Naleśniki z pieczarkami są moimi ulubionymi ( zaraz po tych z serem) ;))
Są smaczne, można je podać na obiad, kolację lub kiedy spodziewamy się gości. Można zrobić większą ilość i śmiało zamrozić, bo nie tracą wcale na smaku. Po prostu bardzo Wam polecam!
Składniki na ciasto naleśnikowe ( 16-18 placków) :
- 2 i 1/2 - 3 szkl mąki
- 1 jajko
- 1/2 szkl wody
- mleko ( dolewamy po trochu, aż ciasto będzie lejące)
- sól
- odrobina oleju
Składniki na farsz:
- ok. 1,3 kg pieczarek (odgotowanych i zmielonych na dużych oczkach)
- 2 cebule
- sól, pieprz
Cebule siekamy i podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy i smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
*dodatkowo jajka i bułka tarta do panierowania
Składniki na ciasto miksujemy na gładką, lejącą masę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki, następnie napełniamy je farszem pieczarkowym i zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
niedziela, 30 grudnia 2012
piątek, 28 grudnia 2012
keks
Moje ulubione cisto do podjadania po kawałeczku to właśnie keks.
A że po Świętach został mi zapas, to jeszcze przez jakiś czas będzie mnie kusiło :)
Przygotowując to ciasto wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, zmniejszając jednak ilość bakalii. Z podanej porcji wychodzą dwa keksy, więc jeden można sobie śmiało zamrozić na potem :)
Składniki:
- 260g mąki
- 200 g bakalii ( u mnie mieszanka studencka)
- 200 g margaryny lub masła
- 1 szkl cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do margaryny dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dorzucamy bakalie, lekko przesypane mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
A że po Świętach został mi zapas, to jeszcze przez jakiś czas będzie mnie kusiło :)
Przygotowując to ciasto wzorowałam się na przepisie ze strony Kotlet.tv, zmniejszając jednak ilość bakalii. Z podanej porcji wychodzą dwa keksy, więc jeden można sobie śmiało zamrozić na potem :)
Składniki:
- 260g mąki
- 200 g bakalii ( u mnie mieszanka studencka)
- 200 g margaryny lub masła
- 1 szkl cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do margaryny dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dorzucamy bakalie, lekko przesypane mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!
środa, 26 grudnia 2012
książka DEKOROWANIE POTRAW
Mikołaj w tym roku obdarował mnie wieloma książkami kulinarnymi, z czego baaaardzo się cieszę!
Jedna z nich to "Dekorowanie potraw" Joanny Góźdź.
Książka bardzo ładnie wydana, z pięknymi zdjęciami różnych cudeniek, które można wyczarować z warzyw, owoców i czekolady. Przyznam się, że nie przypuszczałam , że można przygotować takie fajne dekoracje małym kosztem i będą one takie śliczne. Prawdziwe ozdoby dań od święta i na co dzień!
Wszystko jest dokładnie pokazane i objaśnione, a co najważniejsze nie potrzebujemy wymyślnego, specjalistycznego sprzętu, żeby zaskoczyć domowników czy gości pięknymi dekoracjami :)
Jest tu wiele zdjęć, które bardzo zachęcają do pracy i szczerze mówiąc, mogłabym zacząć nawet zaraz ;))
Bardzo polecam tą książkę! Choćby po to, żeby nacieszyć oczy :)
niedziela, 23 grudnia 2012
Wesołych Świąt!
Kochani, życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt ,
mam nadzieję, że spełnią się Wasze marzenia
i nie zabraknie Wam radości i natchnienia do gotowania:)
Wszystkiego smacznego!
Dziękuję, że jesteście ze mną!
Karmel
mam nadzieję, że spełnią się Wasze marzenia
i nie zabraknie Wam radości i natchnienia do gotowania:)
Wszystkiego smacznego!
Dziękuję, że jesteście ze mną!
Karmel
sobota, 22 grudnia 2012
makowiec
Kolejne ciasto na Święta, czyli makowiec:)
Przepis sprawdzony i niezawodny, pochodzi ze strony Kotlet.tv. Szczerze polecam, bo wszystko jest tam pokazane i dokładnie wyjaśnione, dzięki czemu nie popełniłam wielu błędów ;) Oczywiście mój makowiec nie wyszedł taki idealny, ale jeden został zjedzony zaraz po upieczeniu, w związku z tym mam podstawy sądzić, że wyszedł smaczny!
Składniki:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 2/3 szkl cukru
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
*masa makowa ok. 700g - użyłam gotowej + 2 białka
*lukier - szkl cukru pudru + ok. 2 łyżki wody z sokiem cytrynowym
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową, ale nie za grubo, żeby nie porobiły nam się potem tunele:) Następnie zwijamy, układamy łączeniem do dołu, a boki zlepiamy i zakładamy pod spód. Układamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia ( utworzy się kopułka).
Potem smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy makowce wystygną lukrujemy je.
Smacznego!
Przepis sprawdzony i niezawodny, pochodzi ze strony Kotlet.tv. Szczerze polecam, bo wszystko jest tam pokazane i dokładnie wyjaśnione, dzięki czemu nie popełniłam wielu błędów ;) Oczywiście mój makowiec nie wyszedł taki idealny, ale jeden został zjedzony zaraz po upieczeniu, w związku z tym mam podstawy sądzić, że wyszedł smaczny!
Składniki:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 2/3 szkl cukru
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
*masa makowa ok. 700g - użyłam gotowej + 2 białka
*lukier - szkl cukru pudru + ok. 2 łyżki wody z sokiem cytrynowym
Drożdże rozpuszczamy w mleku.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.
Odstawiamy do podwojenia objętości.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową, ale nie za grubo, żeby nie porobiły nam się potem tunele:) Następnie zwijamy, układamy łączeniem do dołu, a boki zlepiamy i zakładamy pod spód. Układamy w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia ( utworzy się kopułka).
Potem smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kiedy makowce wystygną lukrujemy je.
Smacznego!
piątek, 21 grudnia 2012
piernik
Dzisiaj u mnie pachnie piernikiem:)
Piernik jest z tych szybkich, takich na ostatnią chwilę, ale pyszny i pachnący! Zrobiłam go na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv , ale zamiast różnych bakalii dodałam tylko suszone śliwki. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, a chcieliby upiec własny, pyszny piernik!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych suszonych śliwek
* dodatkowo czekolada stopiona do polania piernika po upieczeniu i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugim naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, żółtka, mleko, miód, stopione masło, przyprawę, proszek do pieczenia, kakao i posiekane śliwki. Miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach.
Formę keksową ( moja 25 x 12) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy stopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
Piernik jest z tych szybkich, takich na ostatnią chwilę, ale pyszny i pachnący! Zrobiłam go na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv , ale zamiast różnych bakalii dodałam tylko suszone śliwki. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, a chcieliby upiec własny, pyszny piernik!
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 4 jajka
- 1 szkl mleka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych suszonych śliwek
* dodatkowo czekolada stopiona do polania piernika po upieczeniu i kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W drugim naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, żółtka, mleko, miód, stopione masło, przyprawę, proszek do pieczenia, kakao i posiekane śliwki. Miksujemy, a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach.
Formę keksową ( moja 25 x 12) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1godz. 20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu polewamy stopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
niedziela, 16 grudnia 2012
ciastka z kaszy manny - wersja czekoladowa :)
Pyszne ciasteczka z kaszką manną, ale tym razem czekoladowe:)
Fantastyczne w parze ze szklanką mleka!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 2/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- kilka kostek pokruszonej czekolady
- 2 jajka
- 190 g masła stopionego
Wszystkie składniki mieszamy, a potem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 19 minut.
Smacznego!
Fantastyczne w parze ze szklanką mleka!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 2/3 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- kilka kostek pokruszonej czekolady
- 2 jajka
- 190 g masła stopionego
Wszystkie składniki mieszamy, a potem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 19 minut.
Smacznego!
czwartek, 13 grudnia 2012
łatwa szarlotka
Tak jak w tytule, dzisiaj przepis na łatwą i szybką w przygotowaniu szarlotkę.
Nie miałam ochoty na kombinacje i wymyślne ciasto, tylko na coś sprawdzonego, co zawsze się udaje:)
Przepis ten pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, mocno już sfatygowanej po 9 latach korzystania z jej zawartości :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 150g masła lub margaryny
- niepełna szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
* jabłka z cukrem i cynamonem ( ja wykorzystałam zrobione latem w słoiczki, ale można je szybko przygotować, wystarczy pokroić na kawałeczki i podsmażać w rondelku z cukrem i cynamonem, aż się zeszklą i całość zgęstnieje)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. (Żeby było łatwiej masło wcześniej stopiłam i wystudziłam.)
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka i przykrywamy mniejszą częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego!
Nie miałam ochoty na kombinacje i wymyślne ciasto, tylko na coś sprawdzonego, co zawsze się udaje:)
Przepis ten pochodzi z gazetki Ciasta Domowe, mocno już sfatygowanej po 9 latach korzystania z jej zawartości :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 150g masła lub margaryny
- niepełna szkl cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
* jabłka z cukrem i cynamonem ( ja wykorzystałam zrobione latem w słoiczki, ale można je szybko przygotować, wystarczy pokroić na kawałeczki i podsmażać w rondelku z cukrem i cynamonem, aż się zeszklą i całość zgęstnieje)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. (Żeby było łatwiej masło wcześniej stopiłam i wystudziłam.)
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą.
Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka i przykrywamy mniejszą częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego!
wtorek, 11 grudnia 2012
łosoś pieczony z koperkiem
Smaczne i zdrowe danie na obiad! Tej ryby nikomu przedstawiać nie trzeba:) Łosoś pieczony w folii, soczysty, lekko cytrynowy, po prostu pyszny!
Składniki:
- dwa filety z łososia ( moje miały po 300 g)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- masło
- koperek
*folia aluminiowa
Łososia solimy z obu stron, obsypujemy przyprawą do ryb, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie filety przekładamy na folię aluminiową, na wierzchu układamy kawałeczki masła, zawijamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 15-20 minut.
Smacznego!
niedziela, 9 grudnia 2012
sernik domek
Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 1 szkl cukru pudru
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- aromat rumowy
- 4 paczki herbatników
Ser mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, aromat rumowy i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2/3 i 1/3. Mniejszą część zabarwiamy kakao.
Herbatniki układamy na prostokąt: 3 herbatniki na 6 herbatników. Smarujemy je częścią kakaową ( najlepiej nakładać porcjami na każde ciastko i rozsmarowywać delikatnie nożem) i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na rząd środkowy wykładamy masę serową ( w kształcie wałka) i części zewnętrzne herbatników składamy do góry, żeby powstał trójkąt.
Smacznego!
piątek, 7 grudnia 2012
ciastka pachnące Świętami...
W oczekiwaniu na Święta przyjemnie będzie podjadać takie ciasteczka :) Pachnące, smaczne, wprowadzające w dobry nastrój.....W szkole, w pracy, gdzie tylko chcecie możecie mieć przy sobie kilka takich słodkości i zjeść bez wyrzutów sumienia:) W końcu idą Święta!
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szkl musli
- garść suszonych śliwek, posiekanych drobno
- 1 jajko
- 180 g masła
Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy śliwki, jajko i stopione masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 2/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szkl musli
- garść suszonych śliwek, posiekanych drobno
- 1 jajko
- 180 g masła
Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy śliwki, jajko i stopione masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulki, spłaszczamy lekko i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17 minut.
Smacznego!
czwartek, 6 grudnia 2012
domowe cheeseburgery
Dzisiaj domowe cheeseburgery, czyli taki zdrowszy fast food :)
Staram się unikać miejsc, w których podaje się takie szybkie jedzenie, ale nie oszukujmy się, od czasu do czasu chce się zjeść coś innego. Moje dzieci lubią zjeść hot-doga czy hamburgera i jeżeli mam je nakarmić takiego rodzaju jedzeniem, to wybieram domowy sposób jego przygotowania.
Idealnie byłoby upiec bułki do hamburgerów samodzielnie, jednak dzisiaj nie miałam na to czasu, więc przyznaję się, że użyłam gotowych :)
W każdym razie mięso jest o wiele lepsze od tego gotowego, wiem co w nim jest i doprawiłam je po swojemu, a do tego świeże warzywa i ser....Bardzo smacznie!
Nie robię tego często, więc się dzisiaj rozgrzeszam;)
Składniki na 8 cheesburgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 8 bułek
- 8 plasterków sera topionego
- sałata
- pomidory
- ogórki konserwowe
- keczup lub ulubiony sos
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i wyrabiamy. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i smażymy.
Połówki bułek smarujemy masłem i podgrzewamy chwilkę w piekarniku.
Na jednej połówce umieszczamy sałatę, mięso, przykrywamy serem, polewamy sosem, i obkładamy plasterkami pomidora i ogórka. Przykrywamy drugą połową bułeczki.
Smacznego!
Staram się unikać miejsc, w których podaje się takie szybkie jedzenie, ale nie oszukujmy się, od czasu do czasu chce się zjeść coś innego. Moje dzieci lubią zjeść hot-doga czy hamburgera i jeżeli mam je nakarmić takiego rodzaju jedzeniem, to wybieram domowy sposób jego przygotowania.
Idealnie byłoby upiec bułki do hamburgerów samodzielnie, jednak dzisiaj nie miałam na to czasu, więc przyznaję się, że użyłam gotowych :)
W każdym razie mięso jest o wiele lepsze od tego gotowego, wiem co w nim jest i doprawiłam je po swojemu, a do tego świeże warzywa i ser....Bardzo smacznie!
Nie robię tego często, więc się dzisiaj rozgrzeszam;)
Składniki na 8 cheesburgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- kajzerka namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 8 bułek
- 8 plasterków sera topionego
- sałata
- pomidory
- ogórki konserwowe
- keczup lub ulubiony sos
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i wyrabiamy. Formujemy okrągłe, płaskie kotlety i smażymy.
Połówki bułek smarujemy masłem i podgrzewamy chwilkę w piekarniku.
Na jednej połówce umieszczamy sałatę, mięso, przykrywamy serem, polewamy sosem, i obkładamy plasterkami pomidora i ogórka. Przykrywamy drugą połową bułeczki.
Smacznego!
środa, 5 grudnia 2012
mini misie
Dzisiaj małe misie:) Przy okazji robienia porządków w szafce kuchennej odnalazłam blaszkę kupioną w zeszłym roku przed Świętami :) Z prostego ciasta na muffinki wyszły mi dwie blaszki misiaczków, czyli 24 sztuki.
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 80 g masła stopionego
- kilka kostek czekolady pokruszonych
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy łyżką. Dorzucamy czekoladę i jeszcze raz chwilkę mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonych masłem foremek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 80 g masła stopionego
- kilka kostek czekolady pokruszonych
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy łyżką. Dorzucamy czekoladę i jeszcze raz chwilkę mieszamy.
Ciasto nakładamy do natłuszczonych masłem foremek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!
wtorek, 4 grudnia 2012
kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Dzisiaj obiad bez mięsa, co mnie akurat cieszy :) chociaż wiem, że mięsożercy woleliby zobaczyć na talerzu jakieś konkretniejsze danie:) Ale mogę Wam obiecać, że dzisiejsze kotleciki są bardzo smaczne, a w połączeniu z sosem pieczarkowym i surówką, po prostu super!
Składniki na kotlety:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę
- 2 cebule
- 2- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pietruszka
- sól, pieprz
* dodatkowo jajko i bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Ziemniaki przekładamy do miski. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy, dorzucamy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowujemy bulion i studzimy, a następnie dolewamy mleko i mieszamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni do odparowania wody.W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy, a potem wlewamy bulion z mlekiem i gotujemy kilka minut, mieszając energicznie, żeby nie było "klusek". Następnie dodajemy pieczarki i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i gotowe!
Smacznego!
Składniki na kotlety:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i dobrze utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę
- 2 cebule
- 2- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pietruszka
- sól, pieprz
* dodatkowo jajko i bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Ziemniaki przekładamy do miski. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy, dorzucamy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Formujemy kotleciki, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
Przygotowujemy bulion i studzimy, a następnie dolewamy mleko i mieszamy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na patelni do odparowania wody.W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy, a potem wlewamy bulion z mlekiem i gotujemy kilka minut, mieszając energicznie, żeby nie było "klusek". Następnie dodajemy pieczarki i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i gotowe!
Smacznego!
niedziela, 2 grudnia 2012
ciastka z kaszy manny
Co zrobić z nadmiarem kaszki manny? Najszybciej i najprościej - ciasteczka :) Ja zużyłam kaszkę, a dzieci ucieszyły się z małych słodkości!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła roślinnego stopionego
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy jajka i masło, wyrabiamy ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w niewielkich odstępach. (Wyszło mi 35 ciasteczek)
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 18-19 minut.
Gotowe ciasteczka można posypać pudrem, ale ja dla odmiany posypałam słodkim kakao, ku radości moich dzieci:))
Smacznego!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 szkl kaszy manny
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła roślinnego stopionego
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy jajka i masło, wyrabiamy ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w niewielkich odstępach. (Wyszło mi 35 ciasteczek)
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 18-19 minut.
Gotowe ciasteczka można posypać pudrem, ale ja dla odmiany posypałam słodkim kakao, ku radości moich dzieci:))
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)