Lekka, prosta i smaczna sałatka składająca się zaledwie z makaronu, kukurydzy i paluszków krabowych. Idealna na przekąskę w ciągu dnia, a także w sam raz na drugie śniadanie do pracy:)
Nie ma co się rozpisywać, polecam po prostu ją zrobić, a potrwa to zaledwie chwilkę:)
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego 200g - nitki
- opakowanie paluszków krabowych 250g
- puszka kukurydzy
- majonez
- sól
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy siekamy go na mniejsze kawałki. Dodajemy kukurydzę i pokrojone paluszki krabowe i majonez. Doprawiamy solą i gotowe!
Smacznego!
niedziela, 30 września 2012
piątek, 28 września 2012
herbatniki motylki
Stałam się szczęśliwą posiadaczką książki Nigelli Lawson i czytam i czytam i mam ochotę upiec wszystko po kolei :) Lubię sposób w jaki wszystko opisuje i to, że nawet jak się nam coś w kuchni nie uda to nie ma tragedii. Tym razem skorzystałam z przepisu na ciasteczka, takie w rodzaju herbatników i wykorzystałam do nich foremki motyle:)
Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciasteczek! Można je śmiało ozdobić lukrem i podarować komuś w prezencie:)
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej ( można dodać nieco więcej jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, ale nie za dużo bo ciastka wyjdą zbyt twarde)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i dalej mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek i sól, po czym przesypujemy do masy jajecznej.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką ( na grubość mniej więcej 0,5cm). Wycinamy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 14 minut (mają się lekko zezłocić).
Smacznego!
Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciasteczek! Można je śmiało ozdobić lukrem i podarować komuś w prezencie:)
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej ( można dodać nieco więcej jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, ale nie za dużo bo ciastka wyjdą zbyt twarde)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i dalej mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek i sól, po czym przesypujemy do masy jajecznej.
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką ( na grubość mniej więcej 0,5cm). Wycinamy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 14 minut (mają się lekko zezłocić).
Smacznego!
czwartek, 27 września 2012
drożdżówki kwiatuszki z lukrem
Uwielbiam piec drożdżówki! Z nadzieniem czy bez i tak są smaczne i pachnące.... Znalazłam już receptę na swoje idealne drożdżówki, ale zawsze chętnie sprawdzam też nowe przepisy i sposoby formowania ciasta. Tym razem trafiłam na kwiatuszki czy słoneczka, jak kto woli;)
Na blogu alebabka.blox.pl zobaczyłam bardzo apetyczne zdjęcia bułeczek i od razu wiedziałam, że je upiekę. Najlepiej zaraz!:) Pozdrawiam autorkę!
Skorzystałam z przepisu wprowadzając pewne zmiany w przygotowaniu ciasta i pieczeniu, dostosowując je do własnego piekarnika i jego możliwości:))
Składniki: (na 12 bułeczek)
- 500g mąki
- 25g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 70g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko ( dodałam choć nie było go w przepisie)
- 50g stopionego masła
- dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
*lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody i troszkę soku z cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Czekamy kilka minut, następnie dodajemy sól, jajko i wyrabiamy ciasto. Jak zaczyna odchodzić od miski dolewamy po trochu roztopione masło i wyrabiamy aż całe połączy się z ciastem.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy je o podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, wyjmujemy je z miski i zagniatamy kilka razy. Następnie dzielimy na 12 części . Z każdej robimy kulkę i ją rozwałkowujemy na kształt koła ( mniej więcej:) Potem zwijamy w rulonik, lekko spłaszczamy i nacinamy wzdłuż brzegu, ale nie przecinając do końca. Łączymy dwa brzegi i je zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować:)
Smacznego!
Na blogu alebabka.blox.pl zobaczyłam bardzo apetyczne zdjęcia bułeczek i od razu wiedziałam, że je upiekę. Najlepiej zaraz!:) Pozdrawiam autorkę!
Skorzystałam z przepisu wprowadzając pewne zmiany w przygotowaniu ciasta i pieczeniu, dostosowując je do własnego piekarnika i jego możliwości:))
Składniki: (na 12 bułeczek)
- 500g mąki
- 25g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 70g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko ( dodałam choć nie było go w przepisie)
- 50g stopionego masła
- dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
*lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody i troszkę soku z cytryny
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Czekamy kilka minut, następnie dodajemy sól, jajko i wyrabiamy ciasto. Jak zaczyna odchodzić od miski dolewamy po trochu roztopione masło i wyrabiamy aż całe połączy się z ciastem.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy je o podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, wyjmujemy je z miski i zagniatamy kilka razy. Następnie dzielimy na 12 części . Z każdej robimy kulkę i ją rozwałkowujemy na kształt koła ( mniej więcej:) Potem zwijamy w rulonik, lekko spłaszczamy i nacinamy wzdłuż brzegu, ale nie przecinając do końca. Łączymy dwa brzegi i je zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować:)
Smacznego!
środa, 26 września 2012
gulasz z warzyw
Bardzo lubię programy kulinarne Nigela Slatera na BBC i często zapisuję sobie jego przepisy. Tym razem gotował gulasz z warzyw i nabrałam dużej ochoty przygotować coś podobnego na obiad. Oczywiście zmodyfikowałam przepis według własnych potrzeb i tego co miałam w lodówce. W smaku przypomina leczo, ale warzywa są w większych kawałkach i dla moich mięsożerców dodałam mały bonus w postaci boczku:)) Gulasz podałam z ryżem.
Składniki:
- oliwa
- 1 kabaczek obrany i pokrojony w większą kostkę
- 2 papryki żółte pokrojone w kostkę
- 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone
- 3 liście laurowe
- majeranek, tymianek, pietruszka, bazylia
- sól, pieprz
- 500ml przecieru pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego
- vegeta
* ryż
* wysmażony boczek
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kabaczka. Zdejmujemy go z patelni do miski, a następnie obsmażamy paprykę. Również zdejmujemy ją z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy zioła, pomidory, a potem z powrotem paprykę. Wlewamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i czekamy chwilę, żeby sos nieco zgęstniał. Potem dodajemy kabaczka i liście laurowe. Doprawiamy i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Posypujemy świeżą bazylią.
Taki gulasz warzywny można podać z bagietką lub ryżem. Ja dodatkowo posypałam podsmażonym boczkiem:)
Smacznego!
Składniki:
- oliwa
- 1 kabaczek obrany i pokrojony w większą kostkę
- 2 papryki żółte pokrojone w kostkę
- 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone
- 3 liście laurowe
- majeranek, tymianek, pietruszka, bazylia
- sól, pieprz
- 500ml przecieru pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego
- vegeta
* ryż
* wysmażony boczek
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kabaczka. Zdejmujemy go z patelni do miski, a następnie obsmażamy paprykę. Również zdejmujemy ją z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy zioła, pomidory, a potem z powrotem paprykę. Wlewamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i czekamy chwilę, żeby sos nieco zgęstniał. Potem dodajemy kabaczka i liście laurowe. Doprawiamy i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Posypujemy świeżą bazylią.
Taki gulasz warzywny można podać z bagietką lub ryżem. Ja dodatkowo posypałam podsmażonym boczkiem:)
Smacznego!
wtorek, 25 września 2012
kurczak pieczony
Szukałam przepisu na idealnego pieczonego kurczaka, który nie byłby suchy, tylko soczysty, a skórka była przyjemnie chrupiąca. Szukałam i szukałam, piekłam i ...nie byłam zadowolona.
Do dzisiaj....Trafiłam na przepis na blogu lepszysmak.wordpress.com i jestem zachwycona! Kurczak wyszedł taki jak chciałam, a dodatkowo zyskał cytrynowy posmak, po prostu fantastyczny i delikatny!
Pozdrawiam autorkę tego przepisu i dziękuję!
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- sól, pieprz i dowolne lubiane przez was zioła
- 4- 5 łyżek oliwy
- 1 papryka żółta
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule pokrojone na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
Kurczaka myjemy i nacieramy solą i pieprzem ( z wierzchu i w środku), a także posypujemy ziołami.
Do środka wkładamy całą cytrynę, ze skórką! i zadek spinamy wykałaczkami:)
Kurczaka polewamy łyżką oliwy.
Papryki kroimy na kawałki, cebule na ćwiartki.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, zalewamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Polewamy warzywa.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy kurczaka. Obkładamy go warzywami.
(ja tak przygotowanego kurczaka przykryłam i zostawiłam na 2 godziny)
Następnie w otwartym już naczyniu wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 - 2 godziny. Najlepiej wbić patyczek - jeśli z otworu wycieknie przeźroczysty płyn kurczak gotowy!
* z obiadu pozostała niewielka część kurczaka, która pokrojona świetnie sprawdziła się na kanapkach!
Smacznego!
Do dzisiaj....Trafiłam na przepis na blogu lepszysmak.wordpress.com i jestem zachwycona! Kurczak wyszedł taki jak chciałam, a dodatkowo zyskał cytrynowy posmak, po prostu fantastyczny i delikatny!
Pozdrawiam autorkę tego przepisu i dziękuję!
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- sól, pieprz i dowolne lubiane przez was zioła
- 4- 5 łyżek oliwy
- 1 papryka żółta
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule pokrojone na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
Kurczaka myjemy i nacieramy solą i pieprzem ( z wierzchu i w środku), a także posypujemy ziołami.
Do środka wkładamy całą cytrynę, ze skórką! i zadek spinamy wykałaczkami:)
Kurczaka polewamy łyżką oliwy.
Papryki kroimy na kawałki, cebule na ćwiartki.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, zalewamy je oliwą i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Polewamy warzywa.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy kurczaka. Obkładamy go warzywami.
(ja tak przygotowanego kurczaka przykryłam i zostawiłam na 2 godziny)
Następnie w otwartym już naczyniu wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 - 2 godziny. Najlepiej wbić patyczek - jeśli z otworu wycieknie przeźroczysty płyn kurczak gotowy!
* z obiadu pozostała niewielka część kurczaka, która pokrojona świetnie sprawdziła się na kanapkach!
Smacznego!
ciastka owsiane z czekoladą
Jakiś czas temu upiekłam ciastka owsiane i to był strzał w dziesiątkę! Były bardzo smaczne i świetnie nadawały się na przekąskę do szkoły:) Ale dzieci jak to dzieci ....chciały wersję czekoladową:) Jakże by inaczej!
Nie pozostało mi nic innego jak tylko przygotować ciastka czekoladowe:) No i muszę się przyznać, że jak dzieci poszły spać....to sporą część spałaszowaliśmy sami;))
Składniki:
- 2 szkl mąki
- szkl płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 tabliczki czekolady posiekanej lub startej
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka sody
- 200g stopionego masła roślinnego
Składniki sypkie umieszczamy w misce i mieszamy. Polewamy je stopionym masłem i dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Smacznego!
Nie pozostało mi nic innego jak tylko przygotować ciastka czekoladowe:) No i muszę się przyznać, że jak dzieci poszły spać....to sporą część spałaszowaliśmy sami;))
Składniki:
- 2 szkl mąki
- szkl płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 tabliczki czekolady posiekanej lub startej
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka sody
- 200g stopionego masła roślinnego
Składniki sypkie umieszczamy w misce i mieszamy. Polewamy je stopionym masłem i dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Smacznego!
niedziela, 23 września 2012
krewetki koktajlowe w sosie słodko-kwaśnym
Mam w domu miłośników krewetek , którzy od dawna prosili o przygotowanie ich na kolację lub obiad. Tak więc w końcu stało się:) W związku z tym, że danie to jadły dzieci, nie robiłam go zbyt pikantnego. Sos słodko-kwaśny był w sam raz. A czosnkiem pachniało w całym domu....Z podanych składników wyszło danie dla 4 osób.
Składniki:
- 500g krewetek koktajlowych gotowanych
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1 i 1/2 łyżki masła
- łyżka miodu
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego ( użyłam THAI heritage)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 torebki ryżu
- sól
Ryż gotujemy i przyprawiamy lekko vegetą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sos słodko - kwaśny, miód i mieszamy.Jeśli trzeba lekko solimy. Kiedy składniki się połączą wrzucamy krewetki i przesmażamy przez 2-3 minuty. Posypujemy natką pietruszki.
Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z krewetkami.
Jeśli wolicie bardziej ostre dania, polecam sos słodko-pikantny chili:)
Smacznego!
Składniki:
- 500g krewetek koktajlowych gotowanych
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1 i 1/2 łyżki masła
- łyżka miodu
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego ( użyłam THAI heritage)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 torebki ryżu
- sól
Ryż gotujemy i przyprawiamy lekko vegetą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sos słodko - kwaśny, miód i mieszamy.Jeśli trzeba lekko solimy. Kiedy składniki się połączą wrzucamy krewetki i przesmażamy przez 2-3 minuty. Posypujemy natką pietruszki.
Ryż wykładamy na talerze i polewamy go sosem z krewetkami.
Jeśli wolicie bardziej ostre dania, polecam sos słodko-pikantny chili:)
Smacznego!
sobota, 22 września 2012
roladki z kurczaka i marchewki glazurowane
Pyszny aromatyczny obiad i do tego ładnie prezentujący się na talerzu:) Pomysł na roladki podsunęła mi Ania - dziękuję, bo warto było je zrobić!
A marchewki pięknie się komponują z kurczakiem, są słodkie i pachną miodem:)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów żółtego sera
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
- olej
- garść startego sera
Filety oczyszczamy i dzielimy na porcje, tak jak na kotlety. Każdą część delikatnie rozbijamy, troszkę doprawiamy solą i pieprzem, układamy plasterek salami, a na nim ser. Zwijamy, panierujemy w mące, jajku , a na koniec w bułce tartej i smażymy na złoto.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy serem, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli roladki wyszły nam dosyć grube, lepiej podpiec je dłużej, aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku.
marchewki:
- kilka dużych marchewek
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w większe słupki.
Wrzucamy je na posolony wrzątek i obgotowujemy, żeby były trochę miękkie, ale nie rozgotowane.
Na patelni rozgrzewamy masło z miodem, dodajemy sól i pieprz. Dorzucamy odcedzone marchewki i smażymy, aż się zeszklą. Należy uważać, żeby się nie przypaliły.
Smacznego!
A marchewki pięknie się komponują z kurczakiem, są słodkie i pachną miodem:)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów żółtego sera
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
- olej
- garść startego sera
Filety oczyszczamy i dzielimy na porcje, tak jak na kotlety. Każdą część delikatnie rozbijamy, troszkę doprawiamy solą i pieprzem, układamy plasterek salami, a na nim ser. Zwijamy, panierujemy w mące, jajku , a na koniec w bułce tartej i smażymy na złoto.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy serem, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli roladki wyszły nam dosyć grube, lepiej podpiec je dłużej, aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku.
marchewki:
- kilka dużych marchewek
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w większe słupki.
Wrzucamy je na posolony wrzątek i obgotowujemy, żeby były trochę miękkie, ale nie rozgotowane.
Na patelni rozgrzewamy masło z miodem, dodajemy sól i pieprz. Dorzucamy odcedzone marchewki i smażymy, aż się zeszklą. Należy uważać, żeby się nie przypaliły.
Smacznego!
piątek, 21 września 2012
bananowy wieniec
To ciasto jest dla wszystkich lubiących banany:) Miękkie, wilgotne, pachnące bananami, takie ciasto na chłodne dni....Bardzo smaczne, a dodatkowo polane czekoladą, więc co tu dużo mówić...trzeba upiec i szybko zjeść! A potem upiec jeszcze raz;)
Składniki:
- 100g masła
- 3 dojrzałe banany
- 100ml śmietany 12%
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada do polania ciasta
- płatki migdałów do dekoracji
Masło topimy. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ucieranej masy dodajemy stopniowo mąkę, masło oraz banany ze śmietaną. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 1 godziny, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy ciasto wystygnie, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Składniki:
- 100g masła
- 3 dojrzałe banany
- 100ml śmietany 12%
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada do polania ciasta
- płatki migdałów do dekoracji
Masło topimy. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ucieranej masy dodajemy stopniowo mąkę, masło oraz banany ze śmietaną. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 1 godziny, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy ciasto wystygnie, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego!
czwartek, 20 września 2012
makaron z łososiem
Kiedy zobaczyłam to danie u Antenki z bloga smaacznykasek.blogspot.com , wiedziałam, że muszę je zrobić jak najprędzej:) Uwielbiam makarony i wszelkiego rodzaju sosy i dodatki do nich! Nie było wyjścia musiałam skorzystać z przepisu:))
Składniki:
- 200g łososia wędzonego
- 400 g makaronu ( wykorzystałam rurki)
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szkl mleka
- sól, pieprz
- koperek
- troszkę masła do podsmażenia cebulki
Cebule siekamy i podsmażamy na maśle na złoto. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i podsmażamy. Następnie powoli dolewamy mleko, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. Potem dorzucamy cebulkę i pokrojonego łososia. Doprawiamy.
Sos łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, posypujemy koperkiem i gotowe!
Smacznego!
Składniki:
- 200g łososia wędzonego
- 400 g makaronu ( wykorzystałam rurki)
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szkl mleka
- sól, pieprz
- koperek
- troszkę masła do podsmażenia cebulki
Cebule siekamy i podsmażamy na maśle na złoto. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i podsmażamy. Następnie powoli dolewamy mleko, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. Potem dorzucamy cebulkę i pokrojonego łososia. Doprawiamy.
Sos łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, posypujemy koperkiem i gotowe!
Smacznego!
jabłecznik francuski
Dzisiaj do kawki lub herbaty, jak kto woli, polecam jabłecznik francuski:) Przepis na to ciasto pochodzi z książki "Ciasta i torty" pod redakcją Annette Wolter. Jest to zbiór receptur na różne pyszne wypieki z pięknymi ilustracjami. Kiedy oglądam tą książkę, to mam ochotę pobiec do kuchni i natychmiast coś upiec!
Przepis został nieco zmodyfikowany i myślę, że tak jest po prostu smaczniej:)
A dodatkowo, polałam ciasto musem malinowym....mmmm
Składniki:
- 75 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- 300g kwaśnej śmietany
Masło ucieramy ze 100g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego i solą. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo 2 jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu jabłka. Pieczemy ok 30 minut.
W między czasie jajka roztrzepujemy z resztą cukru i cukru waniliowego, a następnie mieszamy ze śmietaną.
Podpieczone ciasto polewamy masą śmietanową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25minut.
Po ostygnięciu posypujemy pudrem lub polewamy musem owocowym:)
Smacznego!
Przepis został nieco zmodyfikowany i myślę, że tak jest po prostu smaczniej:)
A dodatkowo, polałam ciasto musem malinowym....mmmm
Składniki:
- 75 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- 300g kwaśnej śmietany
Masło ucieramy ze 100g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego i solą. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo 2 jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy i układamy na wierzchu jabłka. Pieczemy ok 30 minut.
W między czasie jajka roztrzepujemy z resztą cukru i cukru waniliowego, a następnie mieszamy ze śmietaną.
Podpieczone ciasto polewamy masą śmietanową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25minut.
Po ostygnięciu posypujemy pudrem lub polewamy musem owocowym:)
Smacznego!
wtorek, 18 września 2012
mus z malin
Jestem bardzo zadowolona, że w tym roku udało mi się zrobić tyle różnych dżemów i soków. Najbardziej jednak cieszy mnie to , że mam zapas malin! Są niezastąpione jesienią i zimą:) Tym razem postanowiłam zmiksować je na mus, który będę wykorzystywała jako dodatek do herbaty, deserów, placuszków i wielu innych pyszności:)
Składniki:
- 3 kg malin
- 2 kg cukru
W dużym garnku zasypujemy maliny warstwowo cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, może maliny przetrzeć przez sitko. Ja zostawiłam z pestkami.
Gorący mus przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Składniki:
- 3 kg malin
- 2 kg cukru
W dużym garnku zasypujemy maliny warstwowo cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, może maliny przetrzeć przez sitko. Ja zostawiłam z pestkami.
Gorący mus przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
poniedziałek, 17 września 2012
paszteciki z pieczarkami
U mnie trwa tydzień pieczarkowy:) Tym razem smaczne paszteciki z pieczarkami, które właściwie mogłabym jeść przez cały dzień;) Ciasto jest mięciutkie, a farsz lekki....Jednym słowem- pycha! Polecam Wam je nie tylko z okazji Świąt :) Poza tym, można je upiec wcześniej i zamrozić bo są świetne również po odmrożeniu i podgrzaniu. Kiedy zjawią się goście będą jak znalazł;)
Składniki na ciasto:
- 4 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 szkl śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 margaryna
- ok. 35g drożdży świeżych
* jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
* farsz: 1kg pieczarek, 2 cebule , sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie i z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 2 godz. do lodówki. W tym czasie pieczarki i cebule kroimy i przesmażamy. Jeśli ktoś woli, może je dodatkowo przemielić na grubszych oczkach.Doprawiamy.
Ciasto wałkujemy na prostokątne placki, wzdłuż dłuższego boku układamy "wałeczek" farszu i zwijamy jak roladę. Lekko dociskamy i kroimy skośnie tak jak kopytka.
Przygotowane tak paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 4 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 szkl śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 margaryna
- ok. 35g drożdży świeżych
* jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
* farsz: 1kg pieczarek, 2 cebule , sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie i z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 2 godz. do lodówki. W tym czasie pieczarki i cebule kroimy i przesmażamy. Jeśli ktoś woli, może je dodatkowo przemielić na grubszych oczkach.Doprawiamy.
Ciasto wałkujemy na prostokątne placki, wzdłuż dłuższego boku układamy "wałeczek" farszu i zwijamy jak roladę. Lekko dociskamy i kroimy skośnie tak jak kopytka.
Przygotowane tak paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Smacznego!
kotleciki pieczarkowe
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki bułki tartej
- żółty ser pokrojony w kostkę ( ok 150g)
- 2 jajka świeże
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- dodatkowo bułka tarta do panierowania
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy. Cebule siekamy i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami. Kiedy ostygną, mielimy.
Do tak przygotowanych pieczarek z cebulką dodajemy jajka ugotowane, ser, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną , natkę pietruszki i wbijamy jajka świeże. Doprawiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy.
Smacznego!
sobota, 15 września 2012
tort śmietanowy z galaretkami
Lekki, smaczny i prosty do zrobienia tort z galaretkami:) Jestem zwolenniczką śmietany więc praktycznie za każdym razem używam jej do tortów, zamiast kremów maślanych. A dekoracje i dodatki to już sama przyjemność:) Można użyć owoców, czekolady lub jak ja teraz galaretek i wiórek kokosowych....mniam;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy ( ok 24cm średnicy ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
* dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa i agrestowa przygotowane wcześniej i pokrojone w kostkę
- wiórki kokosowe do obsypania tortu
- kilka sztuk Rafaello do dekoracji
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy mascarpone. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Pierwszy blat tortu nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy śmietaną i obkładamy galaretkami. Przykrywamy drugim i powtarzamy czynności, a potem kolejnym.
Wierzch i boki tortu smarujemy masą śmietanową, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy.
Smacznego!
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy ( ok 24cm średnicy ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
* dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa i agrestowa przygotowane wcześniej i pokrojone w kostkę
- wiórki kokosowe do obsypania tortu
- kilka sztuk Rafaello do dekoracji
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy mascarpone. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Pierwszy blat tortu nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy śmietaną i obkładamy galaretkami. Przykrywamy drugim i powtarzamy czynności, a potem kolejnym.
Wierzch i boki tortu smarujemy masą śmietanową, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy.
Smacznego!
sałatka z kaszką kus-kus
Kolorowa, sycąca i smaczna sałatka z kaszką kus-kus w sam raz na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia :) Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc możemy ją zrobić nawet kiedy niespodziewanie zapowiedzą się goście;)
Składniki:
- 120-150g kaszki kus-kus
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 2 ogórki świeże
- kilka plasterków wędliny
- majonez
- sól, pieprz
Do miski wsypujemy kus-kus i zalewamy gorącą wodą, tak żeby wody było pół cm ponad kaszką. Czekamy aż kaszka wchłonie wodę i przestygnie. Następnie dodajemy kukurydzę, ogórki, obie papryki i ser pokrojony w kosteczkę, a także wędlinę. Doprawiamy do smaku i dodajemy majonez, mieszamy.
Smacznego!
Składniki:
- 120-150g kaszki kus-kus
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 2 ogórki świeże
- kilka plasterków wędliny
- majonez
- sól, pieprz
Do miski wsypujemy kus-kus i zalewamy gorącą wodą, tak żeby wody było pół cm ponad kaszką. Czekamy aż kaszka wchłonie wodę i przestygnie. Następnie dodajemy kukurydzę, ogórki, obie papryki i ser pokrojony w kosteczkę, a także wędlinę. Doprawiamy do smaku i dodajemy majonez, mieszamy.
Smacznego!
czwartek, 13 września 2012
ciasto z sezamem
Pyszne, słodkie i bardzo przeze mnie lubiane ciasto z sezamem! Trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale na prawdę warto, bo jest fantastyczne:) Kawałek tego ciasta i od razu humor się poprawia! A to dzisiejsze jest na specjalną okazję czyli moje urodziny:) 13 to szczęśliwy dzień, pozdrawiam Was i polecam to ciasto!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
masa sezamowa:
- 1/4 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szkl sezamu
masa z chałwą:
- 20 dag chałwy sezamowej
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szkl cukru
* dodatkowo dżem ( najlepiej kwaskowaty)
* piana z 5 białek ubita z 3/4 szkl cukru i 3 łyżkami wiórek kokosowych
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( to ważne, żeby było łatwo ciasto wyjąć bez połamania).
Robimy masę sezamową: zagotowujemy miód z margaryną i cukrem, dodajemy sezam i ponownie zagotowujemy.
Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. - to będzie góra ciasta.
Po upieczeniu i wyjęciu, tortownicę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i umieszczamy na niej drugą część ciasta. Smarujemy ją dżemem i wykładamy ubitą pianę z wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. - to będzie spód ciasta.
W między czasie przygotowujemy masę z chałwą. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i dodajemy chałwę.
Na lekko przestudzone ciasto z pianą z białek wykładamy ciepłą masę chałwową, a na nią układamy część ciasta z sezamem. Lekko dociskamy, żeby zlepić obie części ciasta.
Musimy się jakoś wziąć w garść i odczekać aż ciasto dobrze wystygnie i da się pokroić:)) Najlepiej parę godzin....
Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
masa sezamowa:
- 1/4 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 1/4 kostki margaryny
- 1 szkl sezamu
masa z chałwą:
- 20 dag chałwy sezamowej
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szkl cukru
* dodatkowo dżem ( najlepiej kwaskowaty)
* piana z 5 białek ubita z 3/4 szkl cukru i 3 łyżkami wiórek kokosowych
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( to ważne, żeby było łatwo ciasto wyjąć bez połamania).
Robimy masę sezamową: zagotowujemy miód z margaryną i cukrem, dodajemy sezam i ponownie zagotowujemy.
Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. - to będzie góra ciasta.
Po upieczeniu i wyjęciu, tortownicę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i umieszczamy na niej drugą część ciasta. Smarujemy ją dżemem i wykładamy ubitą pianę z wiórkami.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. - to będzie spód ciasta.
W między czasie przygotowujemy masę z chałwą. Margarynę rozpuszczamy z cukrem i dodajemy chałwę.
Na lekko przestudzone ciasto z pianą z białek wykładamy ciepłą masę chałwową, a na nią układamy część ciasta z sezamem. Lekko dociskamy, żeby zlepić obie części ciasta.
Musimy się jakoś wziąć w garść i odczekać aż ciasto dobrze wystygnie i da się pokroić:)) Najlepiej parę godzin....
Smacznego!
wtorek, 11 września 2012
kotlety mielone z fetą i papryką
Co zrobić, żeby kotlety mielone nie kojarzyły nam się z nudnym obiadem? Można je czymś nadziać:) I tak właśnie zrobiłam.....Przygotowanie tego obiadu nie zajęło dużo czasu, a przyjemnie było zjeść kotleciki z kolorową niespodzianką w środku:)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- bułka kajzerka (namoczona i odciśnięta)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 ser typu feta
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Ser, a także obie papryki kroimy w paseczki.
Mięso dzielimy na kilka części, każdą spłaszczamy, a na środku układamy po kawałku sera i papryki. Zawijamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy . Kotleciki będą dosyć grube, więc lepiej smażyć dłużej na niewielkim ogniu.
( Żeby mieć pewność, że kotlety nie są surowe w środku, można je przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na kilka minut do mikrofalówki lub gorącego piekarnika).
Smacznego!
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- bułka kajzerka (namoczona i odciśnięta)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 ser typu feta
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Ser, a także obie papryki kroimy w paseczki.
Mięso dzielimy na kilka części, każdą spłaszczamy, a na środku układamy po kawałku sera i papryki. Zawijamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy . Kotleciki będą dosyć grube, więc lepiej smażyć dłużej na niewielkim ogniu.
( Żeby mieć pewność, że kotlety nie są surowe w środku, można je przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na kilka minut do mikrofalówki lub gorącego piekarnika).
Smacznego!
poniedziałek, 10 września 2012
ciacha owsiane
Zaczęła się szkoła i zaczęło się pakowanie dzieciom drugiego śniadania do szkoły:) Ale nie jest to takie proste, bo przecież kanapki nie są atrakcyjne. Co w moim przekonaniu jest smaczne i zdrowe, to już w przekonaniu dzieci nie koniecznie.....Co z tego, że chlebek z ziarnami, a na wędlince pomidorek, jak koleżanki mają pączki albo ciastka...:) Przegrywam w tej konkurencji, niestety. Ale nie poddam się bez walki:) Na blogu mirabelkowy.blogspot.com znalazłam super ciastka owsiane i po niewielkiej modyfikacji przepisu upiekłam je dzisiaj moim córkom:))
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru
- 200g masła roślinnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl rodzynek
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Robimy kulki, spłaszczamy je lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 20 minut.
Moje ciastka wyszły duże , ale można robić mniejsze i wtedy piec krócej. Po upieczeniu są miękkie, ale lekko twardnieją jak stygną, najlepiej je studzić na kratce.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru
- 200g masła roślinnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl rodzynek
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Robimy kulki, spłaszczamy je lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 20 minut.
Moje ciastka wyszły duże , ale można robić mniejsze i wtedy piec krócej. Po upieczeniu są miękkie, ale lekko twardnieją jak stygną, najlepiej je studzić na kratce.
Smacznego!
niedziela, 9 września 2012
kruche ciasto ze śliwkami
Dzisiaj niedziela, a skoro tak, to musi być ciasto:) Prawda, że przyjemnie jest usiąść z kubkiem kawy i zjeść coś pysznego? Cieszmy się z wolnego dnia:) U mnie ciasto ze śliwkami ze sprawdzonego wiele razy przepisu na kruche ciasto, niezawodnego i bardzo smacznego!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek ( wypestkowanych i pokrojonych w nieduże kawałki)
Do miski sypiemy mąkę, 1/4 szkl cukru, dodajemy margarynę i żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część ciasta wygniatamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy śliwki. Moje były dość soczyste, więc posypałam je lekko bułką tartą, która wchłonęła nadmiar soku.
Ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem. Wykładamy na owoce. Przykrywamy resztą ciasta. Najlepiej odrywać po kawałeczku ciasta , wygniatać w palcach i układać na wierzchu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.
Ciasto na talerzykach można udekorować dodatkowo bitą śmietaną:)
Smacznego!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek ( wypestkowanych i pokrojonych w nieduże kawałki)
Do miski sypiemy mąkę, 1/4 szkl cukru, dodajemy margarynę i żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część ciasta wygniatamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy śliwki. Moje były dość soczyste, więc posypałam je lekko bułką tartą, która wchłonęła nadmiar soku.
Ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem. Wykładamy na owoce. Przykrywamy resztą ciasta. Najlepiej odrywać po kawałeczku ciasta , wygniatać w palcach i układać na wierzchu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut.
Ciasto na talerzykach można udekorować dodatkowo bitą śmietaną:)
Smacznego!
piątek, 7 września 2012
czekoladki
Czasami przychodzi ochota na coś słodkiego, choć nie bardzo wiemy, co byśmy właściwie chcieli zjeść. No właśnie, ja tak miałam ostatnio:) Ale.....jakiś czas temu kupiłam silikonowe foremki do lodu - w kształcie jabłuszek- i pomyślałam, że trzeba by je jakoś wykorzystać. Jak w domu są dzieci to zawsze znajdą się też herbatniki i czasami uchowa się również czekolada:)) Dlatego postanowiłam zrobić czekoladki w kształcie jabłuszek , które w środku mają utopione ciasteczka!
Składniki:
- 3 pokruszone herbatniki
- 150g czekolady mlecznej
*foremka silikonowa ( moja w kształcie jabłuszek na 11szt czekoladek)
Czekoladę rozpuszczamy ( najlepiej w kąpieli wodnej) i wlewamy po trochu do każdej foremki. Następnie wsypujemy odrobinę ciasteczek i zalewamy resztą czekolady, tak żeby wypełnić foremki do końca. Można jeszcze posypać ciasteczkami wierzch czekoladek. Wstawiamy na trochę do lodówki żeby zastygły.
Smacznego!
Składniki:
- 3 pokruszone herbatniki
- 150g czekolady mlecznej
*foremka silikonowa ( moja w kształcie jabłuszek na 11szt czekoladek)
Czekoladę rozpuszczamy ( najlepiej w kąpieli wodnej) i wlewamy po trochu do każdej foremki. Następnie wsypujemy odrobinę ciasteczek i zalewamy resztą czekolady, tak żeby wypełnić foremki do końca. Można jeszcze posypać ciasteczkami wierzch czekoladek. Wstawiamy na trochę do lodówki żeby zastygły.
Smacznego!
czwartek, 6 września 2012
cynamonki
Bułeczki z tego ciasta drożdżowego robiłam wiele, wiele razy......zawsze się udawały i były pyszne. Tym razem również postanowiłam wykorzystać ten przepis, ale dla odmiany zamiast nadzienia z marmolady czy sera użyłam masła i cynamonu, a bułeczki umieściłam w formie na muffiny. Wyszło mi 26 fantastycznych cynamonowych bułeczek:)) Polecam!
Składniki:
- 550g mąki
- 1/2 szkl mleka (ciepłego)
- 1/2 szkl wody
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 20g drożdży świeżych
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
*nadzienie- 3-4 łyżki masła stopionego, brązowy cukier, cynamon
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, wodę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na sporej wielkości prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie rolujemy. Ostrym nożem kroimy na kawałki i układamy je w formie na muffiny. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, żeby podrosły.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 550g mąki
- 1/2 szkl mleka (ciepłego)
- 1/2 szkl wody
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 20g drożdży świeżych
- jajko do posmarowania przed pieczeniem
*nadzienie- 3-4 łyżki masła stopionego, brązowy cukier, cynamon
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, wodę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na sporej wielkości prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie rolujemy. Ostrym nożem kroimy na kawałki i układamy je w formie na muffiny. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, żeby podrosły.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.
Smacznego!
środa, 5 września 2012
tarta z jabłkami
Moja ulubiona tarta z jabłkami! Jest słodka, pachnąca jabłkami i cynamonem, z kruchym ciastem i ciepłym nadzieniem jest po prostu pyszna :)) W moim domu znika w kilka chwil, chyba zacznę piec po dwie sztuki:))
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 190g masła
nadzienie: 4 jabłka, cukier brązowy (ilość według uznania), dużo cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na dwie części - dużą i mniejszą, z której powstanie kratka. Większą wałkujemy i wykładamy na posmarowaną masłem formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W między czasie jabłka kroimy i wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy aż owoce się zeszklą i nieco zgęstnieją.
Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie , a z pozostałej części ciasta robimy wałeczki, spłaszczamy lekko i układamy kratkę na wierzchu tarty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!
tarta z kabaczkiem
Przekonałam się już nie jeden raz, że warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego:) Ratuje mnie zawsze, kiedy trzeba przygotować coś smacznego, a z czasem jest krucho... Było właśnie tak tym razem:)
Zrobiłam więc pyszną tartę na cieście francuskim, z kabaczkiem w roli głównej:)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały kabaczek
- 2 jajka
- 100ml śmietany 18%
- 150g wędzonego sera żółtego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 10 minut.
W między czasie obieramy kabaczka , wycinamy środek z pestkami i kroimy go na bardzo cieniutkie plasterki. Solimy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż odparuje woda.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i większość żółtego sera, przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki.
Na podpieczone ciasto wykładamy kabaczka i zalewamy go masą jajeczną. Posypujemy resztką sera i zapiekamy 10-15 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Smacznego!
Zrobiłam więc pyszną tartę na cieście francuskim, z kabaczkiem w roli głównej:)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały kabaczek
- 2 jajka
- 100ml śmietany 18%
- 150g wędzonego sera żółtego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 10 minut.
W między czasie obieramy kabaczka , wycinamy środek z pestkami i kroimy go na bardzo cieniutkie plasterki. Solimy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż odparuje woda.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i większość żółtego sera, przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki.
Na podpieczone ciasto wykładamy kabaczka i zalewamy go masą jajeczną. Posypujemy resztką sera i zapiekamy 10-15 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Smacznego!
poniedziałek, 3 września 2012
rozgrzewająca kartoflanka
Dzisiaj proponuję pyszną, sycącą zupę, bardzo prostą w przygotowaniu. Wkrótce będziemy potrzebować takich rozgrzewających zup, które poprawią nasze samopoczucie:) Nie ma co się rozpisywać, trzeba ją po prostu ugotować! ;)
Składniki:
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu warzywnego(może być z kostki)
- 20dag wędzonego boczku
- sól, pieprz, papryka słodka
Cebule siekamy, a ziemniaki, marchewki i pietruszkę kroimy w niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i obsmażamy krótko na większym płomieniu. Następnie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy listki laurowe, doprawiamy. Zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. W między czasie boczek kroimy w plasterki i wysmażamy go na dobrze rozgrzanej patelni.
Kartoflankę miksujemy i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Gorącą zupę nalewamy do miseczek, posypujemy wysmażonym boczkiem.
Smacznego!
Składniki:
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu warzywnego(może być z kostki)
- 20dag wędzonego boczku
- sól, pieprz, papryka słodka
Cebule siekamy, a ziemniaki, marchewki i pietruszkę kroimy w niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, kiedy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i obsmażamy krótko na większym płomieniu. Następnie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy listki laurowe, doprawiamy. Zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. W między czasie boczek kroimy w plasterki i wysmażamy go na dobrze rozgrzanej patelni.
Kartoflankę miksujemy i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Gorącą zupę nalewamy do miseczek, posypujemy wysmażonym boczkiem.
Smacznego!
niedziela, 2 września 2012
placek "amerykański"
Bardzo smaczne cisto, pełne jabłek, orzechów i rodzynek....takie , które trochę może się kojarzyć ze Świętami, ale zapewniam, że bez względu na porę roku warto je upiec :) Do ciasta możemy dodać bakalie według uznania i zawsze będzie pysznie, bardzo polecam!
Tym razem ciasto piekły moje córeczki wspólnie z babcią:)) Nie mogło być inaczej - ciasto jest mega pyszne! :)
Składniki ( na dużą blachę, ale można zrobić również z połowy porcji):
- 5 jajek
- 2 szkl cukru
- 4 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 szkl oleju
- łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- orzechy, rodzynki, jabłka....
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę i resztę sypkich składników, dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy orzechy, rodzynki i jabłka pokrojone w kostkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości formy.
Smacznego!
Tym razem ciasto piekły moje córeczki wspólnie z babcią:)) Nie mogło być inaczej - ciasto jest mega pyszne! :)
Składniki ( na dużą blachę, ale można zrobić również z połowy porcji):
- 5 jajek
- 2 szkl cukru
- 4 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 szkl oleju
- łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- orzechy, rodzynki, jabłka....
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę i resztę sypkich składników, dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy orzechy, rodzynki i jabłka pokrojone w kostkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości formy.
Smacznego!
sobota, 1 września 2012
sok z malin
Całe lato robiłam przeróżne soki, dżemy i musy, ale na ten dzisiejszy czekałam najbardziej:) Sok z malin! Po prostu pyszny i nie zastąpiony na jesień i zimę, kiedy dzieci i my potrzebujemy rozgrzewających herbatek w zimne i mokre dni. Uwielbiam ten sok i przygotowuję go z ogromną przyjemnością:)
Składniki:
- 1kg malin
- 1 kg cukru
Maliny myjemy , odsączamy. Układamy je w garnku warstwami, przesypując cukrem. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa cukru. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość gotujemy, aż sok się wyraźnie oddzieli. Przelewamy przez sitko do drugiego naczynia, podgrzewamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Z pozostałych po soku resztek malin można ugotować pyszny kompot:)
Smacznego!
Składniki:
- 1kg malin
- 1 kg cukru
Maliny myjemy , odsączamy. Układamy je w garnku warstwami, przesypując cukrem. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa cukru. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość gotujemy, aż sok się wyraźnie oddzieli. Przelewamy przez sitko do drugiego naczynia, podgrzewamy i przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Z pozostałych po soku resztek malin można ugotować pyszny kompot:)
Smacznego!