poniedziałek, 7 kwietnia 2014

parówki w cieście francuskim



Zobaczyłam podobnie upieczone parówki na stronie kobieceinspiracje.pl i od razu pomyślałam, że taka kolacja spodoba się moim dzieciom :)
Żeby maksymalnie uprościć sobie pracę, zamiast zagnieść ciasto drożdżowe użyłam francuskiego.
Nie jest to może zdrowe i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można  :)
Do tego odrobina keczupu czy musztardy i nawet dorośli chętnie zjedzą takie parówki!

Składniki:
- płat świeżego ciasta francuskiego wielkości blachy z piekarnika
- kilka parówek przekrojonych wzdłuż
- rozmącone jajko

Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy je w paski ( nie do końca).
Parówki przeplatamy przez paseczki ciasta tak, żeby powstała krateczka.
Ciasto smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczemy, aż  się zarumieni.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają :) ja zawsze robiłam takie buły owinięte szczelnie ciastem :) ale Twoje są ekstra! :) je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, takie owinięte też są super smaczne:))

      Usuń
  2. Świetny pomysł na taką krateczkę. Pięknie wygląda i tym chętniej się zje. Sama nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta krateczka.Ładnie i smakowicie wygląda.Coś innego jak wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na prówkę, brawo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka przeplatanka! Same oko już by cieszyły Twoje paróweczki na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To przeplatanie wyszło Ci perfekcyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję Wam za miłe słowa, polecam na szybką kolację i nie tylko :))

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda extra:) sama czasem robię takie przekąski np. na wieczorne imprezki:) pierwsze znikają;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, jeszcze jak sa dobre parówki to extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny, oryginalny sposób na podanie parówek. Bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na każdej imprezie pojawiają się jako pewniak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pomysł z kratką i mi się podoba, bo zazwyczaj zawijałam w ciasto parówki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sposób podania jest genialny! Prezentują się bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. o mniam mniam mniam jaka ja głodna się zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń