piątek, 22 sierpnia 2014
kurczak słodko - pikantny z ananasem
Szybki, smaczny obiad , dla tych co lubią słodko - pikantne smaki ; )
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2- 3 łyżki słodko - pikantnego sosu chili Tao Tao
- 2 łyżki miodu
- 1 puszka ananasa
- sól
- oliwa
- 1,5 torebki ryżu
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
Na średnio rozgrzanej patelni, na oliwie, krótko podsmażamy posiekany czosnek ( uważamy, żeby nie przypalić), dodajemy sos chili i miód, mieszamy do połączenia składników. Dokładamy pokrojone mięso, delikatnie solimy, mieszamy dokładnie, żeby pokryć mięso powstałym sosem i smażymy, aż uzyska ładny złoto - brązowy kolor.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ananasa odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.
Na ugotowany ryż wykładamy kawałki kurczaka i obkładamy ananasem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jak najbardziej, bo lubię, ale mój mąż niestety już nie;-(
OdpowiedzUsuńczasem warto zrobić tylko dla siebie ;)
UsuńJa z chęcią zjadłabym takiego kurczaka, bo lubię smak ananasa w połączeniu z mięsem. A z kurczakiem szczególnie. Świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńmamy podobne smaki :))
UsuńUwielbiam słodko-kwaśne kompozycje! Super danie :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny kurczak, mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia.Co do sosu tao-tao -jest znakomity.
OdpowiedzUsuńmniam!:) uwielbiamy takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam gorąco!:)
OdpowiedzUsuń