środa, 13 maja 2015
zielone szparagi na cieście francuskim
Dawno mnie z Wami nie było, ale pewnych spraw nie można niestety przeskoczyć. Mam nadzieję, że będę miała więcej czasu na blogowanie i nadrobię zaległości w odwiedzaniu Waszych stron :)
Póki co nie mogłam się oprzeć szparagom, które pojawiły się w pobliskim sklepie.
Kupiłam ciasto francuskie i tak oto cieszę się pysznym daniem :)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- świeże ciasto francuskie ( opakowanie 275g)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół kostki sera typu feta
- sól, pieprz, suszone oregano
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części i obgotowujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (3 minuty).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto francuskie, zawijając do góry brzegi. Nakłuwamy delikatnie widelcem.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ciasto.
Układamy obgotowane szparagi, kruszymy fetę i obkładamy pomidorkami. Posypujemy oregano.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut ( ciasto powinno być zrumienione na brzegach).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda, uwielbiam szparagi i ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPYSZNIE! PRZEPYSZNIE!
OdpowiedzUsuńkorzystamy póki czas! ;)
UsuńWspaniała tarta :) Ja też muszę dorwać szparagi :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńja też!
UsuńMniam szparagi :-) pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie:)
UsuńSzparagi zachwycają zawsze. I przepisem i kolorem i smakiem. Twoje są świetne. Zjadłabym takie w cieście francuskim. Przepis łatwy, a jednak może zachwycić :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, robie podobnie
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam zielone szparagi :)
OdpowiedzUsuńBoskie szparagi, pyszota :)
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszna :) w mojej kuchni ostatnio też są szparagi, ale póki co gotowane z jajkiem sadzonym bo na wieksze kombinowanie zabrakło czasu.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe:-) Też zazwyczaj szaragi robię na cieście francuskim:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe w smaku, a do tego pięknie wyglądające danie ;)
OdpowiedzUsuń