czwartek, 28 sierpnia 2014
maślane serduszka
Zakup nowej foremki do wykrawania ciastek to zawsze dobra okazja do pieczenia i zrobienia niespodzianki dzieciom :)
No dobra.....przyznaję się, dla mnie to wielka radość i satysfakcja, kiedy ciasteczka smakują i sprawiają przyjemność innym:)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy jajko, aromat i masło- szybko wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do torebki foliowej.
Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 na 10-12 minut.
Każdy piekarnik jest inny , dlatego sprawdzajmy, czy mają lekko złoty kolor i zrumienione brzegi.
Z podanej porcji składników upiekłam 3 blaszki ciastek, ale oczywiście wszystko zależy od wielkości foremki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cudne są!:) u nas zawsze przy ciasteczkach jest kupa frajdy i zabawy:)
OdpowiedzUsuńto prawda, zabawa zawsze jest!
UsuńJa też lubię się bawić takimi cudeńkami. To jak zabawki dla dużych dziewczynek :) Śliczne upiekłaś te ciasteczka i takie piękne serduszkowe kształty. Chyba nikt im się nie oprze :)
OdpowiedzUsuńoj ciężko im się oprzeć:))
UsuńCiasteczka maślane to jedne z moich ulubionych smakołyków. Zawsze smakują dobrze :D
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię, zacznę piec podwójne porcje :))
UsuńUwielbiam maślany smak takich ciastek. Super foremki :)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają te ciacha :)
OdpowiedzUsuńAleż są śliczne :)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze są :)
OdpowiedzUsuńZnam tą foremkę, jest śliczna! A ciacha na pewno wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuń