poniedziałek, 7 kwietnia 2014
parówki w cieście francuskim
Zobaczyłam podobnie upieczone parówki na stronie kobieceinspiracje.pl i od razu pomyślałam, że taka kolacja spodoba się moim dzieciom :)
Żeby maksymalnie uprościć sobie pracę, zamiast zagnieść ciasto drożdżowe użyłam francuskiego.
Nie jest to może zdrowe i dietetyczne, ale raz na jakiś czas można :)
Do tego odrobina keczupu czy musztardy i nawet dorośli chętnie zjedzą takie parówki!
Składniki:
- płat świeżego ciasta francuskiego wielkości blachy z piekarnika
- kilka parówek przekrojonych wzdłuż
- rozmącone jajko
Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy je w paski ( nie do końca).
Parówki przeplatamy przez paseczki ciasta tak, żeby powstała krateczka.
Ciasto smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczemy, aż się zarumieni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pięknie wyglądają :) ja zawsze robiłam takie buły owinięte szczelnie ciastem :) ale Twoje są ekstra! :) je się oczami :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, takie owinięte też są super smaczne:))
UsuńŚwietny pomysł na taką krateczkę. Pięknie wygląda i tym chętniej się zje. Sama nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Krysiu:)
UsuńPodoba mi się ta krateczka.Ładnie i smakowicie wygląda.Coś innego jak wszędzie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na prówkę, brawo!
OdpowiedzUsuńJaka przeplatanka! Same oko już by cieszyły Twoje paróweczki na imprezie :)
OdpowiedzUsuńTo przeplatanie wyszło Ci perfekcyjnie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam za miłe słowa, polecam na szybką kolację i nie tylko :))
OdpowiedzUsuńwygląda extra:) sama czasem robię takie przekąski np. na wieczorne imprezki:) pierwsze znikają;)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jeszcze jak sa dobre parówki to extra:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny, oryginalny sposób na podanie parówek. Bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńNa każdej imprezie pojawiają się jako pewniak :)
OdpowiedzUsuńpomysł z kratką i mi się podoba, bo zazwyczaj zawijałam w ciasto parówki:)
OdpowiedzUsuńAle misterna robota! :)
OdpowiedzUsuńSposób podania jest genialny! Prezentują się bosko:)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam mniam jaka ja głodna się zrobiłam!
OdpowiedzUsuń