wtorek, 8 marca 2016

chleb z olejem kokosowym


Dla wszystkich miłośników domowego pieczywa, polecam ten bardzo prosty do zrobienia chleb!
Pracy jest naprawdę niewiele, wystarczy odrobina cierpliwości i możemy cieszyć się naszym osobistym, pachnącym chlebem ;)
Przepis pochodzi z tej strony dontwastethecrumbs.com, gorąco polecam!

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki oleju kokosowego ( stopionego)
- 4 szkl mąki chlebowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do miski wlewamy wodę, dodajemy miód i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. (Drożdże powinny zacząć pracować i się spienić).
Następnie wsypujemy mąkę, sól i wlewamy olej, wszystko mieszamy, a następnie przez kilka minut zagniatamy ciasto.
Jeżeli będzie się trochę kleiło do rąk, można delikatnie podsypać mąką.
Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. ( jeżeli w domu jest chłodno, ten czas się wydłuży)
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i kilka razy zagniatamy je, formując kulę.
Ciasto zostawiamy do ponownego rośnięcia na 30 minut.
Najlepiej położyć je na desce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, gdyż potem będzie je łatwiej zsunąć na blachę do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni razem z blaszką , na której upiecze się chleb, a jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami kamienia do pizzy, to rozgrzejcie kamień zamiast blaszki ( chleb będzie jeszcze lepszy:).
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, nacinamy je w dwóch miejscach. Pieczemy 25-30 min i gotowe.
Chleb powinien być ładnie zarumieniony i wydawać głuchy dźwięk, kiedy postukamy go od spodu.

Smacznego!

11 komentarzy: