czwartek, 29 maja 2014

domowe lody bananowe na patyku


Kupiłam foremki do lodów  i nie mogłam się już doczekać , kiedy je wykorzystam :)
Uzbrojona w banany przystąpiłam do pracy!
A tej  pracy było niewiele :)
Zaledwie trzy składniki, sprawny blender i  gotowe!

Składniki (na 5 lodów):
- 1 banan
- 5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego ( typu greckiego)
- 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Żeby łatwiej było wyjąć lody z foremek, zanurzamy je dosłownie na kilka sekund w gorącej wodzie.

Smacznego!

środa, 28 maja 2014

ciasteczka hello kitty




Zbliża się Dzień Dziecka więc pomyślałam, że takim słodkim prezentem dla dziewczynek mogą być domowe ciasteczka.
Tak się akurat złożyło, że upolowałam foremkę w kształcie hello kitty :) , a że najmłodsza pociecha ją wprost uwielbia, oto są i ciasteczka!
Kolorem nieco odbiegają od oryginału, ale co tam - liczą się chęci:)
Nie udało mi się ukryć przed dziećmi moich wypieków, dlatego ja już wiem, że bardzo im się podobają i smakują!

Składniki:
- 400 g mąki
- 175 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka

Mąkę mieszamy z solą i  proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Następnie masę jajeczną łączymy z mąką.
Zagniatamy ciasto ( można podsypać nieco mąką jeśli się klei ,ale nie za mocno).
Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
(Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.)

Dekorujemy według uznania :)

Smacznego!

piątek, 23 maja 2014

tarta na cieście francuskim





Pogoda jest piękna!
Całe dnie spędzamy z dziećmi na dworze i nie bardzo mam ochotę wracać do kuchni :)
Jednak gdy dopada głód, przydają się przepisy na dania super szybkie. Coś przyrządzić trzeba,choć dzieciaki chciałyby jeść bez przerwy lody i truskawki :)

Dzisiaj tarta, szybka, bezproblemowa, zjedzona na dworze smakowała jeszcze lepiej!
Wykorzystałam do niej łososia dla dzieci z firmy GRAAL.

Składniki:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego 275 g
- 2 puszki łososia graalki
- 5 jajek
- 180 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- masło

Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem.
Następnie układamy kawałeczki łososia ( odsączone nieco z sosu).
Jajka mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i całość wylewamy na łososia.

Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy aż wierzch będzie złoty.

Smacznego!

czwartek, 15 maja 2014

omlet z sardynkami firmy Graal

Dzisiejszy dzień zaczęłam od smacznego śniadania :)
Jedliście kiedyś omlet z sardynkami? Nie? Ja też wcześniej nie jadłam, dzisiaj zrobiłam go po raz pierwszy!
To była bardzo dobra decyzja :)
Zazwyczaj robię omlety na słodko- dla dzieci, lub z dodatkiem mięsa - dla męża.
A dzisiaj postanowiłam przyrządzić inaczej.

Dzięki uprzejmości firmy Graal mam możliwość spróbowania sardynek i łososia w różnych sosach.
Zjedzenie ich tak po prostu było by zbyt proste :)
Zamierzam wykorzystać je jako składnik różnych potraw i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cieszą mnie szczególnie rybki Graalki, przeznaczone dla dzieci. Są w dwóch smakach Łosoś w sosie pomidorowym a'la pizza i Łosoś w sosie pomidorowym a'la ketchup :)
Moje dzieci jak tylko zobaczyły opakowanie, od razu miały ochotę na ich zjedzenie.

Zwykle żywność konserwową omijam z daleka, ale jeśli chodzi o ryby, to często wykorzystuję je w sałatkach, pastach kanapkowych itd.
Idealnie byłoby, gdybyśmy mogli kupić zawsze świeżą rybę , która nie byłaby ekstremalnie droga....
Ja nie mam w pobliżu sklepu rybnego. Wszystko co mogę kupić, nie jadąc 10 km, to mrożonki.
Dlatego uśmiecham się dzisiaj do moich sardynek i zjadam omlet z apetytem ;)

Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- pół puszki sardynek w sosie pomidorowym firmy Graal
- masło do smażenia

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy rozmącone żółtka i delikatnie mieszamy.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Masę wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy na maśle.
Kiedy wierzch zacznie się ścinać, delikatnie odwracamy na drugą stronę.
Wykładamy sardynki i składamy omlet na pół.

Smacznego!

sobota, 10 maja 2014

biszkopt delikatnie kawowy


Jest weekend, jest ciasto :)
Nie bardzo wiedziałam jakie miałabym ochotę zjeść ale najmłodsza córka podsunęła mi świetny pomysł.
Wczoraj w sklepie wybrała sobie mleczną kanapkę i stwierdziła, że to najlepszy deser :)
Postanowiłam więc upiec ciasto , które wyglądem będzie tą kanapkę nieco przypominać.
W internecie znalazłam wiele przepisów , jednak postanowiłam je zrobić po swojemu z kremem śmietanowym, bo taki najbardziej nam smakuje.
Serdecznie polecam!

Składniki (duża tortownica):
 *biszkopt
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

*200 g czekolady mlecznej i garść orzechów laskowych
*filiżanka kawy rozpuszczalnej

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

*krem
- kubeczek (330 ml) śmietany 30%
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.

Pierwszy blat ciasta nasączamy kawą, smarujemy masą śmietanową (całą) i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy dodatkowo orzechami.

Smacznego!

piątek, 9 maja 2014

Kampania Społeczna POLICZMY SIĘ



"Policzmy się z rakiem" to coroczna inicjatywa , która zagrzewa do walki z rakiem.

Raz w roku, przeprowadzane jest wielkie liczenie wszystkich tych, którzy w jakiś sposób chcieliby wesprzeć osoby zmagające się z chorobą nowotworową.

Ta kampania łączy ludzi, poszerza wiedzę i przekazuje pozytywną energię wszystkim chorym.

Każdy może wesprzeć akcję wchodząc na stronę policzmysie.pl .

Zapraszam Was do dołączenia do akcji !!!




wtorek, 6 maja 2014

ciastka z masłem ( kremem) czekoladowym


Po gorącej czekoladzie wciąż czuję niedosyt słodkości :)
Dlatego dzisiaj postanowiłam upiec ciastka!
Można zjeść je wieczorem do herbatki, można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Każda okazja do ich zjedzenia będzie dobra ;)
Pracy mało, a przyjemności wiele, polecam!

Składniki:
- ok 2 szkl mąki
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- odrobina soli
- 120 g masła stopionego
- ok. 120 g masła czekoladowego
- 1 jajko

Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy, następnie dodajemy stopione masło i masło czekoladowe, a także jajko. Wyrabiamy dłonią, formujemy kulki, spłaszczamy je trochę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstęp, ponieważ ciasteczka sporo rosną.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

*moje masło czekoladowe zawierało kawałki tofi, co dodatkowo wzbogaciło smakowo ciasteczka,  ale jeśli nie macie takiego masła, możecie dorzucić np.posiekane orzeszki albo kawałeczki czekolady :)

*po upieczeniu ciastka są miękkie, dlatego trzeba poczekać aż trochę ostygną i dopiero zdjąć z blaszki

*jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowajcie resztę w zamkniętym pojemniku :)

Smacznego!

sobota, 3 maja 2014

gorąca czekolada



Witajcie po przerwie!
Wracam dzisiaj do Was z przepisem na pyszną gorącą czekoladę, bo pogoda zaskoczyła nas w tą majówkę mało pozytywnie. Dlatego, żeby nie tracić dobrego humoru, zaproście przyjaciół i napijcie się czekolady :)
Postaram się nadrobić zaległości i odwiedzić Wasze blogi. Ciekawa jestem co pysznego gotowaliście i piekliście przez ten czas:)

Składniki na 5 filiżanek:
- 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości
- 400 g mleka 3,2 %
- 200 g śmietanki 30%
- opcjonalnie pianki marshmallow

Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy.
Gotujemy przez ok. 1 minutę.

Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i gdyby komuś było za mało słodkości dorzucamy pianki ;)

Smacznego!