czwartek, 14 maja 2015
ciasto z połówkami jabłek
Dzisiaj było i słońce i ulewa ...a jak jest deszcz to ja bardzo lubię piec ciasta z jabłkami i cynamonem:)
To dzisiejsze widziałam na wielu blogach i kusiło mnie od dłuższego czasu. Upiekłam, jest pyszne!
(przydałyby się nam takie dwa ;)
Składniki na ciasto:
- niecałe 3 szkl mąki
- kostka margaryny do pieczenia(250g)
- 200 g serka waniliowego (użyłam Danio)
- 2/3 szkl cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*kilka jabłek - obranych, przekrojonych na pół, wydrążonych
*cynamon
*cukier puder
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.
Większą prostokątną blaszkę (np. 30x40) lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy na blachę.
Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego - rozcięciem do dołu.
Posypujemy je cynamonem i przykrywamy je drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
( w zależności od piekarnika można też piec w 200 stopniach nieco krócej - mój piekarnik jest kapryśny i zwykle muszę przetrzymać ciasto trochę dłużej).
Po upieczeniu polecam posypać cukrem pudrem:)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetnie się prezentuje, na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńa dziękuję, bardzo smaczne:)
UsuńChyba upiekę! :D Mniaaaaam! Jeżeli się zdecyduję to podkradnę przepis.
OdpowiedzUsuńBiszkopt zawsze piekę z Pani przepisu, jest najlepszy :)
dziękuję, bardzo mi miło:)
Usuń:)
UsuńPięknie wygląda to ciasto :) Lubię jak są pełne połówki :)
OdpowiedzUsuńLubię duże kawałki jabłek w cieście. Ale z połówek nie robiłam. Twój przepis mnie zachęca. Ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńMam chęć upiec to ciasto już od dawna :-)
OdpowiedzUsuńnie ma co się powstrzymywać:)
Usuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, super ;)
OdpowiedzUsuńWpraszam sie z miłą chęcia na takie ciasto, jeśli oczywiście trochę Ci Karmel zostało :)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest pyszne, uwielbiam te z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńOj skosztowałbym, wygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńAle ono pięknie wygląda ;) A takie proste!
OdpowiedzUsuń