niedziela, 12 lutego 2017
filety z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Na niedzielny obiad polecam filety z kurczaka zawijane w szynkę szwarcwaldzką i dodatkowo zapiekane. Pysznie smakują i są proste do przygotowania!
Składniki:
- filety z kurczaka ( wg uznania - do ilości osób)
- szynka szwarcwaldzka
- sól, pieprz, papryka słodka
- ulubione zioła
- 1 cebula
- opakowanie 500g passaty
- 2 garście mrożonej włoszczyzny - słupki
- ser żółty - tarty
- olej
Filety oczyszczamy i kroimy w poprzek na pół. Posypujemy przyprawami i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dorzucamy włoszczyznę i wlewamy passatę. Doprawiamy. Chwilę gotujemy. Przygotowany sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Każdy kawałek podsmażonego kurczaka owijamy w szynkę i układamy w naczyniu z sosem.
Posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Zapiekamy 20-30 minut.
Ja podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię takie połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPychota!!!
OdpowiedzUsuń