłem bułeczek i składania ich przed umieszczeniem w blaszce.
Forma nowa, to i chęci do pieczenia większe!
Składniki ( u mnie 6 mini chlebków/bułeczek):
- 280 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 30 g masła stopionego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
* dodatkowo trochę stopionego masła do smarowania
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Resztę składników umieszczamy w misce, dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Następnie ciasto dzielimy na 6 części i umieszczamy w formie do chlebków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Smacznego!
Moje bułeczki upiekłam w formie do mini chlebków, czy jak kto woli - mini keksików i zrezygnowałam z dodatkowego smarowania masłem bułeczek i składania ich przed umieszczeniem w blaszce.
Forma nowa, to i chęci do pieczenia większe!
Składniki ( u mnie 6 mini chlebków/bułeczek):
- 280 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 30 g masła stopionego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
* dodatkowo trochę stopionego masła do smarowania
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Resztę składników umieszczamy w misce, dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Następnie ciasto dzielimy na 6 części i umieszczamy w formie do chlebków. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Smacznego!
sobota, 3 listopada 2012
kurczak z ryżem
Proste danie, które bardzo lubię:) Nie wymaga wiele pracy, a można przygotować większą ilość i tylko odgrzać następnego dnia. Składniki są proste, a całość wychodzi bardzo smaczna:)
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1/2 kg pieczarek
- 1 większy filet z kurczaka
- 2 cebule
- warzywko lub vegeta, oliwa, masło
Ryż gotujemy.
Filet smażymy na oliwie i doprawiamy.
Cebule smażymy na maśle z pieczarkami i również doprawiamy.
Wszystko umieszczamy w jednym garnku, mieszamy.
Smacznego!
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1/2 kg pieczarek
- 1 większy filet z kurczaka
- 2 cebule
- warzywko lub vegeta, oliwa, masło
Ryż gotujemy.
Filet smażymy na oliwie i doprawiamy.
Cebule smażymy na maśle z pieczarkami i również doprawiamy.
Wszystko umieszczamy w jednym garnku, mieszamy.
Smacznego!
piątek, 2 listopada 2012
ryba w sosie pomidorowym
Smaczna i lekka ryba w sosie pomidorowym to jest coś, co bardzo lubimy! I w zasadzie nie ważne, czy na obiad, czy na kolację :) Łatwa do zrobienia, polecam Wam bardzo gorąco!
Składniki:
- 1 kg filetów mintaja
- 2 cebule
- 1/2 l wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 butelki małego keczupu łagodnego
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej
Rybę kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w mące, a potem w jajku i smażymy na oleju.
Cebule kroimy w krążki i podsmażamy na patelni na oleju, żeby zmiękły.
W wodzie rozrabiamy koncentrat i keczup, doprawiamy, dodajemy ziele i listki laurowe. Dodajemy całość do cebuli i gotujemy kilka minut.
W miseczce układamy warstwami rybę i zalewamy sosem.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg filetów mintaja
- 2 cebule
- 1/2 l wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 butelki małego keczupu łagodnego
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- olej
Rybę kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w mące, a potem w jajku i smażymy na oleju.
Cebule kroimy w krążki i podsmażamy na patelni na oleju, żeby zmiękły.
W wodzie rozrabiamy koncentrat i keczup, doprawiamy, dodajemy ziele i listki laurowe. Dodajemy całość do cebuli i gotujemy kilka minut.
W miseczce układamy warstwami rybę i zalewamy sosem.
Smacznego!
środa, 31 października 2012
placki ziemniaczane
Dzisiaj prosty i tani obiad, ale jakże smaczny :)) Łatwe do zrobienia placki ziemniaczane, któż by ich nie znał?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- duża cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę również. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajka, mąkę( jeśli masa ziemniaczana wyda nam się zbyt wodnista można dodać więcej mąki), doprawiamy i smażymy.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- duża cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę również. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajka, mąkę( jeśli masa ziemniaczana wyda nam się zbyt wodnista można dodać więcej mąki), doprawiamy i smażymy.
Smacznego!
wtorek, 30 października 2012
muffinki cytrynowe
Pogoda jest jaka jest....Trzeba się rozgrzewać gorącym mlekiem i herbatą :) Ale doszłam do wniosku, że cytryna w herbacie to zdecydowanie za mało! Dodatkowo do przegryzienia proponuję cytrynowe muffiny:)
Proste, łatwe i przyjemne!
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 6 łyżek oleju
- skórka starta z jednej dużej cytryny
- drobno posiekany miąższ 2- 3 plasterków cytryny
Składniki suche mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim + skórka i miąższ cytryny.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy chwilę, a potem nakładamy ciasto do foremek muffinkowych, do 2/3 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Smacznego!
Proste, łatwe i przyjemne!
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 6 łyżek oleju
- skórka starta z jednej dużej cytryny
- drobno posiekany miąższ 2- 3 plasterków cytryny
Składniki suche mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim + skórka i miąższ cytryny.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy chwilę, a potem nakładamy ciasto do foremek muffinkowych, do 2/3 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Smacznego!
niedziela, 28 października 2012
kruche z wiśniami
Niedziela bez ciasta? Nie ma mowy! :) Do kawy musi coś być koniecznie.... A najlepiej ze starego, sprawdzonego przepisu i do tego z pysznymi wiśniami ze słoiczka, domowej roboty oczywiście! :)
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 margaryna
- 5 jajek
- 1 szkl cukru ( może być mniej, jeśli owoce ze słoiczka są mocno słodkie)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek wiśni
Z mąki, margaryny, żółtek , 1/4 szkl cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą wygniatamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wiśnie.
Białka z resztą cukru ubijamy na sztywno i wykładamy na owoce.
Z mniejszej części ciasta odrywamy kawałeczki, spłaszczamy w palcach i układamy na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 margaryna
- 5 jajek
- 1 szkl cukru ( może być mniej, jeśli owoce ze słoiczka są mocno słodkie)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek wiśni
Z mąki, margaryny, żółtek , 1/4 szkl cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą wygniatamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wiśnie.
Białka z resztą cukru ubijamy na sztywno i wykładamy na owoce.
Z mniejszej części ciasta odrywamy kawałeczki, spłaszczamy w palcach i układamy na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Smacznego!
piątek, 26 października 2012
ciastka sezamowo - kokosowe
Oj zachciało się coś słodkiego na ząb :) A najszybciej oczywiście wychodzą ciasteczka! Prosta i przyjemna praca , a potem dużo radości :)
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl sezamu
- 1/2 szkl wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl cukru
- 200 g masła roztopionego
Składniki suche mieszamy w misce i zalewamy roztopionym, wystudzonym masłem. Mieszamy, a potem zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl sezamu
- 1/2 szkl wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl cukru
- 200 g masła roztopionego
Składniki suche mieszamy w misce i zalewamy roztopionym, wystudzonym masłem. Mieszamy, a potem zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Smacznego!
czwartek, 25 października 2012
bigos szybki "jednodniowy"
Dzisiaj u mnie bigos. Można powiedzieć, że szybki ponieważ gotowany tylko jeden dzień, a nie jak w przypadku tradycyjnego bigosu staropolskiego, kilka dni. Być może ktoś powie, że taki bigos to nie bigos....ale według mnie jest bardzo smaczną wersją dla osób, które nie mają czasu, żeby przez tydzień gotować tą potrawę :)
Nam smakuje i tyle:) Polecam!
Składniki:
- 2 kg kapusty białej
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 400 g wędzonego boczku
- 300 g wędzonej kiełbasy
- duża cebula
- 2 marchweki starte na dużych oczkach
- 2 łyżki mąki
- smalec
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- ziele angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
Kapustę białą szatkujemy, a kiszoną przelewamy wodą i odciskamy. Obie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy listki laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu....gotujemy....gotujemy :)
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodajemy marchewkę i....dalej gotujemy.
W między czasie podsmażamy boczek i kiełbasę. Zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Następnie na smalcu zasmażamy mąkę i dodajemy do kapusty. Po kilku minutach dodajemy mięso, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy majeranek.
Gotujemy jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, a na koniec dodajemy koncentrat i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Smacznego!
Nam smakuje i tyle:) Polecam!
Składniki:
- 2 kg kapusty białej
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 400 g wędzonego boczku
- 300 g wędzonej kiełbasy
- duża cebula
- 2 marchweki starte na dużych oczkach
- 2 łyżki mąki
- smalec
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- ziele angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
Kapustę białą szatkujemy, a kiszoną przelewamy wodą i odciskamy. Obie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy listki laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu....gotujemy....gotujemy :)
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodajemy marchewkę i....dalej gotujemy.
W między czasie podsmażamy boczek i kiełbasę. Zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Następnie na smalcu zasmażamy mąkę i dodajemy do kapusty. Po kilku minutach dodajemy mięso, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy majeranek.
Gotujemy jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, a na koniec dodajemy koncentrat i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Smacznego!
środa, 24 października 2012
zapiekanka ziemniaczana
Dzisiaj na obiad zapiekanka. Prosta, smaczna i z tego co było akurat w domu:) Przepis znaleziony dawno temu w gazecie, wycięty i co jakiś czas wykorzystywany :) Na pewno nie jeden raz robiliście zapiekanki, więc wiecie , że są sycące i pyszne, a zapach rozchodzi się po całej kuchni ;))
Gorąco polecam!
Składniki:
(ilość w zasadzie dowolna, bo to zależy na ile osób będziecie ją przygotowywać)
- kilka dużych ziemniaków podgotowanych wcześniej
- 2 cebule
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g kiełbasy
- 200 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- 300 ml śmietany 18%
- masło
- sól, pieprz, maggi
Ziemniaki i jajka kroimy w plasterki.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwy ziemniaków, cebuli z kiełbaską i jajek. Każdą warstwę skrapiamy maggi i posypujemy serem. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i polewamy całość.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Smacznego!
Gorąco polecam!
Składniki:
(ilość w zasadzie dowolna, bo to zależy na ile osób będziecie ją przygotowywać)
- kilka dużych ziemniaków podgotowanych wcześniej
- 2 cebule
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g kiełbasy
- 200 g sera żółtego startego na dużych oczkach
- 300 ml śmietany 18%
- masło
- sól, pieprz, maggi
Ziemniaki i jajka kroimy w plasterki.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwy ziemniaków, cebuli z kiełbaską i jajek. Każdą warstwę skrapiamy maggi i posypujemy serem. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i polewamy całość.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Smacznego!