sobota, 30 sierpnia 2014

lniany worek na chleb




Używacie lnianych woreczków?

Świetnie nadają się do przechowywania chleba, ponieważ dłużej zachowuje świeżość.
Poza tym sam w sobie jest piękną ozdobą kuchni.
Jeżeli nie mamy miejsca, żeby postawić  chlebak, to taki woreczek możemy spokojnie gdzieś zawiesić. 
Ja dosyć często piekę chleb i bułeczki , a mój chlebak nie jest w stanie pomieścić całego pieczywa, dlatego taki worek jest w sam raz dla mnie!

Jest praktyczny, można go uprać i wyprasować, a co najważniejsze doskonale spełnia swoje zadanie.
Przyda się również na cebulę czy czosnek. 
Można mieć wszystko pod ręką w pięknym woreczku:)

Ten woreczek cieszy tym bardziej, ponieważ został uszyty ręcznie specjalnie dla mnie!
Doceniam to i dziękuję :)

Jeżeli ktoś z Was byłby zainteresowany takim lnianym woreczkiem, to podaję kontakt do osoby, która potrafi takie cudeńka wyczarować :)
sylwiagradzka@op.pl

Pozdrawiam!

czwartek, 28 sierpnia 2014

maślane serduszka


Zakup nowej foremki do wykrawania ciastek to zawsze dobra okazja do pieczenia i zrobienia niespodzianki dzieciom :)
No dobra.....przyznaję się, dla mnie to  wielka radość i satysfakcja, kiedy ciasteczka smakują i sprawiają przyjemność innym:)

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy jajko, aromat  i masło- szybko wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do torebki foliowej.
Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 na 10-12 minut.
Każdy piekarnik jest inny , dlatego sprawdzajmy, czy mają lekko złoty kolor i zrumienione brzegi.

Z podanej porcji składników upiekłam 3 blaszki ciastek, ale oczywiście wszystko zależy od wielkości foremki.

Smacznego!

wtorek, 26 sierpnia 2014

babeczki z miodem i melasą


Przepis na te pyszne, aromatyczne babeczki znalazłam na stronie mojewypieki.com .
Ciasto przygotowałam według instrukcji, pomijając jedynie żurawinę, za którą nie przepadają moje dzieci.
Użyłam formy do muffinek ( 12 szt).
Polecam serdecznie, zapach podczas pieczenia jest cudowny, a babeczki są miękkie i lekko wilgotne!

Składniki:
- 150 g masła
- 1/4 szkl jasnego brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/4 szkl miodu
- 1/4 szkl melasy
- 1,5 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste. Następnie dodajemy po jednym jajku i każde dokładnie ucieramy, zanim dodamy kolejne.Wlewamy miód i melasę, miksujemy. Masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to znaczenia.
Do zmiksowanej masy dosypujemy przygotowane wcześniej suche składniki, mieszamy łyżką i stopniowo dolewamy mleko.
Ciasto powinno być gładkie, a składniki dobrze połączone.

Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 25-30 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Smacznego!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

pieczona pierś indyka



Dzisiaj upiekłam pierś z indyka, specjalnie na kanapki.
Wędlina ze sklepu jest okropna w smaku i do tego bardzo droga.
Wolę sama od czasu do czasu upiec kawałek mięsa, bo wtedy wiem co podaję mojej rodzinie.
Polecam, bo warto :)

Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Pierś oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przekładamy ją do torebki do pieczenia.
W kubeczku mieszamy olej z papryką, solą i pieprzem, następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Dokładnie ją  rozprowadzamy, nacierając mięso.
Torebkę zamykamy i odkładamy mięso do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mięso pieczemy godzinę. Po tym czasie rozcinamy torebkę i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby się przypiekło.

Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego!

piątek, 22 sierpnia 2014

kurczak słodko - pikantny z ananasem


Szybki, smaczny obiad , dla tych co lubią słodko - pikantne smaki ; )

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2- 3 łyżki słodko - pikantnego sosu chili Tao Tao
- 2 łyżki miodu
- 1 puszka ananasa
- sól
- oliwa
- 1,5 torebki ryżu

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
Na średnio rozgrzanej patelni, na oliwie,  krótko podsmażamy  posiekany czosnek ( uważamy, żeby nie przypalić), dodajemy sos chili i miód, mieszamy do połączenia składników. Dokładamy pokrojone mięso, delikatnie solimy, mieszamy dokładnie, żeby pokryć mięso powstałym sosem i smażymy, aż uzyska ładny złoto - brązowy kolor.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ananasa odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.

Na ugotowany ryż wykładamy kawałki kurczaka i obkładamy ananasem.

Smacznego!

środa, 20 sierpnia 2014

tarta jabłkowa na cieście francuskim w zestawie z kompotem



Kiedy jabłka spadają z drzewa wprost pod nasze nogi, grzechem byłoby z nich nie skorzystać.
Najprostszy przepis to według mnie tarta na cieście francuskim i do tego smaczny kompot.
Każdy sobie z tym poradzi i zajmuje to naprawdę niewiele czasu!

Składniki na tartę:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego ( 275 g)
- ok. 1,5 kg jabłek
- cukier trzcinowy jasny + ciemny muscovado
- cynamon mielony
- trochę masła do wysmarowania formy
- bułka tarta

Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
Przekładamy je na patelnię, zasypujemy cukrem ( ilość według uznania, ja zmieszałam pół na pół jasny i ciemny cukier trzcinowy), cynamonem, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu aż będą szkliste i trochę zmiękną.
Formę do tarty smarujemy dobrze masłem, wykładamy ciastem tak, żeby zachodziło na boki.
Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie jabłka.
Z pozostałych kawałków ciasta wycinamy cienkie paseczki i układamy na wierzchu.

Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

Najlepiej smakuje ciepła, posypana cukrem pudrem!

Składniki na kompot:
- kilka jabłek
- cukier
- kora cynamonu ( 1-2 pałeczki)

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( można też zostawić skórkę, kolor kompotu będzie intensywniejszy) i wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy wodą i gotujemy aż jabłka będą miękkie, lekko rozgotowane. Dosładzamy cukrem według uznania i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

sobota, 16 sierpnia 2014

schabowe duszone


Zamiast tradycyjnie smażonych schabowych proponuję duszone.
Mięso jest miękkie, a do tego mamy smaczny sos i nie musimy hałasować tłuczkiem na cały dom ;)
Potrzebujemy jedynie więcej czasu, żeby mieć pyszne danie.

Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 1 mała cebula
- 3 marchewki
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- natka pietruszki
- mąka pszenna
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%

Mięso delikatnie posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju.
Następnie zmniejszamy płomień, dorzucamy posiekaną cebulkę i przesmażamy razem z mięsem.
Marchewki kroimy i dokładamy na patelnię.
Całość podlewamy bulionem tak, żeby tylko przykrył mięso, ale nie za dużo.
Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
Pod koniec dorzucamy natkę pietruszki, doprawiamy jeszcze jeśli trzeba.
Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

czwartek, 14 sierpnia 2014

zupa krem z kabaczka


Kabaczków u nas dostatek:)
Gotowałam już leczo, robiłam tarty, smażyłam....
Dzisiaj przyszła kolej na zupę.
Smaczna, prosta z dodatkiem groszku świetnie sprawdzi się w taki wietrzny dzień jak dziś.

Składniki:
- 2 średniej wielkości kabaczki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu warzywnego
- puszka groszku
- chleb tostowy do przygotowania grzanek + trochę masła
- oliwa
- koperek

Cebulę siekamy, kabaczki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Marchewki również obieramy i kroimy.
W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy kabaczki i marchew. Smażymy wszystko kilka minut, następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Całość blendujemy, dodajemy odsączony groszek, doprawiamy.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
W międzyczasie z chleba tostowego przygotowujemy grzanki.
Pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na maśle aż się zrumieni.

Zupę podajemy zabieloną śmietaną i posypaną grzankami.

Smacznego!


środa, 13 sierpnia 2014

czarne maliny na zimę



Te czarne maliny to mój skarb na zimę!
Są pyszne, mają intensywny smak i dodane do herbaty w mroźny wieczór rozgrzeją każdego:)
Dla mnie są szczególnie ważne ze względu na dzieci.
(Sylwia , dziękuję!!)

W ich przygotowaniu nie ma żadnej filozofii, po prostu owoce plus cukier i tyle!

Składniki:
- czarne maliny
- cukier

*wyparzone lub wypieczone słoiczki

Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok.
Nie podaję ilości owoców i cukru, bo to zależy od Was. Ja lubię, żeby było słodko, więc cukru nie żałuję ;)

Maliny gotujemy na wolnym ogniu, aż cały cukier się rozpuści, a całość stanie się lekko gęsta.
Zbieramy powstałą pianę, a owoce lekko mieszamy, żeby się nie przypaliły, ale też żeby nie zrobić z nich papki.
Gorące maliny, razem z powstałym sokiem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

wtorek, 12 sierpnia 2014

pieczona pierś kurczaka




Dzisiaj na obiad polecam smaczne i soczyste piersi kurczaka, pieczone w torebce foliowej.
Przygotowanie ich nie sprawia trudności, mięso możemy zamarynować wieczorem, a następnego dnia tylko upiec.
Dla mnie najbardziej smakuje w towarzystwie sałaty i  kaszy gryczanej prażonej :)

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- kilka łyżek czarnego sosu chili
- sól, pieprz

*1 torebka do pieczenia

* kasza gryczana, ryż lub ziemniaki, co kto lubi ;)

Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Dzielimy na kilka kawałków ( raczej większych, nie rozbijamy mięsa), doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem chili  tak, żeby pokrył wszystkie kawałki mięsa.
Mięso pakujemy do torebki foliowej, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale jeśli nie macie czasu przygotować mięsa dzień wcześniej, może być na 2-3 godz.

Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut ( czas pieczenia zależy od grubości mięsa, dla pewności należy przekroić i sprawdzić, czy już się upiekło).
Można podać je w większych kawałkach lub pokrojone w plastry, ułożone na kaszy lub ryżu.

Smacznego!