czwartek, 27 kwietnia 2017

gofry na mleku owsianym



Dzisiaj na śniadanie proponuję pyszne gofry :)
Możemy je podać z ulubionym dodatkiem, na przykład z konfiturą, ponieważ te gofry nie są zbyt słodkie same w sobie.
Mleko krowie zastąpiłam mlekiem owsianym, a zamiast cukru dodałam miód.

Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 szkl mleka owsianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szkl oleju
- 2 jajka ( białka ubijamy oddzielnie)

Nagrzewamy gofrownicę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlewamy mleko, miód i olej, wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy rózgą.
Białka ubijamy w oddzielnej miseczce, a następnie dokładamy do powstałego ciasta i delikatnie mieszamy.
Gofry smażymy na jasno-brązowy kolor.
Czas zależy od mocy gofrownicy. U mnie moc 1400W - 3 minuty.

Smacznego!

5 komentarzy: