sobota, 21 grudnia 2013
karkówka pieczona z warzywami
Taką karkówkę można podać na Świąteczny obiad, ale oczywiście nie tylko :)
Dobrze smakuje, jest miękka i apetycznie wygląda w towarzystwie warzyw.
A co najważniejsze, po przygotowaniu składników i wstawieniu mięsa do piekarnika mamy ok 2 godzin do dyspozycji ..:)
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 3 duże marchewki
- 1 papryka czerwona lub żółta
- sól, pieprz ( użyłam pieprzu cytrynowego)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru
- 4 porządne łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szkl wody
- olej, mąka
Karkówkę kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę.
Następnie obtaczamy ją w mące i obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki ( chyba, że wolicie w kostkę ;)
Na patelnię ( na której obsmażaliśmy mięso) wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Chwilkę smażymy, a następnie warzywa przekładamy do naczynia z mięsem. Rozprowadzamy je pomiędzy plastry karkówki.
Wodę, koncentrat, cukier i sos sojowy mieszamy i polewamy karkówkę i warzywa.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 - 2 godziny.
W czasie pieczenia trzeba lekko przemieszać mięso i sos.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam karkóweczkę z warzywami. A jak się dobrze upiecze, to jest taka delikatna. Pychota. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również:)
UsuńNawet nie wiesz,jak dawno nie robiłam takiej karkówki:) przypomniałaś mi przepis. A dodatek sosu sojowego jest super! Karmel, dla Ciebie i Twoich bliskich także Wesołych!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Renia, pozdrawiam!
UsuńJak zwykle pyszna.
OdpowiedzUsuńMiła Kamilko,tak myślę.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
Dziękuję za piękne życzenia!
Usuńtakie obiady to ja lubię i samo się robi!:) zapisuję:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, robi się sam:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam już Świątecznie, życząc samych radosnych chwil w gronie rodzinnym. Spełnienia wszystkich marzeń :)
Bardzo dziękuję, oczywiście również życzę wszystkiego dobrego!
UsuńŚwietne połączenie :-) ta marchewka skrojona w słupki szczególnie mi się podoba, uwielbiam takie dania ;-)
OdpowiedzUsuńhehe ja tak właśnie lubię, jak dodatkowo są warzywa i mamy dwa w jednym:)
UsuńKarmel, myślę, że to będzie doskonała propozycja na urodzinowy obiad dla mojego męża, bo uwielbia karkówkę:-) Pyszna musiała być:-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że posmakuje i Wam:))
UsuńMożesz śmiało doprawić czym lubisz!
karkówkę uwielbiamy i często robię :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na świąteczny obiad:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszny sposób na karkóweczkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięsa pieczone z warzywami. Mają bogatszy smak i aromat.
OdpowiedzUsuńKarmel, szampańskiej zabawy Wam życzę i Szczęśliwego Nowego Roku !
Pozdrawiam serdecznie. Niech się Wam darzy !
Pieczona karkówka z warzywami smakuje znakomicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo, pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!!:)
OdpowiedzUsuńKarkóweczka przepycha!
OdpowiedzUsuńSamych wspaniałości i duuużo uśmiechu w 2014! :-)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Kochana:)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia karkówkę :> musze wypróbować Twój przepis :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi posmakowała w ten sposób podana karkówka, dziś po stanowiłam ją przygotować na obiad, pierweszy raz jadłam u siostry na uroczystej kolacji i od niej dostałam namiary na Twój blog i przepis, pozdrawiam Bożena: )
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa:) pozdrawiam i smacznego!
UsuńKarkówka była przepyszna. Przepis bardzo prosty a jaka uczta dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńKarkówka w piekarniku...
OdpowiedzUsuń