Świetne ciasto z budyniem i owocami :) Nie jest trudne do zrobienia, wymaga tylko trochę cierpliwości, ponieważ ciasto troszkę klei się do rąk przy zagniataniu. Ale jak przygotujemy ciasto pozostanie nam już tylko przyjemność jedzenia :))
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 margaryna
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- dowolne owoce - ja wykorzystałam wiśnie
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 l mleka
Z mąki, margaryny, jajek, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto. Nie należy się zrażać, kiedy będzie się kleiło do rąk i nie trzeba podsypywać mąką (!). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wygniatamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam dużej tortownicy). Na ciasto układamy owoce. Mogą to być jabłka, brzoskwinie, wiśnie itd.
3 budynie gotujemy w litrze mleka, słodzimy jeśli są bez cukru. Gorące wylewamy na ciasto z owocami. Wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Ja wygniatam po kawałeczku w palcach i układam jeden obok drugiego aż zakryję warstwę z budyniem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 1 godzinę ( w zależności od piekarnika czas pieczenia może być krótszy, ciasto powinno mieć ładny złoty kolor ).
Smacznego!
czwartek, 31 maja 2012
piątek, 25 maja 2012
tort z owocami
Z okazji Dnia Matki przygotowałam tort śmietanowy z owocami, ale tym razem na biszkopcie kakaowym. Tort jest ze śmietaną, więc jest lekki i nie przesłodzony :) Owoce dodajemy według uznania. Mogą to być truskawki, brzoskwinie, wiśnie, czyli co kto lubi :))
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj całych
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Ja używam tortownicy o średnicy 24cm. Dno wykładam papierem do pieczenia.
Po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- niepełna szkl cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek i mieszamy krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.
Każdy blat nasączamy przegotowaną wodą z cukrem lub sokiem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą ( tak jak ja w tym przypadku). Następnie smarujemy masą śmietanową i układamy owoce ( użyłam brzoskwiń z puszki i świeżych truskawek). Wierzch dekorujemy według uznania. Ja ułożyłam owoce, a boki obsypałam kawałeczkami czekolady.
Najlepiej tort zrobić dzień wcześniej, żeby spokojnie postał przez noc w lodówce:)) - o ile ktoś to wytrzyma;))
Smacznego!
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj całych
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Ja używam tortownicy o średnicy 24cm. Dno wykładam papierem do pieczenia.
Po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- niepełna szkl cukru pudru
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek i mieszamy krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.
Każdy blat nasączamy przegotowaną wodą z cukrem lub sokiem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą ( tak jak ja w tym przypadku). Następnie smarujemy masą śmietanową i układamy owoce ( użyłam brzoskwiń z puszki i świeżych truskawek). Wierzch dekorujemy według uznania. Ja ułożyłam owoce, a boki obsypałam kawałeczkami czekolady.
Najlepiej tort zrobić dzień wcześniej, żeby spokojnie postał przez noc w lodówce:)) - o ile ktoś to wytrzyma;))
Smacznego!
środa, 23 maja 2012
paluszki z serem
Szybka i smaczna przekąska, czyli paluszki z serem z ciasta francuskiego:) Ostatnio polubiłam bardzo ciasto francuskie, ponieważ bez problemu i w ekspresowym tempie mogę z niego zrobić słodkie ciastka czy tak jak dzisiaj paluszki z serem. W zasadzie paluszki te można zrobić z czym się chce. Na słono lub słodko :)) Polecam!!
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone ( ja użyłam 2 świeżych płatów po 275 g każdy)
- 1 jajko
- ser żółty
Jeden płat ciasta rozwijamy na blacie oprószonym mąką, smarujemy jajkiem, następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser i lekko go przyklepujemy. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Kroimy na paski szerokości 1-1,5 cm i trzymając za końce skręcamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przyklepując końce paluszków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 14 minut.
Smacznego!
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone ( ja użyłam 2 świeżych płatów po 275 g każdy)
- 1 jajko
- ser żółty
Jeden płat ciasta rozwijamy na blacie oprószonym mąką, smarujemy jajkiem, następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser i lekko go przyklepujemy. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Kroimy na paski szerokości 1-1,5 cm i trzymając za końce skręcamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przyklepując końce paluszków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 14 minut.
Smacznego!
środa, 16 maja 2012
żeberka
Dzisiaj na obiad polecam żeberka pieczone. Nie są trudne do przygotowania, a wychodzą miękkie i soczyste :) Należy tylko poświęcić trochę czasu na pieczenie.
Składniki:
- żeberka ( 1,5-2 kg)
- 2 duże cebule
- duży keczup ( ja wybrałam łagodny Pudliszki)
- 3 łyżki miodu
Żeberka solimy, obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostały po obsmażaniu żeberek tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę. Kiedy się nam trochę podsmaży, dodajemy cały keczup i miód. Chwilę trzymamy na patelni, a potem powstałym sosem zalewamy żeberka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
- żeberka ( 1,5-2 kg)
- 2 duże cebule
- duży keczup ( ja wybrałam łagodny Pudliszki)
- 3 łyżki miodu
Żeberka solimy, obsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostały po obsmażaniu żeberek tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę. Kiedy się nam trochę podsmaży, dodajemy cały keczup i miód. Chwilę trzymamy na patelni, a potem powstałym sosem zalewamy żeberka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
ekspresowe poduszeczki
Bardzo szybkie, smaczne ciasteczka z wiśniami z ciasta francuskiego. Możemy je upiec kiedy niespodziewanie zjawią się goście:) Warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, ponieważ można szybko i bez problemu wyczarować coś słodkiego i nie tylko...
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- dowolne owoce ( w moim przypadku wiśnie ze słoiczka)
- 1 jajko
- cukier puder
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraciki, prostokąty, jak kto woli. Na środku każdego ciastka układamy kawałki owoców, a boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 14-15 minut.
Smacznego!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- dowolne owoce ( w moim przypadku wiśnie ze słoiczka)
- 1 jajko
- cukier puder
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraciki, prostokąty, jak kto woli. Na środku każdego ciastka układamy kawałki owoców, a boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 14-15 minut.
Smacznego!
poniedziałek, 14 maja 2012
domowe "macchiato"
Pyszna kawa z mlekiem, do przygotowania której nie będzie potrzebny ekspres ciśnieniowy :) Domowym sposobem można przygotować fajną kawę, latte macchiato i zaskoczyć gości... Bardzo polecam!
1. odmierzamy 3/4 szkl mleka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (!)
2. do małego dzbanuszka lub innego naczynia z dzióbkiem wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewamy gorącą wodą (ok 60-70 ml), mieszamy
3. gorące mleko przelewamy do wysokiego naczynia, słodzimy wg uznania i zwykłą trzepaczką ubijamy aż podniesie się piana
( trwa to dosłownie chwilę)
4. spienione mleko przelewamy do wysokiej szklanki, przekładamy na wierzch pianę
5. zaparzoną w dzbanuszku kawę powoli przelewamy do mleka - utworzy się środkowa warstwa ( jeśli ktoś jest mniej wprawiony, proponuję przelewać kawę po ściance szklanki)
Gotowe!
1. odmierzamy 3/4 szkl mleka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy (!)
2. do małego dzbanuszka lub innego naczynia z dzióbkiem wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewamy gorącą wodą (ok 60-70 ml), mieszamy
3. gorące mleko przelewamy do wysokiego naczynia, słodzimy wg uznania i zwykłą trzepaczką ubijamy aż podniesie się piana
( trwa to dosłownie chwilę)
4. spienione mleko przelewamy do wysokiej szklanki, przekładamy na wierzch pianę
5. zaparzoną w dzbanuszku kawę powoli przelewamy do mleka - utworzy się środkowa warstwa ( jeśli ktoś jest mniej wprawiony, proponuję przelewać kawę po ściance szklanki)
Gotowe!
piątek, 11 maja 2012
ciastka z nutellą
Szybkie i pyszne ciasteczka z nutellą lub innym czekoladowym kremem. Ciasto łatwo się zagniata, a ciasteczka wyglądają jak ślimaczki :) W sam raz dla dzieci i nie tylko...:)
Składniki:
- 170g margaryny Kasi lub miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 230 g mąki
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Margarynę ucieramy dobrze z cukrem, dodajemy mąkę i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy nutellę - zagniatamy ponownie.
Ciasto jasne i ciemne rozwałkowujemy na jednakowe prostokąty. Żeby było łatwiej, należy podsypać mąką. Ciemne układamy na jasnym i rolujemy (ja przenoszę na wałku) . Następnie owijamy folią i schładzamy ok. 30 min w lodówce.
Po tym czasie kroimy w plasterki 0,5 cm grubości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanego przepisu wyszły mi 34 ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-14 minut (w zależności od piekarnika).
Smacznego!
Składniki:
- 170g margaryny Kasi lub miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 230 g mąki
- 2 łyżki kremu czekoladowego
Margarynę ucieramy dobrze z cukrem, dodajemy mąkę i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy nutellę - zagniatamy ponownie.
Ciasto jasne i ciemne rozwałkowujemy na jednakowe prostokąty. Żeby było łatwiej, należy podsypać mąką. Ciemne układamy na jasnym i rolujemy (ja przenoszę na wałku) . Następnie owijamy folią i schładzamy ok. 30 min w lodówce.
Po tym czasie kroimy w plasterki 0,5 cm grubości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanego przepisu wyszły mi 34 ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-14 minut (w zależności od piekarnika).
Smacznego!
wtorek, 8 maja 2012
forszmak
Dzisiejszy obiad to forszmak na podstawie przepisu ze strony Kotlet.tv :) Pyszne jednogarnkowe danie, bardzo sycące, troszkę zmodyfikowane przeze mnie na potrzeby tego co było akurat w lodówce:)
Składniki:
- 300g boczku wędzonego
- 5 parówek wieprzowych
- 2 ogórki kiszone
- duża cebula
- ząbek czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- bulion warzywny 900ml
- 9 ziemniaków
- natka pietruszki
- starty ser żółty
- 1/2 szkl śmietany
- sól, pieprz, olej do smażenia
Ziemniaki kroimy w kostkę i podgotowujemy, tak żeby były lekko twarde.
Cebulkę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, solimy. Podsmażamy, dodajemy pokrojony boczek, a po kilku minutach parówki. Podsmażamy kilka chwil, dodajemy posiekane ogórki, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Potem dodajemy koncentrat i bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż sos się zagęści.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.
Podajemy z pietruszką i tartym serem.
Smacznego!
Składniki:
- 300g boczku wędzonego
- 5 parówek wieprzowych
- 2 ogórki kiszone
- duża cebula
- ząbek czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- bulion warzywny 900ml
- 9 ziemniaków
- natka pietruszki
- starty ser żółty
- 1/2 szkl śmietany
- sól, pieprz, olej do smażenia
Ziemniaki kroimy w kostkę i podgotowujemy, tak żeby były lekko twarde.
Cebulkę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, solimy. Podsmażamy, dodajemy pokrojony boczek, a po kilku minutach parówki. Podsmażamy kilka chwil, dodajemy posiekane ogórki, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Potem dodajemy koncentrat i bulion, wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż sos się zagęści.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.
Podajemy z pietruszką i tartym serem.
Smacznego!
poniedziałek, 7 maja 2012
muffinki z serem
Bardzo smaczne muffinki z białym serem, pachnące wanilią. Widziałam je na kilku blogach i w końcu postanowiłam zrobić sama :)
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- szkl mleka
- 2 jajka
Masa serowa:
- 250 g sera białego
- 1 żółtko
- cukier z wanilią
Do jednej miski wsypujemy składniki suche, a do drugiej wlewamy składniki mokre. Potem łączymy zawartość obu misek i łyżką szybko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Ser ucieramy z cukrem i żółtkiem.
Do foremek nakładamy po łyżce ciasta i masy serowej, do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 170 stopniach 25 - 30 minut. (u mnie wyszło 30)
Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g roztopionego masła
- szkl mleka
- 2 jajka
Masa serowa:
- 250 g sera białego
- 1 żółtko
- cukier z wanilią
Do jednej miski wsypujemy składniki suche, a do drugiej wlewamy składniki mokre. Potem łączymy zawartość obu misek i łyżką szybko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Ser ucieramy z cukrem i żółtkiem.
Do foremek nakładamy po łyżce ciasta i masy serowej, do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 170 stopniach 25 - 30 minut. (u mnie wyszło 30)
Smacznego!
czwartek, 3 maja 2012
styropian
Bardzo dobre ciasto o nazwie styropian :)) która zupełnie nie kojarzy się z czymś słodkim i pysznym :)
A jednak ciasto wychodzi świetne, smakuje rewelacyjnie i na pewno będę je często robiła. Z podanych składników wyszła mi duża tortownica ciasta, chociaż można oczywiście użyć innej formy lub zmniejszyć ilość składników o połowę. Dziękuję margo za polecenie tego przepisu!! Pochodzi on ze strony mojeciacho.blox.pl bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- ½ szkl cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
* powidła śliwkowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wykładamy na blachę i smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą chowamy do zamrażalnika na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę:
- 1 litr kwaśniej śmietany 18 %
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach. Potem dodajemy stopniowo resztę składników i wolno mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto posmarowane powidłami, a na to należy zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości blaszki i oczywiście piekarnika. Cisto najlepiej odstawić na noc do lodówki, żeby się lepiej kroiło.
Smacznego!
A jednak ciasto wychodzi świetne, smakuje rewelacyjnie i na pewno będę je często robiła. Z podanych składników wyszła mi duża tortownica ciasta, chociaż można oczywiście użyć innej formy lub zmniejszyć ilość składników o połowę. Dziękuję margo za polecenie tego przepisu!! Pochodzi on ze strony mojeciacho.blox.pl bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl mąki
- ½ szkl cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
* powidła śliwkowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wykładamy na blachę i smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą chowamy do zamrażalnika na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę:
- 1 litr kwaśniej śmietany 18 %
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 2 budynie śmietankowe ( po 40 g każdy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach. Potem dodajemy stopniowo resztę składników i wolno mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto posmarowane powidłami, a na to należy zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut. czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości blaszki i oczywiście piekarnika. Cisto najlepiej odstawić na noc do lodówki, żeby się lepiej kroiło.
Smacznego!
wtorek, 1 maja 2012
biszkopt z jabłkami
Pogoda jest dzisiaj u mnie piękna więc upiekłam lekki biszkopt z jabłkami z przepisu Kotlet.tv :)) W sam raz na majówkę! Pracy jest przy nim niewiele, a smakuje pysznie :) Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i żółtka i delikatnie miksujemy. Następnie do ciasta dodajemy część jabłek, mieszamy. Wszystko przelewamy do formy ( ja użyłam tortownicy 23 cm, dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i na wierzch układamy pozostałe jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30- 35 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i żółtka i delikatnie miksujemy. Następnie do ciasta dodajemy część jabłek, mieszamy. Wszystko przelewamy do formy ( ja użyłam tortownicy 23 cm, dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i na wierzch układamy pozostałe jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30- 35 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)