czwartek, 31 lipca 2014
domowe masło
W jednym z programów kulinarnych ( chyba Jamiego ) widziałam, jak domowym sposobem można przygotować masło.
Nie przypuszczałam, że jest to takie proste!
Postanowiłam przygotować masło pietruszkowe :)
Oczywiście idealnie byłoby, gdybyśmy mieli swojską - tłustą śmietankę, jednak taka 30% ze sklepu też świetnie się sprawdzi.
Polecam!
Składniki:
- śmietanka 30% - ja miałam 600 ml ( im więcej użyjecie , tym więcej masła wyjdzie )
- szczypta soli
- garść świeżej natki pietruszki
Do miksera ( np. takiego do koktajli) wlewamy śmietankę.
Ubijamy tak długo, aż zacznie się oddzielać płyn, a masło będzie się zbijać w grudki.
Po odlaniu tej wodnistej "maślanki", jeszcze trochę miksujemy i odsączamy resztki płynu.
Do masełka dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli i całość mieszamy widelcem.
Oczywiście możecie dodać różne zioła, co tylko lubicie:)
Z 600 ml śmietanki wyszło mi 280 g masła.
Masło chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
poniedziałek, 21 lipca 2014
zupa z kalarepą
Zostałam obdarowana wspaniałymi warzywami, prosto z ogrodu!
Od razu wiedziałam, że część z nich powędruje do zupy :)
Głównym składnikiem została kalarepa.
Zupa wyszła smaczna i sycąca, polecam!
Składniki:
- 1 kalarepa ( ok 1kg)
- kilka młodych marchewek
- 4- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego
- garść świeżego koperku
- 3 listki laurowe
- śmietana 18%
Kalarepę obieramy, odcinamy zdrewniałe części, a następnie kroimy w małą kostkę.
Marchewki i ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
W małym garnku gotujemy oddzielnie ziemniaki, aż będą miękkie.
W większym garnku rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę, następnie dorzucamy kalarepę i marchew,chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Listki wyjmujemy i całość blendujemy.
Dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki, doprawiamy, dorzucamy koperek.
Zupę podajemy zabieloną śmietaną.
Smacznego!
sobota, 5 lipca 2014
karkówka pieczona z cebulą i pomidorami
Na dzisiejszy obiad polecam karkówkę pieczoną z cebulą i pomidorami!
Przepis pochodzi ze strony gotujzcukiereczkiem.blogspot.com , pozdrawiam serdecznie autorkę bloga :)
Znajdziecie tam wiele fajnych przepisów i apetycznych zdjęć! Kilka razy korzystałam już przepisów z tego bloga i nigdy się nie zawiodłam:)
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- 3 duże pomidory
- opakowanie przyprawy do karkówki
- 300 g keczupu pikantnego
- 4 łyżki wody
- olej
Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.
Smarujemy ją olejem i obsypujemy przyprawą. (najlepiej odstawić ją na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, ja jednak nie miałam czasu i odstawiłam tylko na 3 godziny).
Pomidory kroimy w plasterki, cebulę w krążki.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami plastry mięsa, cebulę, pomidory, aż do wyczerpania składników - tak żeby ostatnią warstwę stanowiło mięso.
Na koniec keczup mieszamy z wodą i polewamy karkówkę. Naczynie przykrywamy.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 100 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)