środa, 13 maja 2015

zielone szparagi na cieście francuskim



Dawno mnie z Wami nie było, ale pewnych spraw nie można niestety przeskoczyć. Mam nadzieję, że będę miała więcej czasu na blogowanie i nadrobię zaległości w odwiedzaniu Waszych stron :)

Póki co nie mogłam się oprzeć szparagom, które pojawiły się w pobliskim sklepie.
Kupiłam ciasto francuskie i tak oto cieszę się pysznym daniem :)

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- świeże ciasto francuskie ( opakowanie 275g)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół kostki sera typu feta
- sól, pieprz, suszone oregano

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części i obgotowujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (3 minuty).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto francuskie, zawijając do góry brzegi. Nakłuwamy delikatnie widelcem.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na ciasto.
Układamy obgotowane szparagi, kruszymy fetę i obkładamy pomidorkami. Posypujemy oregano.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut ( ciasto powinno być zrumienione na brzegach).

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, uwielbiam szparagi i ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta :) Ja też muszę dorwać szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam szparagi :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi zachwycają zawsze. I przepisem i kolorem i smakiem. Twoje są świetne. Zjadłabym takie w cieście francuskim. Przepis łatwy, a jednak może zachwycić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! uwielbiam zielone szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie szparagi, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu pyszna :) w mojej kuchni ostatnio też są szparagi, ale póki co gotowane z jajkiem sadzonym bo na wieksze kombinowanie zabrakło czasu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie smakowe:-) Też zazwyczaj szaragi robię na cieście francuskim:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe w smaku, a do tego pięknie wyglądające danie ;)

    OdpowiedzUsuń