środa, 20 listopada 2013

drożdżowe świderki z cynamonem



Czasu ostatnio jak na lekarstwo, nawet wyspać się porządnie nie mogę...Ale dzisiaj zachciało mi się bułeczek drożdżowych:) Nie ma to jak miły zapach domowego pieczywa, w dodatku z cynamonem, który po prostu uwielbiam!

Świderki powstały na podstawie przepisu z tej strony , jednak zmieniłam nadzienie i ilość niektórych składników.

Wyszły pyszne bułeczki, polecam!

Składniki:
- ok. 1 szkl ciepłego mleka + 45 g drożdży świeżych + 1 łyżka cukru + 3 łyżki mąki = mieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia

- 500 g mąki pszennej ( i trochę do podsypywania)
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 50 g masła stopionego

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajka, cukier, masło i sól i wyrabiamy ciasto. Można podsypać trochę mąką, w razie gdyby mono się kleiło, ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

* nadzienie: kilka łyżek stopionego masła, cukier brązowy i cynamon
* jajko do posmarowania przed pieczeniem

Wyrośnięte  ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie,  na duży prostokąt.
Następnie dzielimy na mniejsze prostokąty, mniej więcej 10x15 cm.
Każdy smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy jak roladki, następnie każdą taką małą roladkę przecinamy wzdłuż, ale nie do końca i zaplatamy obie połówki w świderek. Sklejamy koniec.

Świderki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Smacznego!

34 komentarze:

  1. Pyszne zjadłbym na podwieczorek.Pasuje mi ten cynamon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja cynamon uwielbiam! mogłabym piec takie bułeczki codziennie:)

      Usuń
  2. zakręcone, cynamonowe pyszności, uwielbiam cynamon, musiały pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowne, jakie aromatyczne, no i jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mają tylko jedną wadę....znikają w kilka chwil;))

      Usuń
  4. świetne:) bardzo lubię drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bułki pierwsza klasa:) a czasu i u mnie nie za dużo:(

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie piekłam drożdżowego, może w sobotę coś naszykuję mmm

    OdpowiedzUsuń
  7. warto upiec choćby dla tego zapachu w kuchni:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie zrobiłaś z imbirem i z nadzieniem. Chętnie spróbuję zrobić wg Twojego przepisu, bo czasami kupuję gotowe, ale to nie to co domowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo, domowe najsmaczniejsze, robiłam z cynamonem , pachnie cudnie:))

      Usuń
  9. zapach czuję aż u mnie:) cudowny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie jak zwykle przepysznie i aromatycznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. No tak, jak czasu się nie ma to się piecze drożdżaki ;)
    Pewnie smakują odlotowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. hehe czasu brak, ale jeść się chce;) no i wszędzie już robi się Świątecznie, pełno przypraw do pierników, ciasteczek....to u mnie chociaż drożdżówki;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne są ,,,uwielbiam takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyobrażam sobie ich smak, bo też cynamonowa jestem:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie wspaniałości, ale jednak robię je za rzadko:(
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Och, moja ulubiona wersja drożdżowego - własnie z cynamonem! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jej, wyglądają smakowicie. Muszę wypróbować, chociaż moje ostatnie "drożdżowe wypieki" skończyły się katastrofą ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojtam zaraz katastrofa, ja zawsze mówię, że tak miało wyjść:))

      Usuń
  18. Teraz, najchętniej usiadłabym w fotelu z kocykiem i kubkiem kakao, raz po raz zagryzając Twoją bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje świderki bardzo mi się podobają, złapałam fazę na drożdżowe wypieki i na pewno tu coś podejrzę ;-) zmieniłaś zdjęcie profilowe i mnie zmyliłaś ;-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak, można się trochę zmylić:) ja też lubię piec drożdżówki i często coś robię, szczególnie wieczorami:)

      Usuń
  20. Jestem zakręcona na punkcie cynamonu, chętnie skorzystam z przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  21. z cynamonem lubie wszystko :) wyglądają pięknie !

    OdpowiedzUsuń