poniedziałek, 16 marca 2015
super łatwy chleb z mąki krupczatki
W natłoku codziennych zajęć i zwalczania kolejnych infekcji u dzieci, blogowanie zeszło na dalszy plan. Jednak ostatnio wzięłam się nieco w garść i wypróbowałam przepis na nowy chlebek :)
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jestem pewna, że każdemu się uda.
Ciasto wystarczy wymieszać łyżką, wyrasta krótko , a sam chleb jest wilgotny i smaczny!
Sylwia dziękuję za przepis!
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 1 saszetka suszonych drożdży ( 7g)
- 1/2 szkl otrębów owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płaska cukru
- 1/2 l ciepłej wody
Mąkę, drożdże, otręby, sól i cukier wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy powoli ciepłą wodę i mieszamy łyżką, aż powstanie ciasto.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15- 20 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosło.
Potem przekładamy je do formy ( użyłam keksówki 14x26cm) , przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok. 20 minut.
Następnie formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 50 minut.
* zamiast otrębów do ciasta możemy wsypać np. pestki słonecznika, czarnuszkę lub suszone pomidory
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńFantastyczny chlebek, takiego jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj, bardzo smaczny:)
UsuńNie próbowałam chleba na mące krupczatce ;) Wygląda bardzo ładnie! Karmel, sił i zdrowia dla Was!
OdpowiedzUsuńdziękuję Renia, coś nas w tym roku mocno rozkłada....Dobrze, że coraz więcej słońca ostatnio mamy:)
UsuńPyszniasta propozycja na domowe pachnące pieczywo!
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam:)
UsuńBardzo łatwy do zrobienia. Pięknie wygląda... więc zapisuję przepis. Koniecznie zrobię, bo chlebuś wygląda tak ładnie i kusi ... :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kilka razy, jest bardzo smaczny, a dodatkowo można go jeszcze wzbogacić ziarnami:)
UsuńPięknie wyrósł i pachnie, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńhaha dziękuję:)
UsuńNo widzę, że skusiłaś się na chleb:-) Jeszcze wypróbuj na zakwasie:-)
OdpowiedzUsuńJuż widziałam i na zakwasie:-)
Usuńskusiłam się i nie żałuję, a ten na zakwasie był bardzo smaczny! szkoda tylko, że zakwas zmarnowałam i muszę zaczynać od nowa.. ale takie uroki zakwasu:)
Usuńświetny - podoba mi się, że jest tak łatwy i tak szybki :)
OdpowiedzUsuńpolecam, to już mój stały wypiek:)
UsuńWspaniały :) !!!
OdpowiedzUsuńŚliczny chleb i faktycznie wygląda na łatwy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, na prawdę łatwy, polecam:)
UsuńGdzie jesteś :( ??
OdpowiedzUsuńjestem jestem Kochana:) tylko inne obowiązki odciągają od bloga:)
UsuńMuszę koniecznie go zrobić,bo wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWlasnie sie piecze😊 robie go dzisiaj drugi raz . Ciekawe czy bedzie taki pyszny jak za pierwszym razem.
OdpowiedzUsuń