wtorek, 16 maja 2017
ciasto z rabarbarem
Ostatnio wpadł mi w ręce rabarbar i od razu wiedziałam, że będzie ciasto :)
Zagniotłam kruche i gotowe!
Nic dodać nic ująć :)
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 200 g margaryny ( użyłam Kasi)
- 3 żółtka
- 70g cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części ( większą i mniejszą), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
- ok 1 kg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
W czasie kiedy ciasto się chłodzi , rabarbar myjemy, obieramy i kroimy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Piana :
- 3 białka
- 2 łyżki cukru
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i układamy w formie ( u mnie tortownica 28cm). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 min.
Po podpieczeniu ciasto wyjmujemy, możemy je posypać lekko bułką tartą, a następnie wykładamy odsączony rabarbar.
Ubijamy pianę , rozprowadzamy na cieście, a następnie tarkujemy na wierzch pozostałą część ciasta. ( można ją równie dobrze pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na pianie z białek)
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika w tą samą temp. na 35 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealne na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak u mnie - rabarbarowo:-) Pyszne z pianką bezową.
OdpowiedzUsuńMniam...w sezonie rabarbarowym musi byc koniecznie
OdpowiedzUsuńo tej porze roku musi być ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń