środa, 26 czerwca 2013

rolada z kurczaka



Jeżeli tak jak ja macie dość śliskiej, niejadalnej wędliny ze sklepu, to polecam Wam tą roladę.
Przepis jest prosty, a smak i zapach o niebo lepszy!
Do takiej rolady możecie dodać co chcecie, np. mięso mielone, warzywa, ulubione zioła.
Mój kurczak był duży, 3 kg i wyszły mi z niego dwie rolady. Do środka dałam jedynie suszone pomidory.

Dzięki pomocy Teściowej, kurczak został profesjonalnie pozbawiony kości i nic się nie zmarnowało:))
Odcięte części będą podstawą niedzielnego rosołu ;)

Składniki:
- 1 kurczak ( może być mały, albo taki jak mój, wtedy będą dwie rolady)
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- suszone pomidory (odciśnięte z nadmiaru oliwy)

*ostry nóż
*sznurek do wędlin
*folia aluminiowa

Kurczaka myjemy, osuszamy.
Układamy piersiami do dołu, odcinamy skrzydełka  i nacinamy skórę wzdłuż kręgosłupa od szyi do kuperka. Odkrawamy mięso od kości po obu stronach, schodzimy w dół do piersi starając się nie przeciąć skóry.
Pozbawiamy udka kości.
Kiedy napotykamy kości i ścięgna, najlepiej "zsuwać" mięso czubkiem noża.

Jak uporamy się już z kośćmi, rozpłaszczamy kurczaka, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy majerankiem. Obkładamy pomidorami i staramy się ścisło zwinąć całość w roladę. Obwiązujemy dokładnie sznurkiem.
Wierzch rolady również posypujemy przyprawami.
Układamy ją na  jednym kawałku folii aluminiowej, przykrywamy drugim i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu chłodzimy kilka godzin.

Smacznego!

sobota, 22 czerwca 2013

muffinki z ciasteczkiem



Kiedyś widziałam fajne muffinki z ciastkami oreo i bardzo mi się spodobały.
Kupiłam podobne ciasteczka, masło orzechowe i zabrałam się do roboty:)
Po drodze kilka ciastek zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach, ale co nieco zostało do muffinek;)

Przepis na ciasto wykorzystywałam już przy okazji innych muffinek ( marchewkowych) ale okazało się , że i w takim wydaniu "ciasteczkowym" smakuje świetnie!

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 1/2 szkl cukru
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju

*masło orzechowe
*ciasteczka oreo lub inne, podobne markizy

Do miski wsypujemy składniki suche, mieszamy. Dodajemy jajka , olej i mieszamy łyżką do połączenia składników.
W foremki muffinkowe układamy po jednym ciastku, smarujemy je masłem orzechowym, przykrywamy drugim ciastkiem i ponownie smarujemy masłem orzechowym.
Następnie do każdej foremki nakładamy delikatnie ciasto tak, żeby pokryło ciasteczka.
Ciasto jest gęstawe, ale przy pomocy łyżeczki można je rozprowadzić bez problemu.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego!

czwartek, 20 czerwca 2013

kurczak pieczony z czosnkiem i cebulą


Pogoda dopisuje, jest upał i cały czas chciałoby się spędzać na dworze, a nie koniecznie w kuchni  :)
Jednak jeść coś trzeba, a krasnoludki  nie za bardzo chcą mnie w gotowaniu  wyręczać;)
Polecam więc kurczaka , bo upiecze się sam i nie musimy nad nim stać.
Wychodzi aromatyczny i soczysty!

Składniki:
- 1 kurczak
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- główka czosnku
- 1 papryka
- suszony majeranek, natka pietruszki, tymianek
- sól, pieprz
- oliwa

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem ( również w środku).
Posypujemy ziołami z każdej strony.
Do środka wkładamy obraną, przekrojoną cebulę i połowę główki czosnku (w łupinie). Spinamy zadek wykałaczką.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojoną w kawałki papryką i pozostałą połową czosnku.
Skrapiamy oliwą, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i wstawiamy kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 2 godziny.

Smacznego!


poniedziałek, 17 czerwca 2013

feta marynowana

Lubię fetę w sałatkach, dodaję ją do kotletów mielonych albo po prostu kładę na domowym chlebie w towarzystwie sałaty i pomidora.
Takiej marynowanej nigdy nie robiłam, ale od kiedy zobaczyłam ją u Jamiego w programie "Nagi szef" wiedziałam, że muszę mieć słoiczek w lodówce :)


Składniki:
- opakowanie sera typu feta
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- suszona pietruszka
- liść laurowy
- suszony tymianek
- świeżo mielony czarny pieprz

( w przepisie była również suszona fioletowa bazylia i pokruszona suszona papryczka chili ale nie miałam więc u mnie bez tego)

Ser osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawami i lekko dociskamy je do sera.
Fetę wkładamy do słoika i zalewamy oliwą.
Możemy ją przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Smacznego!

czwartek, 13 czerwca 2013

chleb z dodatkiem mąki z żołędzi



Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi pomidorami i bardzo mi posmakował.
Najważniejsze w nim było to, że wystarczyło pomieszać łyżką, nie trzeba było zagniatać ciasta.
Prosto, smacznie i bezproblemowo:)
Tym razem część mąki pszennej zastąpiłam mąką z żołędzi, o której kiedyś Wam wspominałam w tym poście.
Chleb wyszedł ciemny, z lekkim posmakiem jakby orzechowym. Pysznie smakował z serem białym i żółtym:)

Przepis jest taki jak na chleb z suszonymi pomidorami , z drobnymi zmianami :
- nie dodałam pomidorów
- zamiast 400 g mąki pszennej, dałam 320 g mąki pszennej i 80 g mąki z żołędzi

Przygotowanie i pieczenie takie samo.

Smacznego!

poniedziałek, 10 czerwca 2013

drożdżowe z truskawkami



Dookoła truskawki w ciastach, deserach i koktajlach:)) Truskawkowy zawrót głowy!
Więc i u mnie pysznie truskawkowo :))
Ciasto drożdżowe z przepisu z tej strony .Polecam!

Składniki na dużą blachę:
- 700 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 50 g drożdży świeżych
- 260 ml mleka

* truskawki
* kruszonka - 4 łyżki masła+ 5 łyżek cukru pudru+ 7 łyżek mąki ( siekamy nożem, a potem pocieramy w dłoniach, żeby utworzyły się kuleczki)
* masło do posmarowania blaszki
* troszkę oleju do posmarowania ciasta

Drożdże rozpuszczamy z częścią cukru i ciepłego mleka, odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka, cukier, dolewamy mleko i dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto. (Będzie trochę lepkie, ale nie należy dodawać mąki, bo ciasto potem nie będzie takie puszyste.) Smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do miski.
Odstawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie przekładamy ciasto do blachy, układamy na wierzchu owoce, lekko je dociskając i ponownie odstawiamy do podrośnięcia ( ok. 40 min.).
Następnie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. (Najlepiej sprawdzić patyczkiem i ewentualnie jeszcze podpiec.)

Smacznego!

piątek, 7 czerwca 2013

szybki kurczak korma


Ostatnio ciężko mi wygospodarować więcej czasu na gotowanie. Pogoda jest całkiem ładna więc dzieci chcą spędzać czas na dworze, co skutecznie odciąga mnie od kuchni:)
Dlatego obiady ostatnio szybkie i najlepiej " na dwa dni" ;)
Dzisiaj proponuję szybką wersję kurczaka korma, dzięki użyciu gotowej pasty i przepisu z jej opakowania. Cóż, trzeba sobie jakoś to życie ułatwiać;)

Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie pasty Korma 80g ( Patak's)
- podwójna pierś z kurczaka 
- ok. 100 ml wody
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
* dodatkowo np. ryż

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pastę, mieszamy z cebulą i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażymy 10 minut. 
Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15 minut.
Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy i gotowe!

Świetnie smakuje z ryżem:)

Smacznego!

niedziela, 2 czerwca 2013

biszkopt ze śmietaną i truskawkami



Pyszne ciasto, które zawsze pojawia się w ciepłe dni:)
Łatwe do przygotowania ,  pięknie prezentuje się na stole , a dzieci je uwielbiają!

Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do dużej tortownicy ( dno wykładamy papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.

Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 fixy do śmietany

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i fixami.

dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
- woda z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Galaretki przygotowujemy w 800ml wody i studzimy.

Pierwszy blat biszkoptu ponownie wkładamy do tortownicy, nasączamy, wykładamy masę śmietanową i układamy część truskawek. Przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy i układamy na nim truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki. Najlepiej ciasto zrobić wieczorem i kroić następnego dnia:)

Smacznego!