poniedziałek, 15 lutego 2016

cynamonowe rollsy


Pogoda nas nie rozpieszcza, jest deszczowo i ponuro, dlatego nie mogło dzisiaj u mnie zabraknąć ciasta drożdżowego :) Tak więc na poprawę nastroju, do popołudniowej kawy lub herbaty proponuję bułeczki z cynamonem!

Składniki na ciasto(12-14 bułeczek):
- 4 szkl mąki pszennej
- saszetka drożdży suszonych 8g
- 1/2 szkl cukru ( użyłam domowego cynamonowego)
- 1 szkl ciepłego mleka
- 70 g masła stopionego
- 2 jajka średniej wielkości

* nadzienie: stopione masło 2-3 łyżki, drobny cukier do wypieków, cynamon, skórka starta z połowy cytryny
* dodatkowo: cukier puder + woda - na lukier, kandyzowane owoce lub orzechy, płatki migdałów ( do wyboru)

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, wbijamy jajka, dolewamy mleko i stopione masło, następnie zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, odchodzić od ręki, w razie potrzeby można podsypać trochę mąką.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( podwojenia objętości).
Po tym czasie wałkujemy je na prostokąt ok. 40cmx60cm, smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem oraz skórką z cytryny.
Zwijamy je, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Potem rollsy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Czas pieczenia może być inny w zależności od wielkości bułeczek i możliwości piekarnika.
Powinny być dobrze zezłocone ( dla pewności można sprawdzić patyczkiem).
Dekorujemy lukrem, posypujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową :)

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Ojoj cudowne. Porywam kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny polepszacz nastroju:-) U nas teraz słoneczka na szczęście świeci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym! Muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinotoku dostałam od patrzenia, a co mówić czuć ten zapach nieziemski ;) miodzio ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale musiały pachnieć podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam dziewczyny! ślinka cieknie już podczas pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne rollsy, a dodatek cynamonu kusi jeszcze bardziej :)
    Pozdrawiam,
    m

    OdpowiedzUsuń