sobota, 22 lipca 2017

sernik na krakersach


Dostałam ostatnio przepis na pyszny sernik, w zestawie z masą orzechową, którą miałam do niego dodać :) Nie mogłam z tej okazji nie skorzystać, dlatego w pierwszej wolnej chwili upiekłam to smaczne ciasto ;)

Składniki:
- 1 kg sera ( wiaderko)
- 4 jajka
- 1 margaryna
- 3/4 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cytryna ( zetrzeć skórkę)
- krakersy
* masa orzechowa, kajmak lub masło orzechowe ( co kto lubi)

Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy żółtka, a następnie sok z cytryny i utartą skórkę.
Dokładamy ser i wsypujemy budyń, dokładnie miksujemy.
 Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem.

W blaszce prostokątnej układamy krakersy i  wykładamy połowę masy serowej.
Układamy kolejną warstwę krakersów, a na nie masę orzechową i pozostały ser.

Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana.

Smacznego!