wtorek, 23 września 2014

czarny makaron spaghetti z łososiem



Uwielbiam makaron, a tego  szukałam od dawna , jednak nie mogłam na niego nigdzie trafić.
Byłam bardzo ciekawa czy różni się smakiem od tradycyjnego.
W końcu się udało, kupiłam  i oto pojawił się na dzisiejszy obiad :) Ku radości starszych córek i przy grymasie niezadowolenia młodszej ;) Bo przecież co to niby ma być - na pewno nie "normalny" makaron!
Jednak po spróbowaniu wszyscy zgodnie orzekli, że jest smaczny!
Prawdę mówiąc, smakuje tak jak tradycyjne spaghetti :)
Podałam je z sosem z dodatkiem łososia i posypałam świeżym koperkiem. Pycha!

Składniki:
- 400 g czarnego makaronu spaghetti ( z pszenicy durum barwiony naturalnym atramentem z kałamarnicy)
- 200 g wędzonego łososia
- 350 ml bulionu
- 300 ml wody
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- świeży koperek

Makaron gotujemy według instrukcji w osolonej wodzie.
Gorący bulion łączymy z mlekiem.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy ją, następnie porcjami dolewamy bulion z mlekiem i energicznie mieszamy, aż  uzyskamy kremowy sos. Dorzucamy pokrojonego łososia, doprawiamy.
Trzymamy kilka minut na niewielkim ogniu, żeby sos zgęstniał.
Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy obficie koperkiem.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. też poluję na ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dosyć długo polowałam, aż w końcu się udało ale przyznaję, że nie było to łatwe zadanie:)

      Usuń
  2. Ulala....czarny jak smoła :D może się kiedyś skuszę...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu spróbować ten czarny makaron :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czarny makaron prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja :-) powiem szczerze, że jeszcze nigdy takiego nie jadłam, danie wygląda super smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) polecam, można zaskoczyć gości:)

      Usuń
  6. mmmniam! idealne! świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń