czwartek, 7 listopada 2013
królik duszony w sosie śmietanowym
Potrzebowaliśmy odmiany od kurczaków i wieprzowiny, dlatego chętnie sięgnęłam po przepis na królika.
Jest to mięso chude i delikatne, w sam raz dla dzieci.
Według mnie, tak przygotowany królik jest świetnym pomysłem na obiad!
Wzorowałam się na przepisie Pascala z kuchni Lidla i nie żałuję, bo sos wyszedł bardzo smaczny, a mięso miękkie - po prostu w sam raz!
Szkoda tylko, że nic nie zostało na następny dzień:)
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 1 cebula
- 250 ml bulionu ( może być z kostki)
- 250 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki musztardy z gorczycą
- sól, pieprz
- olej
- łyżka masła
Z tuszki królika odkrawamy tłuszcz i sprawdzamy, czy w środku nic już nie ma, np. płucek czy serca. Jeżeli są, należy je usunąć.
Następnie dzielimy go na części. Ostrym nożem odcinamy tylne łapki. Należy wyczuć stawy i najpierw naciąć mięso, a potem ręką oddzielić chrząstki - "ukręcić".
Potem comber dzielimy na mniejsze kawałki. Najlepiej zrobić to tasakiem, ale można też większym nożem.
Pozostaje nam jeszcze górna część królika. Musimy naciąć mięso pod łopatkami , przeciąć stawy i oddzielić górne nóżki.
Część z żebrami dzielimy przecinając nożem między nimi.
Przygotowane części królika myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Cebulę siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy masło i w momencie, kiedy zacznie się pienić, układamy kawałki królika i obsmażamy na złoto z każdej strony ( na dużym ogniu).
Następnie do mięsa wrzucamy cebulkę, mieszamy. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 30-40 minut. ( co jakiś czas mieszamy)
Po tym czasie dolewamy śmietanę, a następnie dodajemy musztardę. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą, po prostu z czym lubimy:)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale frykasy u Ciebie, no no :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :-))
OdpowiedzUsuńdzięki i jest pyszny:))
UsuńKrólika jeszcze nie jadłam i zjadłabym w takim śmietanowym sosie mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny, polecam spróbować:)
Usuńteż się do tego królik Pascala przymierzam, smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńśmiało, dla nas smakował:)
UsuńPrzyznam,że nigdy nie jadłam jeszcze królika:D bo sama nie wiem, co mama przemycała dla mnie jak byłam mała:D
OdpowiedzUsuńhehe no tak, mamy zwykle coś przemycają dzieciom ;)
UsuńNie jadłam królika i niestety nie zjem i nie zrobię. Mój mąż boleje nad tym. Chętnie podpowiem jemu o Twojej stronie, niech chociaż oko nacieszy. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńMoże nie drażnijmy męża;)
UsuńCóż, ja też nie wszystko jem i nie wszystko robię, więc Cię rozumiem bardzo dobrze:)
taki króliczek jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńPychota,a jak profesjonalnie rozebrany,super.Oj, narobiłem ja się tych królików dla Angoli w Anglii.Jest to bardzo dobre,oczywiście jak dobrze przyrządzone mięso.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, ja nie mam takiego doświadczenia jak Ty, ale mam nadzieję, że z czasem je zdobędę:) pozdrawiam!
Usuńa widzisz! niepotrzebnie tak się bałaś tego królika:) wyszedł ci wspaniale!
OdpowiedzUsuńdzięki Kochana, jeszcze kaczka przede mną ;))
UsuńTo niestety danie nie dla mnie, ale domyślam się, że przyrządziłaś je wspaniale:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNigdy nie przyrządzałam królika, Tobie poszło super! :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, spróbuj:)
UsuńTaki królik w śmietanie jest serwowany w naszej rodzinie od pokoleń. Tylko bez musztardy, dlatego następnym razem spróbuję jej dodać:-) Smaka mi narobiłaś:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, mam nadzieję, że Ci posmakuje:) moim zdaniem, musztarda nadaje fajny smak i sos jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńHehe, króliczek jest obecnie moim częstym daniem;);) co prawda nie z przepisu Pascala, ale mojej mamy;) świetne i faktycznie lekkie, ale pożywne danie!
OdpowiedzUsuńOstatnio będąc w jakimś dużym markecie "rzucił mi się na oczy"królik własnie, ale jakoś nie zajarzyłam by go kupić :(
OdpowiedzUsuńKrólik jest mega zdrowy, tak samo jak mięso z gołąbków. Pojadłabym!
OdpowiedzUsuńgołębi nie robiłam, nawet nigdy nie próbowałam...ciekawe jak smakują:)
UsuńNigdy nie jadłam,,i pewnie dużo straciłam,,,!
OdpowiedzUsuńZ królika,to jadłam kiedyś tylko pasztet :) Może kiedyś się skuszę na jakiś eksperyment kulinarny :)
OdpowiedzUsuńKrólika którego ja robię dziś dziwnie pachnie czy może być źle oczyszczony?kupą kurzą zalatuje :(
OdpowiedzUsuńWitaj, myślę, że mięso może być po prostu nieświeże. Wiele razy gotowałam królika, ale nigdy nie zdarzyło mi się, żeby śmierdział, tak jak opisujesz. Każde mięso ma swój specyficzny zapach, ale w takim wypadku radziłabym tego królika nie jeść.
Usuńsuper przepis już po raz drugi z niego korzystam,królik smaczy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że przepis się przydaje i królik smakuje! Pozdrawiam :)
UsuńTeż się zastanawiałam nad zrobieniem tego, jednak jeszcze nie udało mi się, ciągle coś na szybko, bo nie ma czasu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie to rozumiem, ja też ostatnio ciągle w biegu:)
UsuńKrólik jest przepyszny,a sos poezja :) dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że smakowało!! Pozdrawiam :)))
UsuńPrzepis pierwsza klasa. Królik delikatny, a sos po prostu świetny. Polecam wszystkim nawet początkującym w gotowaniu bo bardzo łatwo przygotować takiego królika, a jak smakuje ;-P
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńKrólik się moczy. Chyba dziś za późno by go smażyć bo nie mam śmietany. Ale jeśli go posole i będzie na noc w lodówce to nie powinno nic mu się stać?
OdpowiedzUsuńNic mu nie będzie, ja też często zostawiam posolone mięso i gotuję następnego dnia. Co poradzić jak czasu brakuje :)
UsuńA ja czesto jadam mieso z krolika...troche eksperymentuje..lecz w sosie smietanowym i musztarda z gorczyca jest super
OdpowiedzUsuńMy też lubimy :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKrólik w sosie śmietanowym to smaki moich dzieci jak były małe :) pychota . Mięsko białe , delikatne :) palce lizać .Jutro właśnie robię królika w sosie śmietanowym ,polecam .
OdpowiedzUsuńKrólik w sosie śmietanowym to smaki moich dzieci jak były małe .Mięsko białe delikatne , pychota :).Jutro robię królika w sosie śmietanowym :).
OdpowiedzUsuńKrólik w sosie śmietanowym to smaki moich dzieci jak były małe .Mięsko białe delikatne , pychota :).Jutro robię królika w sosie śmietanowym :).
OdpowiedzUsuńTo fakt, że dla dzieciaków dania z królika są super, moje bardzo lubią :)
UsuńPyszny :) Kolejny raz robię i smakuje wszystkim :) :) Dziękuję za przepisik ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam!
UsuńDawno nie robiłam królika, jakieś 15 lat wstecz. Dzisiaj robię po długiej przerwie i nie wiem czy sie uda wydobyć zapamiętany smak. Dzięki za przepis. Jutro jemy królika. Lubię ugotować coś w sobotę a niedzielę mam wolną....
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię :))
UsuńKiedy mam okazję kupić dobrego królika,gotuję też wywar i zamrażam na później..
ja jeszcze obtaczam w mące
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam królika w sosie śmietanowym...jest pyszny...dzięki za przepis...:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam...ten królik w śmietanie został dodany do mojego zeszytu z przepisami! Nie dodałam musztardy ze wgz na dzieci, ale był i tak wyśmienity. Wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, dziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, właśnie zrobiłam i jestem zachwycona.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się i pozdrawiam 😊
UsuńChyba pierwszy koment od paru lat...
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wyszedł, zresztą mięso królika zawsze jest dobre :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam 🙂
Usuń