czwartek, 12 czerwca 2014
polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Dzisiejszy dzień nie jest już tak upalny jak poprzedni , więc przyjemnie było gotować obiad :)
Delikatne mięso, w moim ulubionym - pieczarkowym sosie.
Jako dodatek ,zamiast ziemniaków, wybrałam makaron ( ku radości dzieci ;).
Polecam serdecznie!
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie ok. 800g)
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Mięso oczyszczamy z błon , myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w plastry (grubości mniej więcej 1,5 cm) i smażymy na złoty kolor.
Na większej patelni topimy masło i zasmażamy mąkę. Dodajemy bulion zmieszany z mlekiem , energicznie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Sos doprawiamy solą, pieprzem i na koniec wkładamy do niego podsmażone polędwiczki. Patelnię przykrywamy i całość dusimy aż mięso będzie miękkie.
Jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i posypujemy wszystko natką pietruszki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię delikatną polędwicę. A do tego podałaś z moimi ulubionymi kokardkami :) i pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię ten makaron:) mogłabym jeść go codziennie!
Usuńale zgranie, ja ostatnio tez miałam polędwiczki z pieczarkami:0 uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńAntenka u Ciebie zawsze pysznie!:)
UsuńKarmelku dziś to jest cudowna pogoda, ciepło, ale nie upalnie! Szalej w kuchni, a ja będę się częstować :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się kochana, częstuj !! :)
Usuńmmmniam... jak pięknie wyglądają.... aż szkoda jeść;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
marcela
ech, szkoda ale trzeba ;)))
UsuńUwielbiam takie obiady! Twoje danie wygląda baaardzo apetycznie :P
OdpowiedzUsuńUwielbiamy!
OdpowiedzUsuńOjej ślinka mi cieknie :) Chyba nie powinnam tu wchodzić o tej godzinie bo muszę coś zjeść :D
OdpowiedzUsuńdzięki kobitki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń