wtorek, 23 września 2014
czarny makaron spaghetti z łososiem
Uwielbiam makaron, a tego szukałam od dawna , jednak nie mogłam na niego nigdzie trafić.
Byłam bardzo ciekawa czy różni się smakiem od tradycyjnego.
W końcu się udało, kupiłam i oto pojawił się na dzisiejszy obiad :) Ku radości starszych córek i przy grymasie niezadowolenia młodszej ;) Bo przecież co to niby ma być - na pewno nie "normalny" makaron!
Jednak po spróbowaniu wszyscy zgodnie orzekli, że jest smaczny!
Prawdę mówiąc, smakuje tak jak tradycyjne spaghetti :)
Podałam je z sosem z dodatkiem łososia i posypałam świeżym koperkiem. Pycha!
Składniki:
- 400 g czarnego makaronu spaghetti ( z pszenicy durum barwiony naturalnym atramentem z kałamarnicy)
- 200 g wędzonego łososia
- 350 ml bulionu
- 300 ml wody
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- świeży koperek
Makaron gotujemy według instrukcji w osolonej wodzie.
Gorący bulion łączymy z mlekiem.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy ją, następnie porcjami dolewamy bulion z mlekiem i energicznie mieszamy, aż uzyskamy kremowy sos. Dorzucamy pokrojonego łososia, doprawiamy.
Trzymamy kilka minut na niewielkim ogniu, żeby sos zgęstniał.
Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy obficie koperkiem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
też poluję na ten makaron :)
OdpowiedzUsuńja dosyć długo polowałam, aż w końcu się udało ale przyznaję, że nie było to łatwe zadanie:)
UsuńUlala....czarny jak smoła :D może się kiedyś skuszę...;)
OdpowiedzUsuńhaha masz rację, jak smoła:)
UsuńMuszę w końcu spróbować ten czarny makaron :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńCzarny makaron prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :-) powiem szczerze, że jeszcze nigdy takiego nie jadłam, danie wygląda super smacznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) polecam, można zaskoczyć gości:)
Usuńmmmniam! idealne! świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńdzięki!!
Usuń