Moje pierwsze kluski śląskie :) Sama nie wiem dlaczego zwlekałam z ich przygotowaniem , wyszły pyszne i delikatne! Podane z sosem pieczarkowym były po prostu super :)
Przepis z gazety okazał się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- ziemniaki - ugotowane w posolonej wodzie i dokładnie potłuczone lub przepuszczone przez praskę
- mąka ziemniaczana - 1/4 części ziemniaków
- żółtko
- 1 łyżka miękkiego masła
* sos pieczarkowy ( jak zrobić podawałam przy okazji tego przepisu )
Ziemniaki wykładamy do płaskiego naczynia, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyjętą część ziemniaków dodajemy z powrotem. Dokładamy żółtko i masło, a następnie wyrabiamy dokładnie na gładką masę.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę palcem lub końcówką łyżki drewnianej.
W garnku gotujemy wodę, lekko solimy.
W 1/3 szkl zimnej wody rozprowadzamy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do wrzątku i energicznie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i kiedy woda będzie się powoli gotować, delikatnie wrzucamy kluski. Mieszamy, żeby nie przywarły do dna.
Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty.
Smacznego!
czwartek, 31 stycznia 2013
wtorek, 29 stycznia 2013
zacierkowa z boczkiem
Brak pomysłu na obiad...To może zupa? Ale jaka....hmm... Może taka jaką kiedyś robiła Babcia? Zacierki.
Prosto i smacznie, a przy tym nie drogo :)
Składniki:
- włoszczyzna
- 5 ziemniaków
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 150 g boczku wędzonego
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku
* na zacierki: 200 g mąki + 2 jajka i szczypta soli
Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Po mniej więcej 20 minutach dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
W między czasie z mąki, soli i jajek zagniatamy twarde ciasto. Odrywamy małe kawałeczki i formujemy w palcach kluseczki. Układamy je na wysypanej mąką desce, żeby się nie posklejały.
Cebulkę i boczek podsmażamy.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy do zupy zacierki i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Dodajemy boczek z cebulką, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba, dorzucamy majeranek i gotowe!
Smacznego!
poniedziałek, 28 stycznia 2013
bułeczki z wiśniami
Kiedy jest zimno na dworze, lubię jak z piekarnika płynie ciepło i przyjemny zapach ciasta lub bułeczek :)
Nie zastanawiałam się długo , po prostu czułam , że muszą być właśnie takie. Ciepłe małe bułeczki, a w środku pyszne domowe wiśnie...pycha!
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka ciepłego
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 80 g masła stopionego
- szczypta soli
* 2 łyżki masła stopionego do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
* słoiczek wiśni
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, kruszymy drożdże, posypujemy 2 łyżeczkami cukru i polewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Przysypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, jajko, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, zagniatamy kilka razy i dzielimy na 18-20 części. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, nakładamy wiśnie, zlepiamy i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15-20 minut, żeby podrosły.
Przed pieczeniem smarujemy masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Smacznego!
niedziela, 27 stycznia 2013
omlet z szynką
Mroźny poranek. Na śniadanie więc dzisiaj omlet z szynką, znany i lubiany :) Smaczny i sycący, prosty w przygotowaniu, a więc polecam!
Składniki na 3 omlety:
- 5 jajek
- 7- 8 łyżek mąki ( płaskich)
- kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę
- sól, pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i mieszamy na wolnych obrotach, a następnie dosypujemy mąkę, doprawiamy. Na koniec dorzucamy pokrojoną szynkę, mieszamy delikatnie i smażymy na złoto, na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.
Smacznego!
Składniki na 3 omlety:
- 5 jajek
- 7- 8 łyżek mąki ( płaskich)
- kilka plastrów szynki pokrojonych w kostkę
- sól, pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka i mieszamy na wolnych obrotach, a następnie dosypujemy mąkę, doprawiamy. Na koniec dorzucamy pokrojoną szynkę, mieszamy delikatnie i smażymy na złoto, na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.
Smacznego!
piątek, 25 stycznia 2013
prosty chleb pszenny
Dzisiaj zachciało mi się domowego chleba. Ale takiego, który byłby dosyć szybki w przygotowaniu, no i na drożdżach, bo z zakwasem to u mnie różnie bywa:)
Więc jest taki. Prosty chlebek ze zwykłej pszennej mąki. Smaczny , puszysty i na ciepło wystarczyło do niego samo masło....mmmmm:)
Przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki i bułeczki".
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła (stopionego)
* żółtko zmieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania przed pieczeniem
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i wlewamy kilka łyżek ciepłego mleka. Przysypujemy troszkę mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałe mleko, dodajemy sól, masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Kiedy będzie dobrze wyrobione, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 40 minut). Następnie ciasto zagniatamy kilka razy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy , żeby podrosło - ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
Przed pieczeniem chlebek smarujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. ( u mnie w piekarniku grzanie od góry - więc stawiam na niższy poziom ).
Studzimy na kratce.
Smacznego!
czwartek, 24 stycznia 2013
Blog Roku 2012
Postanowiłam wziąć udział w konkursie na Blog Roku 2012 , choć konkurencja jest ogromna :)
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z blogiem, nie spodziewałam się, że ktokolwiek zechce tu zaglądać i że poznam tylu innych fajnych blogerów!
Cieszę się, że czytacie mojego bloga i zostawiacie komentarze :) Dziękuję!
Jeżeli zechcecie zagłosować ,to proszę o wysłanie
SMS na numer 7122 o treści D00219
Pozdrawiam!
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z blogiem, nie spodziewałam się, że ktokolwiek zechce tu zaglądać i że poznam tylu innych fajnych blogerów!
Cieszę się, że czytacie mojego bloga i zostawiacie komentarze :) Dziękuję!
Jeżeli zechcecie zagłosować ,to proszę o wysłanie
SMS na numer 7122 o treści D00219
Pozdrawiam!
środa, 23 stycznia 2013
kotleciki z kurczaka
Dzisiaj polecam na obiad bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Taka wersja podoba mi się znacznie bardziej niż klasyczne w panierce, smażone jak schabowe.
Jeśli zostanie kilka sztuk z obiadu, to chętnie podjadamy je również na zimno :)
Składniki:
- jeden podwójny filet z kurczaka
- ok. 150g startego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól, pieprz
* olej do smażenia
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy ser, jajka, majonez, mąkę ziemniaczaną, pietruszkę, doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje mięsa, lekko spłaszczamy i smażymy kotleciki na złoty kolor.
Smacznego!
Jeśli zostanie kilka sztuk z obiadu, to chętnie podjadamy je również na zimno :)
Składniki:
- jeden podwójny filet z kurczaka
- ok. 150g startego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól, pieprz
* olej do smażenia
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy ser, jajka, majonez, mąkę ziemniaczaną, pietruszkę, doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje mięsa, lekko spłaszczamy i smażymy kotleciki na złoty kolor.
Smacznego!
wtorek, 22 stycznia 2013
sałatka z kapusty pekińskiej
Szybka i smaczna sałatka z kapusty pekińskiej. Łatwa w przygotowaniu, lekka, według mnie świetna do obiadu i jako samodzielna przekąska :)
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 opakowanie sera typu feta
- 2 papryki
- majonez
- ewentualnie sól, pieprz
Kapustę i paprykę myjemy, kroimy i wrzucamy do miski.
Dodajemy ser również pokrojony w kosteczkę.
Całość mieszamy z majonezem ( ilość według uznania) i jeśli trzeba doprawiamy. Ser jest już dość słony więc trzeba uważać z solą :)
Smacznego!
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 opakowanie sera typu feta
- 2 papryki
- majonez
- ewentualnie sól, pieprz
Kapustę i paprykę myjemy, kroimy i wrzucamy do miski.
Dodajemy ser również pokrojony w kosteczkę.
Całość mieszamy z majonezem ( ilość według uznania) i jeśli trzeba doprawiamy. Ser jest już dość słony więc trzeba uważać z solą :)
Smacznego!
niedziela, 20 stycznia 2013
Dzień Babci :)
Wszystkim Babciom z okazji ich święta życzę dużo zdrowia i uśmiechu !
Niech każdy dzień przynosi Wam radość i słońce,
a także duuużo siły do zabawy z wnukami :))
K.
tort z wiśniami
Urodziny to oczywiście okazja do przygotowania tortu, dlatego nie mogło go zabraknąć na stole. Prosty, śmietanowy tort z dodatkiem domowych wiśni, zamkniętych latem w słoiczki :)
Taki lubię. Nie za słodki, łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze domowy, własny!
A dekoracja to już dowolność:) Ja tym razem kupiłam gotowe kwiatuszki z opłatka, lekko słodkie, więc dzieci chętnie je zjadły:)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy delikatnie.
Przelewamy do tortownicy ( ok 24cm), której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Po przestudzeniu, biszkopt kroimy na 3 blaty.
Składniki na masę śmietanową:
- ok. 400 ml śmietany 30%
- fix do śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl lub trochę więcej cukru pudru
* słoiczek wiśni i woda z cukrem do nasączania biszkoptu
* do dekoracji: wiórki kokosowe, perełki srebrne, kwiatuszki z opłatka
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fix-em aż zgęstnieje. Dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia składników.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą z cukrem, smarujemy masą śmietanową, obkładamy wiśniami i przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Wierzch tortu smarujemy śmietaną i cały posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy kwiatkami i perełkami.
Tort najlepiej przygotować wieczorem i podawać następnego dnia:)
Gotowe!
piątek, 18 stycznia 2013
obwarzanki
Moje ulubione obwarzanki drożdżowe! Ciasto takie jak na pączki, ale wycinamy obwarzanki i dodatkowo mamy jeszcze mini pączusie, co najbardziej cieszy dzieci:)
Najlepsze z cukrem pudrem....po prostu :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/2 szkl oleju
- ok. 2 i 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl cukru + 2 łyżki cukru
* olej do smażenia
Żółtka miksujemy z 1/2 szkl cukru.
Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2 szl mleka, olej i masło podgrzewamy, żeby były gorące, ale nie gotujemy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, drożdże i po trochu gorące mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Od razu wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, a w środku małe kółeczka, np. kieliszkiem.
Przygotowane obwarzanki odstawiamy żeby podrosły. Może to być 20 minut lub nieco więcej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Najlepsze z cukrem pudrem....po prostu :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1/2 szkl oleju
- ok. 2 i 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szkl cukru + 2 łyżki cukru
* olej do smażenia
Żółtka miksujemy z 1/2 szkl cukru.
Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2 szl mleka, olej i masło podgrzewamy, żeby były gorące, ale nie gotujemy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, drożdże i po trochu gorące mleko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Od razu wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, a w środku małe kółeczka, np. kieliszkiem.
Przygotowane obwarzanki odstawiamy żeby podrosły. Może to być 20 minut lub nieco więcej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Smacznego!
wtorek, 15 stycznia 2013
malinowa kaszka manna
Dzisiaj rano było więcej czasu na przygotowanie śniadania i kawkę, więc zrobiłam kaszkę.
Zobaczyłam u Whiness jej wersję kaszki i pomyślałam, że zrobię też moim dziewczynkom. Zdecydowały jednak, że wolą z malinami:) A że zapasy jeszcze miałam, to jest malinowa.
Składniki na dwie miseczki:
- 2 szkl mleka
- 4 - 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
- mus malinowy ( u mnie domowy)
- 2 łyżki cukru
Podgrzewamy 1,5 szkl mleka z cukrem, a w pozostałej połowie rozrabiamy kaszkę.
Do gorącego mleka dolewamy kaszkę, zagotowujemy i trzymamy jeszcze przez kilka minut na ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mus malinowy ( ilość według uznania). Mieszamy.
Przelewamy do miseczek, polewamy jeszcze kilkoma kroplami musu i gotowe:)
Smacznego!
Zobaczyłam u Whiness jej wersję kaszki i pomyślałam, że zrobię też moim dziewczynkom. Zdecydowały jednak, że wolą z malinami:) A że zapasy jeszcze miałam, to jest malinowa.
Składniki na dwie miseczki:
- 2 szkl mleka
- 4 - 5 łyżek kaszki manny błyskawicznej
- mus malinowy ( u mnie domowy)
- 2 łyżki cukru
Podgrzewamy 1,5 szkl mleka z cukrem, a w pozostałej połowie rozrabiamy kaszkę.
Do gorącego mleka dolewamy kaszkę, zagotowujemy i trzymamy jeszcze przez kilka minut na ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mus malinowy ( ilość według uznania). Mieszamy.
Przelewamy do miseczek, polewamy jeszcze kilkoma kroplami musu i gotowe:)
Smacznego!
ciasto jogurtowe
Chciałam upiec jakieś szybkie, nie skomplikowane ciasto, takie do herbaty czy kakao. W lodówce stał jogurt naturalny i było mało prawdopodobne, że ktoś zechce go zjeść:) więc od razu przyszło mi do głowy to ciasto. Jeśli lubicie wilgotne, troszkę cięższe ciasta to polecam :)
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego ( 370 g) - jogurt przekładamy do salaterki, a kubeczek myjemy i odmierzamy nim pozostałe składniki
- 3 kubki mąki
- 3/4 kubka cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 kubka oleju
- 4 jajka
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jogurt, jajka i olej. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie gęste.
Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub kaszką manną.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do "suchego patyczka" ( u mnie trwało to ok. 40 minut).
Smacznego!
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego ( 370 g) - jogurt przekładamy do salaterki, a kubeczek myjemy i odmierzamy nim pozostałe składniki
- 3 kubki mąki
- 3/4 kubka cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 kubka oleju
- 4 jajka
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jogurt, jajka i olej. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto będzie gęste.
Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub kaszką manną.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do "suchego patyczka" ( u mnie trwało to ok. 40 minut).
Smacznego!
sobota, 12 stycznia 2013
sernik krówkowy
Widziałam ten sernik na wielu blogach i bardzo mnie ciekawił jego smak. Jednak jak to zwykle bywa, mówiłam sobie, że na pewno wkrótce go zrobię, ale ten czas jakoś nie nadchodził :)
Kiedy natknęłam się na niego po raz kolejny wiedziałam, że nie ma co odkładać tego na dłużej i oto jest....pyszny sernik, dla mnie fantastyczny w smaku.
Wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, ale kilka składników zamieniłam, bo akurat takie były w sklepie:)
Składniki:
- 1 kg sera ( u mnie President)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy krówkowej ( moja była orzechowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
* 1 opakowanie herbatników ( 220 g) + 100 g masła stopionego
Herbatniki kruszymy ( ja użyłam blendera) i mieszamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (ok. 23 cm).
Ser, jajka, cukier, masę krówkową ( odejmujemy 2 łyżki do posmarowania sernika po upieczeniu), mąkę ziemniaczaną mieszamy na wolnych obrotach.
Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i według przepisu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 1,5 godz.
U mnie jednak potrzebna była wyższa temperatura, bo przy niskiej piekarnik nie dał rady, więc po godzinie ją zwiększyłam i wtedy się ładnie dopiekł. Wszystko zależy od piekarnika. Należy delikatnie poruszyć formą i sprawdzić czy środek nie jest już płynny i się ściął.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy sernik pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Kiedy natknęłam się na niego po raz kolejny wiedziałam, że nie ma co odkładać tego na dłużej i oto jest....pyszny sernik, dla mnie fantastyczny w smaku.
Wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, ale kilka składników zamieniłam, bo akurat takie były w sklepie:)
Składniki:
- 1 kg sera ( u mnie President)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy krówkowej ( moja była orzechowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki migdałowe do dekoracji
* 1 opakowanie herbatników ( 220 g) + 100 g masła stopionego
Herbatniki kruszymy ( ja użyłam blendera) i mieszamy z masłem. Wykładamy na tortownicę (ok. 23 cm).
Ser, jajka, cukier, masę krówkową ( odejmujemy 2 łyżki do posmarowania sernika po upieczeniu), mąkę ziemniaczaną mieszamy na wolnych obrotach.
Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i według przepisu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 1,5 godz.
U mnie jednak potrzebna była wyższa temperatura, bo przy niskiej piekarnik nie dał rady, więc po godzinie ją zwiększyłam i wtedy się ładnie dopiekł. Wszystko zależy od piekarnika. Należy delikatnie poruszyć formą i sprawdzić czy środek nie jest już płynny i się ściął.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy sernik pozostałą masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
piątek, 11 stycznia 2013
tarta z łososiem
Jedna z moich ulubionych, czyli szybka tarta z łososiem na cieście francuskim. Dla mnie to idealna szybka kolacja, w wykonaniu bardzo prosta i co najważniejsze bardzo smaczna!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 150ml śmietany 30%
- koperek
- odrobina soli i pieprzu
Formę do tarty smarujemy porządnie masłem , wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem.
Następnie układamy łososia.
Jajka mieszamy ze śmietanką, delikatnie doprawiamy ( bo łosoś już jest słony), dodajemy koperek i zalewamy łososia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 150ml śmietany 30%
- koperek
- odrobina soli i pieprzu
Formę do tarty smarujemy porządnie masłem , wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem.
Następnie układamy łososia.
Jajka mieszamy ze śmietanką, delikatnie doprawiamy ( bo łosoś już jest słony), dodajemy koperek i zalewamy łososia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
środa, 9 stycznia 2013
zupa krem z kalafiora
Jak dla mnie, na mroźny dzień nie ma nic lepszego niż gorąca zupa! A najlepiej, żeby to była zupa - krem, gęsta i sycąca, najlepiej z dodatkiem śmietany:)
Tak więc polecam wszystkim na pewno świetnie znany krem z kalafiora, ze śmietaną i groszkiem ptysiowym:)
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz, vegeta
- koperek
- śmietana
- groszek ptysiowy
Obrane i umyte ziemniaki i marchewki kroimy, wrzucamy do garnka. Kalafior dokładnie myjemy ( najlepiej zanurzyć go w osolonej wodzie na 10-15 minut, wtedy ewentualne robaczki wypłyną:), dzielimy na różyczki i dorzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą ( ja zazwyczaj gotuję 3 l zupy, więc zalewam wodą prawie do pełna w garnku, bo część wody i tak się trochę wygotuje).
Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy do miękkości warzyw.
Następnie zupę blendujemy, doprawiamy do smaku, dorzucamy koperek i chwilę podgotowujemy .
Podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Tak więc polecam wszystkim na pewno świetnie znany krem z kalafiora, ze śmietaną i groszkiem ptysiowym:)
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz, vegeta
- koperek
- śmietana
- groszek ptysiowy
Obrane i umyte ziemniaki i marchewki kroimy, wrzucamy do garnka. Kalafior dokładnie myjemy ( najlepiej zanurzyć go w osolonej wodzie na 10-15 minut, wtedy ewentualne robaczki wypłyną:), dzielimy na różyczki i dorzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą ( ja zazwyczaj gotuję 3 l zupy, więc zalewam wodą prawie do pełna w garnku, bo część wody i tak się trochę wygotuje).
Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy do miękkości warzyw.
Następnie zupę blendujemy, doprawiamy do smaku, dorzucamy koperek i chwilę podgotowujemy .
Podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
wtorek, 8 stycznia 2013
klopsiki z kaszą gryczaną
Jak przemycić kaszę do obiadu? Zamiast ziemniaków nie da rady, bo dzieci nie chcą jej nawet powąchać ;)...ale już w klopsikach....to zupełnie inna sprawa! Zjedzone ze smakiem i ......nawet poproszono o dokładkę:)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej
- 2 marchewki
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, vegeta
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej + tłuszcz do zasmażenia
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewki ścieramy na tarce lub blendujemy na drobniutko.
Do mięsa dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, marchewkę, ugotowaną kaszę i kajzerkę, doprawiamy i wyrabiamy dokładnie.
Bulion zagotowujemy, z mięsa formujemy klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
Mąkę pszenną zasmażamy na tłuszczu i dodajemy do bulionu z klopsikami. Całość doprawiamy vegetą i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie dobre.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej
- 2 marchewki
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, vegeta
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej + tłuszcz do zasmażenia
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewki ścieramy na tarce lub blendujemy na drobniutko.
Do mięsa dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, marchewkę, ugotowaną kaszę i kajzerkę, doprawiamy i wyrabiamy dokładnie.
Bulion zagotowujemy, z mięsa formujemy klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
Mąkę pszenną zasmażamy na tłuszczu i dodajemy do bulionu z klopsikami. Całość doprawiamy vegetą i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie dobre.
Smacznego!
poniedziałek, 7 stycznia 2013
koktajl bananowy
Dzieci prosiły mnie o przygotowanie jakiegoś koktajlu :) Od razu pomyślałam o bananowym, bo owoce dostępne są bez problemu i zrobienie go trwa dosłownie chwilkę!
Tak więc dzisiaj na drugie śniadanie koktajl bananowy z odrobiną czekolady :)
Składniki ( na 3 duże szklanki):
- 3 banany
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 szkl mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki startej czekolady mlecznej
* dbający o figurę mogą pominąć cukier i czekoladę, jednak w naszym przypadku dzieci stanowczo prosiły nie pomijać;)
Banany, jogurt, mleko i cukier miksujemy. Rozlewamy do wysokich szklanek i posypujemy czekoladą.
Smacznego!
Tak więc dzisiaj na drugie śniadanie koktajl bananowy z odrobiną czekolady :)
Składniki ( na 3 duże szklanki):
- 3 banany
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 szkl mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 kostki startej czekolady mlecznej
* dbający o figurę mogą pominąć cukier i czekoladę, jednak w naszym przypadku dzieci stanowczo prosiły nie pomijać;)
Banany, jogurt, mleko i cukier miksujemy. Rozlewamy do wysokich szklanek i posypujemy czekoladą.
Smacznego!
sobota, 5 stycznia 2013
fasolka po bretońsku
Raz na jakiś czas gotuję duży garnek fasolki po bretońsku. Część zjadamy na obiad, a resztę dzielę na porcje i zamrażam. W każdej chwili mogę potem po powrocie do domu szybko mieć gotowy obiad:) Do tego jakieś smaczne świeże pieczywo i można się rozgrzać przy miseczce aromatycznej fasolki:)
Składniki ( na duży garnek, ale możecie zmniejszyć ilość) :
- 1 kg fasoli Jaś
- 250 g wędzonego boczku
- 450 g kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek
- ok. 250-270 g koncentratu pomidorowego ( kupuję dwa słoiczki, ale daję nie całe)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki i trochę smalcu na zasmażkę
Fasolę moczymy całą noc.
Następnego dnia zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
W między czasie boczek i kiełbasę kroimy i podsmażamy. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy potem posiekaną cebulkę.
Kiedy fasola zmięknie, dodajemy kiełbasę, boczek i cebulkę, gotujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy majeranek.
Mąkę zasmażamy i dodajemy do fasolki. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z pieczywem:)
Smacznego!
Składniki ( na duży garnek, ale możecie zmniejszyć ilość) :
- 1 kg fasoli Jaś
- 250 g wędzonego boczku
- 450 g kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek
- ok. 250-270 g koncentratu pomidorowego ( kupuję dwa słoiczki, ale daję nie całe)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki i trochę smalcu na zasmażkę
Fasolę moczymy całą noc.
Następnego dnia zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
W między czasie boczek i kiełbasę kroimy i podsmażamy. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy potem posiekaną cebulkę.
Kiedy fasola zmięknie, dodajemy kiełbasę, boczek i cebulkę, gotujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy majeranek.
Mąkę zasmażamy i dodajemy do fasolki. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z pieczywem:)
Smacznego!
czwartek, 3 stycznia 2013
dorsz gotowany na parze
Po Świątecznym i Sylwestrowym obżarstwie przyszła pora na coś lżejszego:)
Przeprosiłam się z moim parowarem i odkopałam go zza garnków, misek i innych dobroci ;)
Stał tam od dawna nie używany, bo wiadomo, jak coś jest nowe, to gotujemy i pieczemy na potęgę, a potem mamy dość i sprzęty lądują gdzieś głęboko ukryte....
Tak więc dzisiaj lekki obiadek, ryba z marchewką i ziemniaczkami ugotowanymi na parze. I nie oznacza to, że danie jest bez wyrazu. O nie! Wręcz przeciwnie, dobrze doprawione, soczyste i lekkie!
Składniki ( nie podam dokładnej ilości, bo zależy na ile osób ma być obiad):
- filety z dorsza
- kilka marchewek
- ziemniaki
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- czosnek granulowany
- troszkę masła do położenia na ziemniakach
Filety kroimy na porcje, obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawiamy na godzinkę.
Ziemniaki i marchewki kroimy w plastry, mniej więcej jednakowej grubości, żeby ugotowały się w tym samym czasie.
Do parowaru wlewamy wodę ( ilość zgodnie z instrukcją urządzenia ), na dole umieszczamy ziemniaki i posypujemy je solą i czosnkiem, obkładamy masłem, w środkowej części układamy marchewkę, a najwyżej rybę.
Ustawiamy czas parowania i czekamy:)) ( ja nie pilnuję się czasu podanego w instrukcji gotowania, po prostu sprawdzam, kiedy warzywa są miękkie)
Marchewkę można również posolić, ja robię to już po ugotowaniu.
Smacznego!
wtorek, 1 stycznia 2013
mini tortille
Na Sylwestrowy wieczór chciałam zrobić jakieś szybkie i smaczne przekąski, więc skorzystałam z pomysłu Heli z bloga http://mish-mash-mission.blogspot.com na zwijane tortille :) Dziękuję !
Proste w przygotowaniu, bardzo nam smakowały i na pewno będzie powtórka:)
Moje tortille były z łososiem i papryką, bardzo polecam!
Składniki:
- 4 placki tortilli
- twarożek ze szczypiorkiem President
- 1 papryka pokrojona w paseczki
- łosoś wędzony 250 g
Placki tortilli smarujemy twarożkiem, obkładamy plasterkami łososia i paseczkami papryki. Zwijamy, a następnie kroimy w kawałki i spinamy wykałaczkami. Gotowe!
Smacznego!
Proste w przygotowaniu, bardzo nam smakowały i na pewno będzie powtórka:)
Moje tortille były z łososiem i papryką, bardzo polecam!
Składniki:
- 4 placki tortilli
- twarożek ze szczypiorkiem President
- 1 papryka pokrojona w paseczki
- łosoś wędzony 250 g
Placki tortilli smarujemy twarożkiem, obkładamy plasterkami łososia i paseczkami papryki. Zwijamy, a następnie kroimy w kawałki i spinamy wykałaczkami. Gotowe!
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)