poniedziałek, 6 lutego 2017
babka z białek
Wspominałam już kiedyś, że białka, które pozostają mi z pieczenia, mrożę i wykorzystuję później.
Dzisiaj właśnie miałam ochotę skorzystać z takiego zapasu.
Jadłam u mojej mamy pyszną babkę pieczoną na białkach i postanowiłam wypróbować ten przepis.
Bardzo łatwo się ją przygotowuje, gorąco polecam!
Składniki:
- kubek białek ( u mnie 8 )- odmrożonych, o temp. pokojowej
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki
- cukier z wanilią 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 200 g masła stopionego, wystudzonego
Białka ubijamy na sztywno z cukrem ( dodawanym stopniowo pod koniec ubijania).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią i stopniowo dodajemy do białek - mieszamy delikatnie łyżką. Następnie powoli dodajemy stopione masło i mieszamy , aż składniki się połączą.
Ciasto wlewamy do keksówki ( u mnie 32 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O właśnie też mam ich nadmiar w lodówce. Spożytkuję ₩;-)
OdpowiedzUsuńPochwal się efektami :)
UsuńPyszna babeczka. :-) U mnie dzisiaj cytrynowa. Czyżby sezon na babki? ;-)
OdpowiedzUsuńCytrynową uwielbiam!!
UsuńSzukałam takiego przepisu ❤
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje
OdpowiedzUsuńMniam! :D Zjadlabym!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Babka pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńciacho idealne do herbatki :D
OdpowiedzUsuń